לילה של עימותים ומעצרים בתל אביב: בסיומה של מחאת העצמאים בה השתתפו למעלה מעשרת אלפים אנשים, כמה מאות מהם החלו לאחר חצות (בין שבת לראשון) בחסימות כבישים של מספר מוקדים בעיר, שהובילו עד מהרה לעימותים אלימים עם כוחות המשטרה ול-19 מוחים שנעצרו לחקירה, וכן לשלושה שוטרים שנפצעו באורח קל בעקבות המהומות.
תחילה הגיעו מפגינים וחסמו את צומת אבן גבירול-שאול המלך וכן את צומת עזריאלי לתנועת כלי רכב, תוך שהם צועקים: "הון, שלטון, עולם תחתון". שוטרי מג"ב הגיעו למקום, ועימותים התנהלו בין המוחים לכוחות הביטחון, כאשר השוטרים ביקשו מהמשתתפים לעלות למדרכה ולפנות את הכבישים לתנועה.
המשטרה מנעה מהמפגינים לרדת לנתיבי איילון כדי לחסום גם אותם. סמוך ל-23:20 החלו המוחים לצעוד לעבר צומת הרחובות יצחק שדה-המסגר וחסמו אותו. בסביבות השעה 00:30, כשהמפגינים הגיעו לאזור רוטשילד-אלנבי, החלה המשטרה לפזרם בכוח באמצעות פרשים וכוחות יס"מ. חלק מהמפגינים ריססו על שוטרים גז פלפל, זרקו על הפרשים אבנים ובקבוקי מים. בהמשך גם הציתו המפגינים פחי אשפה. לקראת השעה 02:00 התפתחו עימותים קשים בין השוטרים והמפגינים ברחבת הבימה.
על אף שהמשטרה אישרה רק כ-1,800 משתתפים בעצרת, עשרות אלפי מוחים התאספו בכיכר רבין בתל אביב כדי להשתתף בהפגנת העובדים העצמאיים, במחאה על המצב הכלכלי הקשה, ובדרישה לקבל את הכספים שהובטחו. בהפגנה נעדר ריחוק בין המפגינים, והמארגנים הפצירו בנוכחים במקום להקפיד ולשמור על מרחק. עם זאת, רוב המוחים עוטים מסיכות.
כוחות משטרה גדולים הוצבו מסביב לכיכר ומחסומים הוצבו ברחובות הסובבים, שנסגרו לתנועת כלי רכב. במקום נראו סטודנטים המחלקים חצוצרות למפגינים, ורבים מהם מניפים שלטים שאף נראים על המסכות. בין השלטים שהונפו: "ביטחון כלכלי", "100% מההכנסה במקום חרטה", "מלחמה עד לקבלת הכסף" ו-"תשחררו את הכסף".
המארגנים אמנם הדגישו שלפוליטקאים לא תהיה אפשרות לנאום, וציינו כי ההפגנה לא מזוהה פוליטית, אבל נראו גם שלטים בהם מסרים נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו, כעל אחדים נכתב: "אין מצב - נאשם בפלילים לא יהיה ראש ממשלה". עוד הוסיפו: "אנחנו רוצים לקבל את הכסף, ונמשיך להיאבק עד שנראה את הכסף בחשבונות".
טמיר טרטמן, מראשי המחאה, אמר: "העסקים קורסים והמענקים לא מגיעים, תפסיקו לדבר ולהבטיח - תעשו. אין לנו יותר אמון". גם תומר מור מארגון "מסעדנים חזקים יחד" אמר: "ההגעה של עובדי התעשייה מדברת בעד עצמה. אנחנו כאן כדי לשמור על החוסן הכלכלי והלאומי. רק העברת הכספים על ידי הממשלה תעזור להציל את המשק הקורס". רונן מיילי, מאיגוד הברים והמועדונים, הכריז: "לא נעצור ולא נוותר. צריך לתקן את התכנית בהתאם לדרישותינו".
