ההצבעה שתוכננה היום (רביעי) במליאת הכנסת על חוק חסינות חברי הכנסת, נדחתה לאור התנגדותם של מפלגת הימין הממלכתי. עוד קודם לכן, היועצת המשפטית של הכנסת, עו"ד שגית אפיק, פנתה ליו"ר הכנסת אמיר אוחנה, בדרישה להבהיר שהחוק יחול רק למקרים עתידיים, ולא על חקירות פתוחות
בהתאם לדרישה שעולה במכתבה של יועמ"שית הכנסת, יוזמת החקיקה ח"כ טלי גוטליב (הליכוד) תערוך גילוי נאות במליאת הכנסת טרם ההצבעה בדיון המוקדם על הצעת החוק, וכן תתחייב כיוזמת ההצעה כי בהליך החקיקה ייקבע כי ההסדר לא יחול על הליכים משפטיים תלויים ועומדים או על חקירות פליליות שנפתחו. זאת בין היתר גם בדומה למה שנעשה במקרים דומים קודמים.
כמו כן, היועצת המשפטית לכנסת הסבה את תשומת ליבם של כלל חברי הכנסת לחובת הגילוי הנאות במקרה שלחקיקה יש נגיעה אישית בהצעת החוק.
הרקע לדרישה מגיע לאור העובדה שנגד ח"כ טלי גוטליב עומדתה החלטה של היועמ"שית לפתוח נגדה בחקירה בעקבות פרסומים, בהם קשרה את בן זוגה של מובילת המחאה נגד הממשלה, פרופ' שקמה ברסלר לקונספירציה בנוגע לאירועי השבעה באוקטובר.
מכתבה של יועמ"שית הכנסת מגיע אחרי פנייה מצידה של ח"כ אפרת רייטן שטענה שגוטליב נמצאת בניגוד עניינים ולכן מנועה מלקדם את הצעת החוק שלה לביטול החסינות. עם זאת לפי עמדת הייעוץ המשפטי "נוכח התחייבותה של ח"כ גוטליב, כמציעת הצעת החוק, כי הצעת החוק לא תחול על חקירות פליליות שנפתחו או תביעות אזרחיות שההליך בהן תלוי ועומד - נכון לעכשיו, היא רשאית להוסיף ולקדמה. במאמר מוסגר יוער כי לענין הצבעתה במליאת הכנסת, ממילא בהתאם לכללי האתיקה היא רשאית להצביע".
כזכור, בתחילת השבוע היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב-מאירה להצעת החוק של ח"כ טלי גוטליב שתקשה על פתיחת חקירות פליליות נגד חברי כנסת וטענה שאין לקדמה: "הופכת את חסינותם דה פקטו לעיר מקלט מפני חקירה והעמדה לדין". חרף זאת, ועדת השרים לחקיקה אישרה את הצעת החוק.
בהרב-מאירה טענה כי החוק יגן על חברי הכנסת "מפני הגשת תביעות אזרחיות ויוצרת שכבה מורמת מעם, גם במקרים שאינם נוגעים לתפקידם הפרלמנטרי", בנוסף טענה כי ההצעה "מנוגדת לעקרונות השוויון בפני החוק ושלטון החוק, אינה צולחת מבחנים חוקתיים ואין לקדמה". כמו כן, החוק אותו הגישה ח"כ גוטליב אמור להגן על חברי כנסת מפני תביעות אזרחיות בבתי המשפט, בדגש על תביעות בנושא חופש הביטוי.