בית הדין הפלילי הבינלאומי (ICC) בהאג הוציא היום צווי מעצר נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר הביטחון לשעבר יואב גלנט, לאחר שדחה את העתירות שהגישה ישראל.
בנוסף, הוצא צו מעצר גם נגד מוחמד דף, "למרות שאנחנו יודעים שהוא מת, אבל כנראה בגלל שאין איזושהי הודעה רשמית שהוא מת," כפי שמסביר בראיון למעריב עו"ד ירון זמר מומחה למשפט בינלאומי ודיני הסגרה מהפקולטה למשפטים במכללה למינהל. "מבחינה מיידית, נקרא לזה אופירטיבית, יש עכשיו ממש סכנה שהם לא יכולים להגיע לאף אחת מהמדינות שחברות בבית הדין," אומר זמר. "מדובר בערך במאה עשרים וארבע מדינות. לשמחתנו, או מזלנו, ארצות הברית היא לא אחת מהן."
לדברי עו״ד זמר, ההחלטה נושאת השלכות נוספות: "הדבר הזה בעצם פותח איזשהו סוג של פתח גם להעמדה לדין עתידית של אנשים בדרג נמוך יותר. הסיבה היא שבית הדין בעצם משדר איזשהו חוסר אמון במערכת המשפטית הישראלית." "ההשלכה השלישית, שהיא אולי באמת משהו שאנחנו ממש נרגיש אותו, זה שמדינות ממש ינסו להימנע מקשרים עם ישראל," מזהיר זמר.
"תנסי לחשוב על זה שיש מדינה דמוקרטית שעכשיו רוצה לסחור בנשק עם ישראל או לתת איזשהו סיוע ביטחוני לישראל כאשר מנהיג המדינה מבוקש בעוון פשעי מלחמה על ידי בית הדין." על פי הודעת בית הדין, נתניהו וגלנט "נושאים באחריות פלילית לפשעים הבאים כמבצעים שותפים לביצוע המעשים במשותף עם אחרים - פשע מלחמה של רעב כשיטת לוחמה; ופשעים נגד האנושות של רצח, רדיפה ומעשים לא-אנושיים אחרים."
הולנד, המארחת את בית הדין בהאג, הייתה המדינה הראשונה שהודיעה כי תפעל בהתאם לצו המעצר. באשר לאפשרות של צווי מעצר נוספים, זמר מעריך: "קשה לי להאמין כי בסוף בית הדין הזה ספציפית באמת מעמיד לדין את האנשים בדרג הכי גבוה שיש. לא סתם ראינו שזה ראש הממשלה ושר הביטחון. אני בספק אם הוציאו נגד אישים נוספים, אבל באופן תיאורטי יכול להיות מצב חריג כזה."