לינור, שהגיעה במיוחד ממושב גילת שבדרום, סיפרה: "אני בת 36, מגיעה היום כאמא, כבת, כאדם חופשי, ללא צד פוליטי, לממש את זכותי להפגין כנגד המדיניות הפושעת של ממשלת ישראל בנושא הקורונה. בחסות מגיפה שקרית רומסים את זכויותנו הבסיסיות. זורעים חרדה והורסים את הכלכלה. מרחיקים אותנו האחד מהשני ומונעים מאיתנו חיי חופש ללא הצדקה. שוטפים לנו את המוח עם מספרים מעוותים ומציגים לנו מצג שווא".
נטע, משתתפת בהפגנה שהגיעה מראש העין, סיפרה: "אני קונדיטורית והעסק שלי לא עובד. לא ראינו את הכסף נכנס. יש לי שני ילדים ובינתיים אנחנו מצליחים לשרוד בזכות בעלי שהוא שכיר, אבל לא נוכל להמשיך ככה לאורך זמן. הבטיחו הרבה הבטחות, אבל לא ראינו מעשים. אנחנו דורשים לקבל את הכסף".
דניאל שהגיע מפתח תקווה, אמר: "יש לי עסק של שילוח לתערוכות בינלאומיות, והעסק לא עובד כבר ארבעה חודשים, והוא גם לא יעבוד עד שלא יהיה חיסון. רק לאחרונה קיבלתי אחרי המתנה ממושכת ובזכות פרוטקציה את הפעימה השלישית. אי אפשר להמשיך להתקיים ככה. אנחנו רוצים אופק כלכלי ולקבל את מה שמגיע לנו, שכולם יקבלו. העסק נסגר, והיו לי חמישה עובדים שפוטרו. אין להם אופק או תקווה". את דבריו גיבה אחד המארגנים, שצעק: "זה צו שמונה, כולם צריכים להגיע. צריכים שיהיה כאן ערב היסטורי. רק ככה נוכל להשפיע".
עלית פישר, שהיא ובעלה עדן בעלי חברת הפקות, סיפרה: "כבר שלושים שנה יש לנו את החברה, ועשרות עובדים התפרנסו בעזרתה, כמו גם אלפי אומני רחוב. פיטרנו את העובדים, ואין פרנסה לאלפי האומנים. אנחנו לא מקבלים סיוע ואת הפיצוי שהבטיחו. נוצר משבר אמון. אנחנו רוצים לראות מעשים ולא הבטחות". בנוסף, אחת המפגינות אמרה: "זו רק ההתחלה, ואם לא נקבל את הכסף, נלך ונשבות רעב מול משרד ראש הממשלה".
בין הנואמים באירועי המחאה הערב נמצאים נציגים מכלל המגזרים העסקיים שנפגעו בצל המשבר, בתוכם שרונה יצחקי - אם יחידנית בעלת עסק בתחום התיירות, לילי בן שלום - בעלת מסעדה, חיים הרשברג - בעלי מודעון מונדו 2000, שעתיד לסגור את שעריו כתוצאה מהמשבר, מורן ויסברג - העובדת כמורת דרך, מוטי זורגר ורעות גולרוך - בעלי עסק להסעות, ונציגים מתפקידים שונים בעולם התרבות, כמו האמנית ג'ניה תדמור, טכנאי הווידיאו גיא פריזמט, מנהל הבמה תומר פיסט והשחקנית אביב כרמי.
לילי בן שלום, בעלת מסעדה בשוק הכרמל שעלתה לנאום במהלך המחאה, אמרה: "הגיעה הקורונה, ואני כמעט נכנעת ונשברת. נלחמתי ובניתי עסק. אף אחד לא יודע מתי זה יסתיים. רבים מחבריי סגרו את העסק. כמה עצוב לראות את שוק הכרמל שלפני הקורונה אי אפשר היה לעבור עם עגלה. היום אנשים פוחדים והשוק ריק. אין לנו פנסיה ואין לנו תקווה. מה לעזאזל אתן רוצים לעשות איתנו? לזרוק אותנו לים? אני מזמינה אותכם לעסקים שלנו ליהנות עוד קצת, כי עוד מעט כבר לא נשרוד. מדינת ישראל חייבת לפתוח את הכיס".
