המשבר הדיפלומטי עם גרמניה: ראש הממשלה, בנימין נתניהו לא ייפגש עם שר החוץ הגרמני, זיגמר גבריאל בישראל, כך דווח היום (שלישי) בכלי תקשורת בגרמניה. לאחר מכן ביטול הפגישה אושר גם על ידי משרד ראש הממשלה. ביטול הפגישה מתרחש על רקע דרישתו של ראש הממשלה נתניהו משר החוץ הגרמני שלא להיפגש עם ארגוני שמאל כמו "שוברים שתיקה".
הבכיר הגרמני התייחס לביטול הפגישה עם ראש הממשלה ואמר כי "אני לא רוצה להיכנס למשחק הפוליטי בישראל, אבל זה לא אסון, היחס שלי ושל גרמניה לא ישתנה". על פי דיווח בגלצ השר סירב לשוחח בטלפון עם נתניהו שביקש להסביר מדוע ביטל את הפגישה. "הייתי כאן הרבה פעמים, פגשתי פעמים רבות את ראש הממשלה נתניהו, יש לי יחסים טובים איתו ולכן הופתעתי על ביטול הפגישה. ביקשו ממני לבטל פגישה דומה לאלו שאני עורך במהלך ביקורים אחרים. אני מצטער מאוד על הביטול, זה חשוב להיפגש גם עם ארגונים לא ממשלתיים וצריך לדבר גם עם המוסדות הממשלתיים וגם אלו הלא ממשלתיים", הוסיף השר.
מלשכת ראש הממשלה נמסר בתגובה לביטול הפגישה כי "מדיניות ראש הממשלה בנימין נתניהו היא לא להיפגש עם דיפלומטים, שמבקרים בישראל ונפגשים עם ארגונים שמכפישים את חיילי צה"ל ומבקשים להעמיד אותם לדין כפושעי מלחמה. אותם דיפלומטים לא יעלו על דעתם להיפגש בארה"ב או בבריטניה עם נציגי ארגונים, שקוראים להעמיד לדין חיילים אמריקנים או בריטים. צבא ההגנה לישראל וחייליו הם הבסיס לקיומנו. היחסים עם גרמניה חשובים מאוד לישראל והם יימשכו".
בצל ביטול הפגישה עם נתניהו, שר החוץ הגרמני נועד עם נשיא המדינה ראובן ריבלין בלשכתו בירושלים. במהלך פגישתם התייחס הנשיא לשיח הנוכחי סביב ביקורו של השר והדגיש כי כמדינה דמוקרטית, ישראל מורגלת בביקורת הנמתחת על התנהלותה מפעם לפעם אך הדגיש כי גם ביקורת דורשת זיקה למציאות. "הצבא שלנו הוא הצבא המוסרי בעולם", אמר הנשיא לשר החוץ בפגישתם. עוד הדגיש הנשיא כי: "אנחנו יודעים היטב מהי החשיבות של שמירה על חיי אדם, גם כאשר מדובר באזרחי מדינת אויב, וכך אנו מושיטים יד, מסייעים ככל יכולתנו לניצולי הזוועות המתרחשות פה ממש מעבר לגדר גם כאשר מדינות אחרות בעולם, המקדשות את המוסר בקול לא פעם, לא נוקפות אצבע".
שר החוץ גבריאל הודה לנשיא על קבלת הפנים ואמר: "אנחנו כאן כדי להקשיב ולא רק על מנת לדבר. להקשיב לתפיסתך, במיוחד באשר ליחסים המיוחדים בין ישראל וגרמניה וכמובן באשר למתרחש באזור... אנחנו מחויבים לידידות בין המדינות, לשותפות וליחסים המיוחדים בנינו ודבר לא ישנה זאת".
עיתון ה"בילד" פרסם את הידיעה בדבר ביטול הפגישה בכותרת הראשית של האתר תחת הכותרת: "שערוריית הביקור של השר החוץ הגרמני: נתניהו ביטל את הפגישה". בידיעה נאמר שנתניהו ביטל את הפגישה בשל תכניותיו של השר להיפגש עם ארגוני שמאל. לפי העיתון כבר אתמול בערב היה ברור שהפגישה בוטלה מפני שזו לא הופיעה בלוח הזמנים של ראש הממשלה להיום. "נאמר לנשיא שיבחר בין פגישה עם ראש הממשלה לפגישה עם הארגונים 'בצלם' ו'שוברים שתיקה'", נכתב באתר.
