הצבעה יוצאת דופן: עצרת האו"ם גינתה את חמאס, וההצבעה נפסלה
העצרת הכללית התכנסה לדון בתגובת צה"ל למהומות האלימות שהתרחשו ברצועה. ברוב של 120 מדינות תומכות, מול שמונה מתנגדות הוחלט על גינוי ישראל
יאסר עוקבי,מעריב אונליין
העצרת הכללית של האו"ם אימצה הלילה (חמישי) החלטה שקוראת למזכ"ל האו"ם להגיש המלצות בנושא מנגנונים בינלאומיים להגנה על הפלסטינים בעזה. בנוסף, הוחלט על גינוי ישראל על שימוש לא מידתי בכוח נגד אזרחים ברצועה. ההחלטה, שנתקבלה ברוב של 120 מדינות תומכות, קראה לישראל להסיר את המצור על עזה. שמונה מדינות הצביעו נגד ההצעה ושמונה נמנעו.
ההחלטה נתקלה אחרי דיון מרתוני שכלל ארבע הצבעות שונות. בתוך כך, לראשונה אי פעם, התקבל רוב בעצרת הכללית של האו"ם להצעה נגד חמאס. הדבר התאפשר בעקבות המדיניות האמריקאית החדשה - הפיכת כל הצבעה נגד ישראל, להצבעה מקבילה נגד חמאס. על אף שהתיקון האמריקאי אושר ברוב של 62 תומכים מול 58 מתנגדים ו-42 נמנעים, נשיא העצרת הכללית פסל אותו, בנימוק שיש צורך ברוב של שני שלישים כדי שיעבור. שגרירת ארצות הברית באו"ם, ניקי היילי עלתה לדוכן וביקשה לקבוע כי התיקון עבר. בנוסף, היא אמרה כי אינה מקבלת את ההחלטה.
כזכור, העצרת הכללית של האו"ם דנה בתגובת צה"ל למהומות האלימות שהתרחשו ברצועת עזה בחודש האחרון. דיון החירום כונס ביוזמת טורקיה ואלג'יר. שגריר ישראל לאו"ם, דני דנון, נשא דברים במליאת העצרת ויצא נגד הצעת ההחלטה: "זהו כבוד עבורי לעמוד כאן היום ולייצג את ישראל, אני מעדיף להגיע לכאן כל יום ולעמוד בפני העצרת מאשר להספיד ולו הרוג ישראלי אחד כתוצאה מטרור החמאס, אם היינו מפסיקים לעמוד על המשמר כפי שקוראים לנו לעשות כאן היום".
דנון הוסיף ואמר: "הכינוס הזה הוא ניסיון של הקהילה הבינלאומית לגזול מאיתנו את הזכות הבסיסית להגנה עצמית. ההחלטה שמונחת לפניכם לא רק שלא מגינה על חייהם של פלסטינים או של ישראלים חפים מפשע, היא לא מזכירה או מגנה את החמאס, המוכר כארגון טרור על ידי מדינות רבות ואחראי ישירות לאלימות באזורנו". דנון פנה לתומכים בהחלטה ואמר: "בתמיכתם בהחלטה הזו אתם לא רק משתפים פעולה עם ארגון טרור, אלא מעצימים אותו והופכים לתחמושת בידי החמאס".
שגרירת ארה"ב לאו"ם, ניקי היילי, אמרה כי עזה היא נושא בינלאומי חשוב "אבל מה הופך אותו ליותר חשוב מוקדי סכסוך אחרים. ההצעה היום היא חד צדדית, אינה מזכירה את חמאס. דיונים שכאלה אינם מקדמים את השלום וזאת לא מטרת ההצעה. גם חברי הטורקים יודעים זאת. הם נועדו למטרות פוליטיות פנימיות".
"תקיפת ישראל היא הספורט לאומי החביב על חלק מחברות האו"ם. חמאס ובנות בריתו ירו יותר מ-100 רקטות בחודש האחרון. חמאס השתמש באזרחים פלשתינים כמגנים אנושיים. חמאס קורא להשמדת מדינת ישראל ולמרות זאת הדיון היום אפילו לא מזכיר את החמאס", אמרה היילי.
נתניהו הודה לארה"ב על התמיכה: "חמאס אחראי למצב"
מלשכת ראש הממשלה נמסר בנושא הדיון שהתקיים באו"ם על ישראל כי "ישראל מעריכה את תמיכתו האיתנה של ממשל טראמפ בישראל באו"ם ואת הצהרתה הנחרצת היום של השגרירה היילי, שחשפה את הצביעות שבהטיה נגד ישראל באו"ם. ההתמקדות הבלתי פוסקת של האו"ם בישראל מביישת את הארגון, היא גם מסיטה את תשומת הלב מנושאים בוערים אחרים שמצריכים את התייחסותה של הקהילה הבין-לאומית. באשר לעזה, חמאס הוא האחראי למצב הקשה שם, לאובדן חיים ולסבל שנובע מהמהומות האלימות שהוא יוזם בשבועות האחרונים".