אמנית הקרקס ג'ניה תדמור עלתה גם היא לשאת דברים וסיפרה: "אני ובעלי עובדים, וביום אחד לקחו לנו את העבודה ואת החיים. אנחנו לא יודעים עכשיו איך נשלם את שכר הדירה.יצאתי לעבוד לעבוד עבודה פיזית, 12 שעות ביום, כדי להביא אוכל לבן שלי. אני רוצה להתפרנס. לא העברתם אלינו את הכסף שהבטחתם, מגלגלים אותנו מהאחד לשני. תעבירו את הכסף עכשיו, תוציאו תוכנית שנוכל להתקיים כדי שאוכל להגיד להורים שלי שהם לא טעו כשעלו לארץ".
חיים הרשברג, בעל מועדון המונדו, נאם וסיפר: "מעל 15 שנים שאני פועל בתחום הבילויים וחיי הלילה. אני עומד כאן היום ומרגיש חסר אונים. ניצבים כאן עשרות אלפי בעלי עסקים ועובדים, וכולם חסרי אונים. לפני שנתיים פתחתי עסק בתל אביב, שייצר עבודה לעשרות אנשים ומספק אמנות ותרבות. אני חולם להמשיך - אבל לאחרונה נאלצתי לעצור. פעלנו לפי כל ההנחיות, אני משלם מיסים, מע"מ ושכירות. איפה הממשלה היום? סגרתם לנו את החיים, השארתם אותנו שותתי דם - אל תתנו לנו לקרוס. הערב זו הכרזת מלחמה, נגיע לכאן כל שבוע עד שנקבל את הכסף שהובטח לנו".
בהמשך עלתה השחקנית אביב כוכבי, ואמרה: "אתם שם למעלה - אתם לא שומעים אותנו. סגרתם את החלונות. לכם אין חרדה כלכלית - לי יש. הפכתם אותי לתלויה בכם, חזרתי בגיל 36 לגור עם ההורים. לא שומעים את הזעקה שלנו? כל בוקר אני מחפשת פתרון, החרדות תוקפות כל הזמן, ואני מתעוררת מספר פעמים כל לילה. תתעוררו! עברו חמישה חודשים, החלטתם לשחרר כספים שמגיעים לנו, אבל אנחנו לא מאמינים לכם. תכניסו את היד לכיס עכשיו".
עימותים בגין קריאות נגד נתניהו לפני תחילת ההפגנות
לפני תחילת המחאה בכיכר, נראו מפגינים שהשמיעו קריאות נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו. מפגינים אחרים השיבו להם: "זו לא הפגנה פוליטית", כפי שציינו בעבר גם מארגני ההפגנה.
עימות לפני המחאה בכיכר: מפגינים השמיעו קריאות נגד נתניהו; אחרים השיבו: ״זו לו הפגנה פוליטית״ | צפו pic.twitter.com/wxd0KlQe74
— חדשות 13 (@newsisrael13) July 11, 2020
תומר מור, ממארגני האירוע ואחד מראשי הארגון "מסעדנים חזקים יחד", קרא לציבור להישמע להנחיות ולהקפיד על כללי הריחוק חברתי. "אנחנו מגיעים למחות היום בצורה מסודרת ולתבוע את העברת הסיוע עכשיו. עם זאת, אנחנו קוראים לכל המפגינים להקפיד על ההנחיות, לעטות מסיכה, לשמור על ריחוק חברתי והנחיות משרד הבריאות, ולהישמע להוראות השוטרים", מסר מור.
המשטרה, יחד עם מארגני המחאה, קיימו מראש תיאום ציפיות והסדירו את התנאים לקיום ההפגנה, כך שיישמר הסדר הציבורי ותתקיים הקפדה על התנאים הנדרשים בדגש לאיום נגיף הקורונה. המארגנים מסרו כי "ההפגנה באה לבטא את המצוקה וחוסר האונים של ציבור גדול מאוד בחברה הישראלית וכאות הזדהות, למעלה מ- 1000 עסקים בכל רחבי הארץ ייסגרו את שעריהם בשעה 20:00. ההפגנה היא הפגנה כלכלית א-פוליטית, ללא נאומים של פוליטיקאים או ראשי ארגונים אלא הפגנה של העם שיגיע וידבר מהלב עם סיפורים אותנטיים מהשטח.
