שוב נפגשים: ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר בפגישתו עם נשיא רוסיה ולדימיר פוטין כי "לישראל יש קווים אדומים ברורים לצורכי הגנה עצמית. ראשית, אנחנו פועלים כמיטב יכולתנו למנוע העברת נשק מתקדם מאיראן ומסוריה לחיזבאללה בלבנון. שנית, אנחנו פועלים כדי למנוע הקמת חזית טרור נוספת נגדנו מרמת הגולן. אלה קווים אדומים, ואנחנו נמשיך לשמור עליהם".


"באשר לרמת הגולן, אנחנו לא נחזור לימים שמהם ירו על יישובינו ועל ילדינו ממרומי הגולן", הוסיף נתניהו ואמר לפוטין כי הוא ביקש להיפגש עמו כדי לדון בהידוק התיאום בין המדינות, על מנת להימנע מתקריות בין שני הצבאות: "באתי לכאן במטרה מרכזית אחת - לחזק את התיאום הביטחוני בינינו כדי למנוע תקלות, אי הבנות, התנגשויות מיותרות". 

נתניהו הגיע היום (חמישי)  לביקור בן יום אחד במוסקבה, במהלכו הוא דן עם הנשיא פוטין בנעשה בסוריה ובהסדר המדיני המתגבש שם. טרם הפגישה של השניים, אמר אתמול פוטין כי התמיכה הצבאית של מוסקבה סייעה למנוע את ההתפוררות של סוריה. בסיוע של חיל האוויר של רוסיה, כוחות הצבא של הממשל הסורי, שחרר למעלה מ-400 יישובים, הוסיף פוטין.

"לכן, עם הסדר או בלי הסדר, רמת הגולן תישאר תחת ריבונות ישראלית", הדגיש נתניהו, "הביקור הזה הוא גם הזדמנות לדון בנושאים בילטראליים בינינו במערכת היחסים שחוגגת, כפי שציינת, 25 שנים. אני רוצה להודות לך אישית על המאמץ שאתה עושה כדי לקדם נושא חשוב במיוחד, וזה הסכם הפנסיות שהולך ומתגבש בינינו, ואני מקווה לקראת חתימה סופית - דבר בעל חשיבות אנושית ראשונה במעלה".

"אני מבקש גם להודות לך על הברכות לחג הפסח. זהו חג החירות שלנו, ובחג יישבו כל בית ישראל לשולחן הסדר לרבות למעלה ממיליון ישראלים דוברי רוסית שהם קשר חי בין שני עמינו. אז אני מבקש גם לברך את יהודי רוסיה ואת כלל בית ישראל בעולם בחג פסח שמח. אני רוצה להודות לך שוב על ידידותך, שהיא חשובה לאינטרסים של שני העמים", סיכם נתניהו.

נתניהו הצהיר השבוע כי רמת הגולן תישאר בידי ישראל, ומיד ספג גינויים מארה”ב ומגרמניה. בשיחה עם כתבים מדיניים השבוע הסביר נתניהו את המהלך. “איני יודע אם יושג הסדר בסוריה שישמור על האינטרסים שלנו, שכוחות חיזבאללה ודעא”ש לא יהיו במדינה”,אמר, “השליח של האו”ם בסוריה פרסם טיוטה של הסדר שהסעיף הראשון שלו הוא שסוריה תשלוט בגולן. למי בדיוק נחזיר אותו? לדאע”ש, לחיזבאללה או לאיראן? זה אבסורד. הגיע הזמן שהקהילה הבינלאומית תפנים את המציאות. הסיפור של הגולן נגמר. הגולן יישאר כולו בידינו. אין תביעה כזו יותר. צריך להכיר בזה שכל סוריה זה אוסף מובלעות של מיעוטים נרדפים. ההצהרה שלי נועדה להעביר מסר לעולם ולהרגיל את הקהילה הבינלאומית לכך”.

הישיבה של הממשלה בגולן, השבוע. צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ
הישיבה של הממשלה בגולן, השבוע. צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ

דבריו של נתניהו גררו כאמור ביקורת בעולם. ג'ון קירבי, דובר מזכירות המדינה האמריקאית הגיב לנאום ואמר כי מדיניותה של ארצו בנוגע לאי החוקיות של הסיפוח הישראלי בגולן נותרה כשהייתה. "מדיניותה של ארה"ב בהקשר הזה לא השתנתה, זוהי מדיניות רבת שנים שהייתה נהוגה על ידי ממשלים דמוקרטים ורפובליקאים. מעמדם של השטחים האלה צריך להיקבע במשא ומתן, והמצב הנוכחי בסוריה אינו מאפשר מו"מ כזה". 



גם מזכ"ל האו"ם, באן קי מון, הגיב על הודעת ישראל בעניין רמת הגולן, והזכיר את החלטת מועצת הביטחון משנת 1981, הקובעת שסיפוח הגולן בידי ישראל בטל ומבוטל, ואינו תקף לפי החוק הבינלאומי.  את הדברים אמר מון בישיבה מיוחדת של מועצת הביטחון בנושא ישראל. 

גם בגרמניה הגיבו לאמירות נתניהו שהגולן יישאר בידי מדינת ישראל. דובר משרד החוץ הגרמני מרטין שייפר אמר: זה עיקרון בסיסי בחוק הבינלאומי ובאמנת האום שלאף מדינה אין זכות לספח שטח של מדינה אחרת.