בחירתו הצפויה של דונלד טראמפ לנשיאות ארצות הברית מעוררת תגובות מעורבות במזרח התיכון. בעוד מדינות ערב המתונות מביעות אופטימיות זהירה, הרשות הפלסטינית חוששת מחזרה לתקופה מאתגרת. כך עולה מניתוחו של ד"ר מיכאל מילשטיין, מומחה לחברה הפלסטינית מאוניברסיטת תל אביב, בראיון לתחנת הרדיו 103FM.

"העולם הערבי עדיין בשלבי עיכול והלם," מסביר מילשטיין. "אי אפשר להתייחס למזרח התיכון כמקשה אחת – יש כאן מגוון תגובות ואינטרסים."

המדינות המתונות, ובראשן מדינות המפרץ, מצרים וירדן, מגלות סימני הקלה. "ארבע השנים האחרונות של ממשל ביידן היו מורכבות עבורן," אומר מילשטיין. "הן ראו בדאגה את נסיגת ארה"ב מאפגניסטן, את התחזקות איראן, ואת מה שנתפס בעיניהן כחולשה של הממשל האמריקאי. למרות אי-הוודאות סביב טראמפ, הן זוכרות לטובה הישגים כמו חיסול קאסם סולימאני".

לעומתן, ברשות הפלסטינית השורה אווירה פסימית. "עבור אבו מאזן והנהגת הרשות, זו חזרה לתקופה קשה," מציין מילשטיין. "הם זוכרים את 'תוכנית המאה' של טראמפ, שביקשה לקדם נורמליזציה עם העולם הערבי ללא תלות בהתקדמות במשא ומתן הישראלי-פלסטיני".

דונלד טראמפ (צילום: רויטרס)
דונלד טראמפ (צילום: רויטרס)

באשר למסעד בולוס, חותנו הערבי-נוצרי של טראמפ, מילשטיין מעריך כי השפעתו על מדיניות הממשל תהיה שולית: "הוא אינו מייצג את הקהילה הערבית-אמריקאית בכללותה, ולא צפוי שישפיע משמעותית על גיבוש המדיניות במזרח התיכון".

מילשטיין מזהיר מפני ציפיות גבוהות מדי לנורמליזציה מהירה עם סעודיה. "אחרי השנה המטלטלת שעברנו, חשוב להיות מפוכחים," הוא מדגיש. "נורמליזציה מלאה עם סעודיה לא תתאפשר ללא התייחסות רצינית לסוגיה הפלסטינית, הן בעזה והן בגדה המערבית. אירועי 7 באוקטובר הבהירו שאי אפשר להתעלם מהנושא הזה. נדרשת כאן חשיבה אסטרטגית מעמיקה".