"במקום לשפר את חייהם של תושבי עזה, חמאס משתמש באוכלוסייה הפלסטינית כמגן אנושי במלחמת הטרור הבלתי פוסקת נגד ישראל. הנשיא עבאס רק החריף את המצוקה ההומניטארית בעזה בכך שקיצץ את תשלומי המשכורות בעזה וסרב לשלם עבור החשמל שמסופק לעזה. ישראל תמשיך להגן על עצמה ולשמור על ביטחון אזרחיה. עם זאת, ישראל תמשיך לחפש דרכים לשפר את המצב ההומניטארי בעזה. תושבי עזה אינם אויבינו אלא חמאס. ישראל מקדמת בברכה כל מאמץ שישפר את מצב האוכלוסייה בעזה, ימנע מחמאס להתעצם צבאית במטרה לבצע התקפות נוספות נגד ישראל, ושידרוש את השבתם המהירה של חיילי צה"ל ואזרחי ישראל המוחזקים בידי חמאס".
"ראש הממשלה נתניהו מצפה לשוחח בנושא עזה עם ג'ארד קושנר, ג'ייסון גרינבלט ודייוויד פרידמן בשבוע הבא, כמו גם לדון בדרכים לקדם שלום בין ישראל לפלסטינים ובין ישראל לעולם הערבי בכלל. בעודנו פועלים לשיפור חיי היומיום של אזרחי עזה ולהשבת חיילינו ואזרחינו, עלינו לפעול במטרה לנצל את השינויים החיוביים המתחוללים באיזור כדי לקדם שלום אמיתי ובר-קיימא. פלסטינים שמאיימים עלינו ימצאו את מדינת ישראל נחושה מתמיד להגן על עצמה. פלסטינים שמושיטים ידם לשלום, ימצאו את ידנו מושטת חזרה".
שר החוץ הפלסטיני: "ניצחנו פעמיים באותו הלילה"
ברשות הפלסטינית חוגגים את ההחלטה של עצרת האו"ם ודורשת מהמזכ"ל להציג כלים למען הגנה על הפלסטינים. יו"ר הרשות הפלסטינית הודה לכל 120 המדינות שתמכו בהצעה, והוסיף כי "מדובר בניצחון לזכות הפלסטינית, לצדק ולחוק הבינלאומי". להצעה, שהוגשה על ידי טורקיה ואלג'יריה בשם מדינות ערב, התנגדו שמונה מדינות: ישראל, ארה"ב, אוסטרליה, טוגו, איי מרשל, מיקרונזיה, נאורו ואיי שלמה.
שגריר אלג'יריה סברי בוקאדום אמר כי "ישראל לא רק זנחה את מחויבויותיה ככוח כובש, לפי החוק הבינלאומי. היא גם בצורה מחושבת פוגעת באזרחים פלסטינים ומונעת מהם זכויות בסיסיות. הצעת הגינוי קוראת לכל הצדדים לנהוג במתינות, ולסיום המצור בן 11 השנים שישראל הטילה על רצועת עזה". שגריר טורקיה לאו"ם, פרידון סניאורלו הסביר: "זה הזמן לשלוח מסר לפלסטינים שהשאיפות הלגיטימיות שלהם נשמעות ושלעולם אכפת מהסבל שלהם. זה הזמן להחזיר את האמינות של האו"ם. מונעים מהפלסטינים את שאיפתם לעצמאות; מונעים מהם את הזכות למחאה שלווה. יש לנו הזדמנות למנוע עוד שחיקה בדין הבינלאומי".
שר החוץ הפלסטיני, ריאד אל-מאלכי, בירך על "ההישג הגדול, כאשר הצלחנו לנצח פעמיים באותו לילה, גם להביס את הצעת ההחלטה האמריקאית שמהווה תקדים מסוכן מאוד, וגם בכך שהעולם עמד לצד העם הפלסטיני". בראיון שהעניק הלילה לערוץ הטלוויזיה הפלסטיני, הוסיף אל-מאלכי כי "אנחנו מדברים על הצורך בהגנה על העם הפלסטיני, שהפך להחלטה רשמית. כעת, יש ללחוץ על ארצות הברית וישראל ולעקוב אחר הסוגיה בלשכת המזכ"ל".
לדברי השר הפלסטיני, "ארצות הברית ממשיכה לבודד את עצמה מבחינה מדינית, במיוחד באו"ם. זהו כישלון של הבית הלבן אל מול התמיכה הבינלאומית כאשר מדינות העולם הבינו שיש לתמוך בעם הפלסטיני ולהגן עליו".
כזכור, ביום שבת האחרון ביקשו הפלסטינים לקיים את הדיון המדובר בעקבות מה שהוגדר בפיהם כ"שימוש מופרז בכוח" של ישראל, במהלך ההפגנות ברצועה. שגריר ארצות הברית באו"ם דני דנון כתב בחשבון הטוויטר שלו בעקבות כך כי "לצערנו, במקום לגנות את מחבלי חמאס, יש מדינות המבקשות לספק את צרכיהן הפוליטיים הפנימיים באמצעות פגיעה בישראל באו"ם. אנחנו גאים לעמוד על זכותנו להגן על אזרחינו שוב ושוב".
בחודש שעבר, מועצת זכויות האדם של האו"ם קיבלה החלטה על הקמת ועדת חקירה לאירועים האחרונים ברצועה עזה. במסגרת ההחלטה, נקבע כי כוח בינלאומי יישלח לרצועה. ארצות הברית ואוסטרליה התנגדו להחלטה ויתר החברות הצביעו בעדה.