שר החוץ של גרמניה הגיב מוקדם יותר לדרישתו של של נתניהו: "דמיין לעצמך שראש הממשלה הישראלי, שמשמש גם שר חוץ, היה מגיע לגרמניה והיה מבקש להיפגש עם מתנגדי הממשלה, והיינו אומרים לו שאסור – זה בלתי מתקבל על הדעת", אמר בריאיון לרשת הטלוויזיה ZDF הגרמנית. בתוך כך אמור
שר החוץ הגרמני הוסיף כי זה "הגיוני להיפגש עם נציגי חברה אזרחית. אי אפשר לקבל נקודת מבט על מדינה אם נפגשים רק עם גורמי ממשל, אלא גם עם אמנים, סופרים ועמותות", והביע תקווה כי הפגישה עם נתניהו לא תבוטל. לדבריו, "אני לא רוצה לעשות מזה דרמה, אך אם הפגישה תבוטל זה יהיה אירוע בלתי רגיל, אבל לא קטסטרופה". הוא הוסיף: "אם נתניהו היה נפגש עם גורמי אופוזיציה למרקל בגרמניה, אני לא הייתי מבטל פגישה איתו".
נתניהו זכה
בתוך כך, יו"ר הכנסת יולי אדלשטיין גיבה את החלטת נתניהו בציוץ שהעלה לחשבון הטוויטר שלו: "מגבה את נתניהו על סירובו לפגוש את שר החוץ הגרמני. בצלם ושוברים שתיקה הם ארגוני תעמולה אנטי ישראלים . אני קורא לשר החוץ הגרמני לבטל את הפגישה איתם". גם שר החינוך נפתלי בנט גיבה את נתניהו וכתב בפייסבוק: "שוברים שתיקה אינו ארגון אנטי-נתניהו אלא אנטי-צה״ל. אנחנו מגבים את ראש הממשלה נתניהו בהחלטתו בעניין ביקור שר החוץ הגרמני".
אתמול דווח כי נתניהו הציב אולטימטום לשר החוץ הגרמני שנחת אתמול בישראל, ואמר כי עליו לבחור בין פגישה איתו לפגישה עם נציגי ארגון "בצלם" ושוברים שתיקה. על פי הידיעה שפורסמה בחדשות 2, ללשכת נתניהו נודע כי בלוח הזמנים הרשמי של השר הגרמני קיימות פגישות עם נציגי ארגוני השמאל, דבר שגרם לראש הממשלה לשגר את המסר החריף.
תקרית זו באה בהמשך לנזיפתו של נתניהו לפני כחודשיים וחצי בשגריר בלגיה בישראל, בעקבות פגישתו של ראש הממשלה הבלגי, שארל מישל, עם נציגי "בצלם" ו"שוברים שתיקה" במהלך ביקורו של האחרון בישראל. האזרחים היחידים שנפגשו עם ראש הממשלה הבלגי במהלך ביקור הרשמי היו אותם נציגי ארגוני השמאל.
"בישראל רואים בחומרה את פגישתו של ראש ממשלת בלגיה, עם ראשי שוברים שתיקה ובצלם בעת שהותו בישראל", נכתב בהודעה ששוגרה בזמנו מטעם ראש הממשלה. "בבלגיה עדיין קיימות יוזמות של התובע הכללי להעמיד לדין בכירים ישראלים, לרבות ציפי לבני וקציני צה"ל. ממשלת בלגיה צריכה להחליט אם היא רוצה לשנות כיוון או להמשיך בקו אנטי ישראלי".
יו"ר האופוזיציה יצחק (בוז'י) הרצוג טען בראיון ברשת ב' כי השר הגרמני נפגע מדברי רה"מ: "בשיחה איתו אפשר היה לראות תחושת עלבון קשה. הוא אמר שזה לא יפגע ביחסים בין המדינות, אך בסוף הוא בן אדם וככזה הוא נושא בלבו עלבון".
"להלבין את פניו, כשמחר נזדקק לו באו"ם ובמקומות אחרים, זו טעות גדולה מאוד", קבע הרצוג, שהסביר כי "רה"מ נתן לארגון 'שוברים שתיקה' במה ונפח תקשורתי בדעת הקהל הגרמנית, ומשם בכל אירופה. אם השר גבריאל היה פוגש את נציגי הארגון בפגישה סגורה אף אחד לא היה מדבר על זה בכלל". הרצוג ביקש להמחיש את מידת ההשפעה שיש לגרמנים כשטען כי "לקטאר יש כוח גדול מאוד בעולם הערבי ולגרמניה יש השפעה גדולה עליה".