לאחר שנקבע להערב (שני), הדיון על חוק הרבנים נדחה למועד לא ידוע. בשעה 16 ראש הממשלה נתניהו כינס בכנסת את ראשי מפלגות הקואליציה, כאשר ח"כ משה גפני המתנגד לעיתוי העלאת חוק הרבנים ברקע אי קידומם של חוקי הגיוס והמעונות - השתתף בדיון.

זאת ועוד: במטרה להראות התקדמות בסוגיית הגיוס ובכך להנמיך את המתיחות מול המפלגות החרדיות: ראש הממשלה זימן לשעה 19 בערב דיון על חוק הגיוס, בהשתתפות שר הביטחון הטרי, ישראל כ"ץ, שר המשפטים יריב לוין ובכירי המפלגות החרדיות. במהלך הישיבה, אמר נתניהו: "יש שני איומים שצריך לפתור - איראן וחוק הגיוס".

כמו כן, בכירים במפלגות החרדיות אמרו ל"מעריב" כי הם מעריכים שאחרי פיטורי גלנט והחלפתו בישראל כ"ץ תהיה התקדמות עם חוק הגיוס. הם מחכים לשמוע משר הביטחון החדש ומקווים שהשיח איתו יהיה קונסטרוקטיבי.

מוקדם יותר, התעקש יו"ר ועדת הכספים משה גפני שהחוק ירד מסדר היום ולא יעלה בטענה כי עיתוי העלאת החוק לא תואם עם כל חברי הקואליציה. הדרישה של גפני הועברה להנהלת הקואליציה ויעלה לדיון בישיבה שתוכננה להערב, אם הצדדים לא יגיעו להבנות. 

כמו כן, גפני הביע את מחאתו בעיתון החרדי "יתד נאמן" על החוק ותקף בכך את יו"ר ש"ס אריה דרעי. "הקואליציה חייבת לתאם איתנו את חוק רבני הערים ואת עיתוי העלאתו. אין דבר כזה ששר האוצר והשר לשירותי דת יביאו דבר כזה בלי לתאם איתנו כאילו אנחנו לא קיימים״, קבע גפני. בסביבתו של גפני מסרו כי עוד אין החלטה סופית באשר לאופן ההצבעה של יהדות התורה, אך הכיוון וההערכה כי גפני "יצביע נגד", לדבריהם.

מהמרכז ליהדות ומדינה במכון הרטמן נמסר בתגובה להצעת חוק המימון החדשה: "הצעת החוק אינה סתם תיקון טכני בשיטת התקצוב כפי שמוצג, אלא משקפת שינוי דרמטי במערך הרבנות המקומית". לטענת המרכז, החוק שהגיש ח"כ ארז מלול (ש"ס) מהווה למעשה חלק מהותי מ"חוק הרבנים" שהקואליציה מנסה לקדם. "מדובר בהצעה מרחיקת לכת אף יותר מהנוסח המקורי", מדגישים במכון.

על פי המסמך, ההצעה תיצור קופה תקציבית נפרדת וחסרת תקדים, שתאפשר לשר לשירותי דת למנות בעלי תפקידים, כולל רבנים, בהיקף בלתי מוגבל וללא פיקוח משמעותי של משרד האוצר. "הנוסח הנוכחי מאפשר לשר לתקצב ו'להצניח' רבנים ובעלי תפקידים שונים למערך שירותי הדת המקומיים", נכתב.

"אין להתייחס להצעה זו כ'חוק הרבנים המרוכך'", מזהירים במכון הרטמן, "שכן היא מאפשרת בפועל את מימוש חלק ממטרותיו המקוריות של החוק, תוך עקיפת מנגנוני הפיקוח הקיימים".

מעוצמה יהודית נמסר כי "עוצמה יהודית תתמוך בחוק הרבנים המרוכך, אחרי שדרישתו של בן גביר להיכנס לקבינט המצומצם התקבלה. בחודשיים וחצי האחרונים השר בן גביר משתתף באופן קבוע בדיונים מצומצמים אצל רה״מ".

הצעת חוק שמקדמת סיעת ש"ס קובעת כי  הממשלה תישא בהוצאות השכר והתקנים של המועצות הדתיות מעבר לסכומים הקבועים, כשבידי השר לשירותי הדת הסמכות  להעלות את שכרם של רבנים ובלניות. נזכיר כי הצעת החוק כבר הועלתה בקיץ, ביולי, אך נתקלה בהתנגדות של בן גביר וסיעתו. ההתנגדות לא הייתה מהותית, לחוק עצמו, אלא במסגרת הדרישה של בן גביר להיות חבר בפורום המצומצם שמכנס נתניהו. כעת, אחרי שבן גביר קיבל את המבוקש, התנגדותו הוסרה.

בנוסף, הדברים באים בצל סערת חוק המעונות, שהתקבל בתמיכה על ידי ועדת השרים לענייני חקיקה, אך בהתנגדות רבה מצד שרים וחברי הקואליציה.