חברת הכנסת טלי גוטליב (הליכוד) תעלה ביום ראשון הקרוב בוועדת שרים לחקיקה הצעת חוק שיקשה על פתיחת חקירה פלילית נגד חברי כנסת או תביעות אזרחיות בבתי משפט, כאשר הדגש הוא על תביעות סביב חופש הביטוי.
ברקע הצעת החוק עומדת ההחלטה של היועמ"שית לפתוח נגדה בחקירה בעקבות פרסומים שהיא עומדת מאחוריהם, בה קשרה את בן זוגה של מובילת המחאה פרופ' שקמה ברסלר לקונספירציות בנוגע לטבח 7 באוקטובר. לפי ההצעה של גוטליב, רק ברוב של 90 חברי כנסת יוכל לאשר, כי אותו מעשה שבגללו התבקשה החקירה או הוגשה התביעה לא נעשה במילוי תפקידו או למען מילוי תפקידו של חבר הכנסת, ומצדיק את ההליך נגדו, כאשר ח"כ גוטליב מחריגה עבירות של מעשה מרמה, הפרת אמונים הפוגע בציבור או חשד לשוחד.
לטענת גוטליב, בתי המשפט במשך השנים אפשרו הגשת תביעות נגד חברי כנסת, ושאלת החסינות נקבעה על ידי בית המשפט בהתייחס לקביעה האם מה שנטען נגד חבר הכנסת בתביעה נעשה במילוי או למען מילוי תפקידו של, זאת למרות שלפי לשון החוק "חבר הכנסת לא ישא באחריות פלילית או אזרחית, ויהיה חסין בפני כל פעולה משפטית, בשל הצבעה, או בשל הבעת דעה בעל פה או בכתב, או בשל מעשה שעשה - בכנסת או מחוצה לה - אם היו ההצבעה, הבעת הדעה או המעשה במילוי תפקידו, או למען מילוי תפקידו, כחבר הכנסת." גוטליב מדגישה שהחוק אינו יוצר כל אבחנה בין הבעת דעה או מעשה של חבר כנסת במסגרת מילוי תפקידו.
בדבריה להסבר החקיקה, אמרה גוטליב: "החסינות המהותית מאפשרת לחבר הכנסת למלא את תפקידו ולייצג את ציבור בוחריו מתוך מתן ביטוי חופשי ומלא לדעותיו ולהשקפותיו ללא חשש וללא מורא. הגשת תביעה או זימון לחקירה על אף החסינות היא ניסיון חרפתי להטיל אימה על חבר הכנסת ולהשתיקו, בניגוד גמור לעקרון החסינות המוחלטת הקנויה לחברי הכנסת בהוראות החוק".
"הניסיון לטעון כי אמירות ומעשים של חבר כנסת אינם חסינים באופן מוחלט אינו מתיישב עם הוראות החוק הברור מאליו. לבית המשפט אין כל כלי להתערב, להעריך או לקבוע את מסגרת מילוי תפקידו של חבר הכנסת או מה נעשה למען מילוי התפקיד. אין זה מתפקידו של בית המשפט ואין בידיו הכלים להחליט מהו היקף תפקידיו של חבר הכנסת. לאור ריבוי תביעות המוגשות בימים אלה נגד חברי כנסת בניסיון להשתיקם, ולנוכח פסקי דין הדנים בשאלת החסינות ומבקשים לנגוס בעוצמתה ובחשיבותה, מוצע תיקון זה המבהיר את חשיבות החסינות המהותית לעבודת חברי הכנסת".