"חוק המישוש" השנוי במחלוקת, שיאפשר לשוטרים לערוך חיפוש גופני על אדם גם אם אינו חשוד, אושר הערב (שני) במליאת הכנסת בקריאה ראשונה.
החוק אושר רק אתמול במליאת הממשלה והובא לאישור הכנסת בהליך מזורז. על פי הצעת החוק הממשלתית שוטרים יוסמכו לערוך חיפוש על גופו של אדם לשם בדיקה אם הוא נושא עמו נשק שלא כדין, גם אם לא קיים חשד סביר שהאדם אכן נושא נשק כאמור, ובלבד שקיים חשש סביר שאותו אדם עומד לבצע עבירת אלימות נגד אחר.
בנוסף, מוצע להסמיך שוטרים לערוך חיפוש על גופו של אדם, גם אם לא קיים חשד סביר שאותו אדם נושא עמו נשק שלא כדין או חשש סביר שהוא עומד לבצע עבירת אלימות נגד אחר, ובלבד שהוכרז על ידי מפקד מחוז במשטרת ישראל, על פי תנאים שנקבעו בהצעת החוק, כי קיים במקום סיכון ביטחוני מיוחד או שמוגשים במקום משקאות משכרים לפרק זמן מסוים, או שמדובר בעסק המנוי בתוספת המוצעת, הכוללת, בין היתר, מועדון, פאב, דיסקוטק ומקום בו נערכים משחקים או אירועי ספורט.
בדברי ההסבר להצעת החוק נכתב: "סמכות חיפוש כאמור במקומות המועדים לאלימות, תאפשר למשטרה לפעול לצמצום האלימות. יצוין כי כדי למזער את הפגיעה בפרטיות כתוצאה מחיפוש על גופו של אדם, הוגבלו הסמכויות על ידי צמצום מטרת החיפוש לאיתור כלי נשק בלבד".
השר לביטחון פנים גלעד ארדן, שיזם את התיקון, אמר כי "היום, כשאנחנו רואים מה מחיר הדמים שלחוסר הסמכויות, אני מקווה שהכנסת מבינה את חשיבות התיקון. לאור המצב הביטחוני הייחודי שאיתו מתמודדת מדינת ישראל נוצר צורך דחוף לתת למשטרה כלים להתמודד עם המצב".
"אני קורא לאזרחים, לצד הערנות הנדרשת, לא ליטול את החוק לידיים ולאפשר למשטרה לשמור על הסדר. אסור שמעשה כמו שהתרחש אתמול, שבו מצא את מותו אדם בלתי מעורב, יחזור על עצמו. גם כשהדם רותח, מרגע שחלפה הסכנה, אסור בתכלית האיסור לנהוג כפי שנהגו האזרחים בזירת הפיגוע. אנחנו לא ננהג כמו האויבים שלנו".
"כשאנחנו רואים מה מחיר הדמים שלחוסר הסמכויות, אני מקווה שהכנסת מבינה את חשיבות התיקון". ארדן. צילום: מרק ישראל סלם
ח"כ איציק שמולי (המחנה הציוני) הביע תמיכה בהצעת החוק ואמר: "אנחנו רגילים שבודקים אותנו בשדה תעופה ובכניסה לקניונים, מה שלאנשים בשוויץ ישמע אולי מוזר, כי המציאות הביטחונית בישראל היא שונה. אני חושב שלאור המציאות הביטחונית הנוכחית התיקון הזה מתבקש. יש לחוקק את החוק לתקופה מוגבלת, ושהחקיקה תפרט תוך כדי ההכנה בוועדה, מתי בדיוק עולה חשש או חשד".
לעומתו, הביע ח"כ דב חנין (הרשימה המשותפת) התנגדות עזה להצעה ואמר: "החוק הזה הוא לא הפתרון, הוא חלק מהבעיה. לשוטרים יש היום המון כלים, חשד סביר זה משהו מאוד גמיש. הוויתור הזה על נורמות ייצר יותר שנאה ויותר קשיים".
חברו לסיעה, ח"כ אחמד טיבי, אמר: "כל ערבי הוא אובייקט למישוש אחרי הצעת החוק הזו, המישוש הפך להיות כלי האיום האולטימטיבי נגד ערבים. עם התירוץ של ביטחון אפשר להכשיר שום דבר. כשההצעה הזו הועלתה בהקשר של מועדוני נוער לא היה לה סיכוי ועכשיו כשהיא מועלית בהקשר הביטחוני יש לה סיכוי".
יו"ר מרצ ח"כ זהבה גלאון אמרה כי "השר לביטחון פנים לקח הצעה שבית המשפט דחה פעם אחר פעם מחשש לתת לכל שוטר לפעול על פי שיקול דעתו ללא קריטריונים ברורים. השוטרים יבדקו אנשים רק על פי החזות. אנחנו השתגענו? הממשלה רוצה לתת מענה לצורך פסיכולוגי ופוגעת בצורה אנושה בזכויות אדם".
למרות ההתנגדויות אושרה הצעת החוק בהצבעה ראשונה בקולות של 39 תומכים מול 21 מתנגדים ונמנע אחד. הצעת החוק תועבר לועדת ה חוקה חוק ומשפט להמשך תהליך החקיקה.