למעלה מ-120 מדינות החתומות על אמנת רומא מחויבות לעצור את ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר הביטחון לשעבר יואב גלנט במידה שיגיעו לשטחן. ההחלטה מגיעה על רקע החשדות לביצוע פשעי מלחמה ברצועת עזה.

באירופה, 39 מדינות נכללות ברשימת המדינות החתומות, ביניהן מעצמות מרכזיות כמו גרמניה, צרפת ובריטניה. כמו כן, מדינות שכנות לישראל כמו קפריסין ויוון, שנחשבות ליעדים מועדפים על בכירים ישראלים, מחויבות אף הן לאמנה. באפריקה, 30 מדינות חתומות על האמנה, כולל מדינות משמעותיות כמו דרום אפריקה, ניגריה וקניה. ביבשת אמריקה, 24 מדינות הצטרפו לאמנה, בהן מעצמות אזוריות כמו ברזיל, קנדה ומקסיקו. בולטת בהיעדרה ארצות הברית, שאינה חתומה על האמנה.

בניין בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג (צילום: ארכיון רויטרס)
בניין בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג (צילום: ארכיון רויטרס)

באסיה, שמונה מדינות בלבד חתומות על האמנה, ביניהן יפן, דרום קוריאה וירדן. באוקיאניה, שמונה מדינות הצטרפו להסכם, כולל אוסטרליה וניו זילנד. חתימת המדינות על האמנה מחייבת אותן לשתף פעולה עם בית הדין הבינלאומי ולאכוף את צווי המעצר שהוא מוציא. משמעות ההחלטה היא כי נתניהו וגלנט עלולים למצוא את עצמם מוגבלים משמעותית בתנועתם הבינלאומית, במיוחד במדינות המערב המפותחות. מצב זה עשוי להשפיע על יכולתם לקיים מפגשים דיפלומטיים ולייצג את ישראל בזירה הבינלאומית.

עד כה, שר החוץ של האיחוד האירופי, ז'וזפ בורל, הדגיש כי "צווי המעצר אינם פוליטיים ויש ליישמם". בעקבותיו, הצטרף שר החוץ הירדני איימן סעפדי שקרא לכבד וליישם את החלטת בית הדין, תוך שהוסיף כי הפלסטינים ראויים לצדק לאחר מה שהגדיר כ"פשעי מלחמה" של ישראל בעזה. במקביל, דובר משרד החוץ הצרפתי הודיע כי תגובת מדינתו לצווי המעצר תהיה בהתאם לתקנות בית הדין, הצטרפות משמעותית נוספת למדינות המכירות בסמכות בית הדין בהאג.