"אנחנו רואים בממשלת ישראל והעומד בראשה אחראי לכישלון עד עתה בביצוע התוכניות הכלכליות וקוראים לממשלה להתעשת, לתקן את התכנית בהתאם לדרישותינו ולהוציא את התכנית הכלכלית לפועל באופן מיידי. אנו קוראים לציבור הרחב לממש את זכותו להפגין ולהגיע לכיכר רבין הערב תוך שמירה על הוראות משרד הבריאות של עטיית מסכה לאורך כל הערב ושמירה על ריחוק חברתי ולהשמע להוראות משטרת ישראל".
▪️אבן גבירול, משד' שאול המלך עד ארלוזורוב בשני הכיוונים.
▪️פרישמן, מכיכר מסריק עד אבן גבירול בשני הכיוונים.
▪️שד' דוד המלך, מויצמן עד אבן גבירול.
▪️רח' גורדון, משלמה המלך ועד מלכי ישראל.
▪️רח' מלכי ישראל, מבן גוריון ועד שד' חן בשני הכיוונים.
▪️שד' חן, מנצח ישראל עד פרישמן.
▪️שד' בן גוריון, משלמה המלך עד אבן גבירול בשני הכיוונים.
▪️רח' הדסה, משלמה המלך עד אבן גבירול.
▪️רח' בלוך, מארלוזורוב עד אבן גבירול בשני הכיוונים.
כמו כן, נחסמו לתנועת כלי רכב הרחובות הסמוכים המובילים למתחם האירוע.
שר המשפטים אבי ניסנקורן הביע תמיכה במוחים בחשבון הטוויטר שלו לפני תחילת המחאה וכתב: "המוחים מביעים מצוקה אמתית וצודקת, חבילה הסיוע שהוצגה בשבוע שעבר היא צעד בכיוון הנכון, אבל לצידה אנחנו בממשלה חייבים להציג תקציב שיאפשר ודאות כלכלית ומנועי צמיחה למשק".
המפגינים מביעים מצוקה אמיתית וצודקת.
— אבי ניסנקורן (@AviNissenkorn) July 11, 2020
חבילת הסיוע היא צעד בכיוון הנכון, אך עלינו להציג תקציב שיביא ודאות כלכלית ומנועי צמיחה. תקציב ל-3 חודשים לא יעשה זאת.
נעמוד על כך שהתקציב יהיה עם הסתכלות ל-2021, וייתן רשת ביטחון לעסקים, עצמאים ומובטלים.
רק כך נחלץ את ישראל מהמשבר.
במקביל למחאה זו, התקיימה הערב מחאה של הדגלים השחורים, בגשרים ובצמתים שונים בארץ. אחד המארגנים אמר: "יצאנו אל הרחובות. המארגנים החליטו שרק עצמאיים ינאמו בעצרת ולא ראשי הארגונים, המטרה היא להמחיש מצוקה אמיתית ומשבר כלכלי כבד שחווים רבים", הסבירו. עוד אמרו: "זוהי תולדה של ארבעה חודשים של תסכול וכאב ציבורי אמיתי אשר נבע מתחושה קשה של חוסר מענה אמיתי של המצוקה הכלכלית של האזרחים מצד הממשלה. אתמול קרא לנו ראש הממשלה לפגישת חירום שהתנהלה בצורה עניינית ובעיקר אופרטיבית, תוך מתן לוחות זמנים לתיקון הפערים שעלו מהתוכנית. ההפגנה הערב נותנת במה לאזרחים להביע את כאבם. לאחרונה, אנחנו שמים לב לגורמים פוליטיים שמנסים לגרור את המחאה לכיוונים כאלה, אך המחאה שלנו מעולם לא הייתה פוליטית".
"יש קו ישר העובר בין השחיתות השלטונית לבין אי הטיפול למחדל הקורונה. כשראש הממשלה עוסק בעורכי דין ובהטבות מס, אין לו עניין באזרחי ובאזרחיות המדינה. מדינת ישראל לא יכולה לצאת מהמשבר אליו נכנסה", טענו המארגנים. עם זאת, היו בקרב ראשי ארגונים, גם כאלה שטענו שיש להמשיך בהידברות ולתת סיכוי לתוכנית החדשה שהוצגה ביום חמישי.