ח"כ בצלאל סמוטריץ' (הבית היהודי) הניח אתמול על שולחן הכנסת נוסח חדש של הצעת חוק ההסדרה, שנועד להתגבר על בעיות משפטיות שעלו מהנוסח הקודם של החוק. בבית היהודי שוקלים להביא את הנוסח החדש להצבעה בוועדת השרים לחקיקה כבר ביום ראשון הקרוב. הנוסח החדש, עליו חתומים גם יו"ר הקואליציה דוד ביטן, יו"ר ועדת הכנסת יואב קיש ויו"ר סיעת הבית היהודי שולי מעולם רפאלי, בא להחליף נוסח קודם של החוק אותו יזמה ח"כ מועלם רפאלי שעורר בעיות משפטיות עליהן הצביע בין היתר היועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט.



האישור יאפשר כעת לח"כ סמוטריץ' להגיש את הצעת החוק בוועדת השרים לענייני חקיקה כבר ביום ראשון הקרוב. החלטה על כך תתקבל בהתאם לתשובת בג"ץ לפניית המדינה אליו לדחות בשבעה חודשים את פינוי עמונה. גורמים בבית היהודי אמרו, כי ההחלטה צפויה להתקבל כבר מחר. בסביבתו של סמוטריץ' אמרו, כי בכל מקרה ההחלטה על עיתוי העלאת הנוסח החדש להצבעה בוועד. השרים תתקבל בעצה אחת עם יו"ר הבית היהודי נפתלי בנט ועם שרת המשפטים איילת שקד.



בדיון הבוקר בעניין עמונה, שהתקיים אצל ראש הממשלה, בנימין נתניהו, ביחד עם השרים ליברמן, שקד ובנט, הביע היועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט עמדה ברורה לפיה אישור חוק ההסדרה בוועדת שרים, יביא לדחיית בקשת המדינה לבג"ץ לדחות את פינוי עמונה. לאור זאת הוחלט לדון בסוגייה בישיבת ראשי הקואליציה ביום ראשון. 


על פי הנוסח החדש, חוק ההסדרה, שנועד למנוע הריסת בתים בהתנחלויות שנבנו על קרקע פלסטינית פרטית, יחול רק במקרים בהם הבנייה נעשתה בהסכמת המדינה, במפורש או במשתמע, מראש או לאחר מעשה, לרבות סיוע בהנחת תשתיות, הענקת תמריצים וכדומה. סעיף חדש נוסף קובע, שבמקרה של הסדרת בנייה, המוגדרת כיום כבלתי חוקית מאחר ונבנתה על אדמה פרטית, הקרקע שעליה תוכרז ההסדרה לא תופקע, אלא ההפקעה תחול רק על זכות השימוש בה, מה שמקטין את הפגיעה בזכות הקניין של בעלי הקרקע. הפקעת זכויות השימוש תהיה בתוקף עד להכרעה מדינית בדבר מעמדו של האזור וההתחייבות הישראלית בו.



חידוש נוסף קובע כי החלטה על הסדרה של בתים שנבנו על קרקעות פרטיות תהיה נתונה לביקורת שיפוטית, כלומר בעל הקרקע הפלסטיני יוכל לעתור לערכאת שיפוט ישראלית. מהלך זה יצמצם את האפשרות של בעלי קרקע לערעור בפני בית הדין הבינלאומי בהאג. הנחתו של הנוסח החדש התאפשרה אתמול בעקבות משאל טלפוני שערכה היום נשיאות הכנסת, בקרב סגני יו"ר הכנסת, הליך הדרוש כדי לזרז מהלך של הנחת הצעת חוק על שולחן הכנסת.