בכיר המשטרה לשעבר מתריע: ניצב בדימוס אריה עמית, לשעבר מפקד מחוז ירושלים, הביע היום (שישי) את חששו מהאווירה האלימה השוררת לאחרונה ברחובות ישראל, ואמר בתכנית של ניסים משעל ב-103FM כי הוא "בטוח שתתרחש פגיעה במפגין או רצח". לדבריו, "כל מי שיש לו ביקורת על ראש הממשלה הפך לאויב".

אני רוצה לקחת אותך ללב ליבו של העימות שאנחנו עדים לו. ממלא מקום המפכ"ל, ניצב מוטי כהן אומר שהוא מוטרד מתרחיש קיצון, לא רק מרצח של מפגין אלא גם מפציעה קשה של מפגין. אתה מוטרד מהאפשרות הזאת?
"זה לא שאני מוטרד מהאפשרות הזאת, אני כמעט בטוח שהאפשרות הזאת תקרה".
באמת?
"כן".

אתה בטוח שהאפשרות של רצח או פציעה של מפגין תקרה?
"כן אנחנו נמצאים במצב שבו בגלל מנהיגות פשוט איומה, יש מצב של שנאה מאוד מאוד מאוד קשה, בין הימין ובין כל מי שאיננו ימין. לא בהכרח מי שבשמאל, כל מי שיש לו ביקורת על רה"מ הוא אויב . אתמול האינדיאנים של לה פמיליה אמרו את זה בצורה הכי ברורה בעולם. אנחנו לא מדברים יותר על הפגנות קטנות אלא על הפגנות ענק של אלפי אנשים. כאשר יש הפגנה של אלפי אנשים מצד אחד, ועוד מאות או כמה אלפים מן הצד השני; וכאשר יש את הדרך אל ההפגנה שלא יכולה להיות מפוקחת בצורה מלאה, ודרך החוצה מההפגנה שגם היא לא יכולה להיות מפוקחת ב-100%; כשיש מפגינים שנושא ההפגנה הכי מוצדק בעולם, אבל ההתנהגות שלהם לא תמיד טובה ונכונה - הרבה מאוד פעמים לא מתאמים כלום עם המשטרה, וגם אם מתאמים הם יוצאים לכל מיני מקומות וצעדות; נוצר מצב בו המשטרה לא תוכל להבטיח 100% של הגנה, לא לצד הזה ולא לצד הזה. יקום האדם עם סכין ויעשה מה שהוא רוצה לעשות".

איך מתמודדים עם זה? ראיתי את לה פמיליה תוקפים עיתונאים.
"צריך לדאוג למצב שהמשטרה לא תהיה רפת ידיים בגלל ביקורות וירידה רצחנית עליה, והפיכת המשטרה למטרה, במקום להבין שהמטרה היא הממשלה, והמשטרה עושה את עבודתה. עבודתה של המשטרה היא לשמור על הסדר, כאשר המשטרה משתמשת בכוח לא צריך לבוא בטענות, ככה אפשר לפזר הפרות סדר רק בשימוש בכוח שתמיד נראה רע מאוד, ותמיד אפשר לתפוס שוטר אחד שאיבד את העשתונות והשתמש ביותר מדי כוח".

אתה חושב שצריך להשתמש ביד קשה יותר?
"אני ממליץ לעשות את מה שצריך לעשות, אם צריך, אני רואה הכול בראיה מקצועית, נטולת פוליטיקה. אם צריך להפעיל הרבה מאוד כוח כדי להחזיר את הסדר, אז צריך להשתמש בהרבה מאוד כוח. כולל מכת"זיות שאני לא יודע מאיפה באה ההתקפה על הכלי הזה, הוא בשימוש עשרות שנים בכול המשטרות בעולם".

זה כואב כשזה פוגע בך.
"כשאתה בא להילחם על דעותייך ואתה בא להפגין, ואתה נמצא בתוך קהל רב, שחלקו התנהג לא בסדר, תתכונן גם לחטוף, זה חלק מהמחיר. המשטרה לא מפעילה את זה כדי לפגוע באנשים או חליליה להרוג אותם, זה כלי שמטרתו בפיזור הפגנה בלתי חוקית, זה הכול. לכן, כל כלי לגיטימי שיש למשטרה כדי לטפל בהפרות סדר והוא כלי חוקי - הוא יהיה בשימוש. אני חושש שבגלל הביקורת והעליהום על המשטרה, המוטיבציה לעשות את העבודה גם כשהיא קשה ונראית רע תלך ותפגע – זה יהיה רע".

אני מבין שאתה איש משטרה לשעבר.
"אני מדבר איתך כאזרח פשוט שיודע מה זו עבודת משטרה, לא כשוטר לשעבר, אני לא סנגורה של המשטרה".

למשטרה יש בעיה של אמון הציבור כי היא מושפעת משיקולים פוליטיים. 44% חושבים שהמשטרה מושפעת משיקולים פוליטיים.
"חד משמעי אני אומר שהמשטרה כארגון איננה מושפעת פוליטית מכלום, מה כן? אתה יכול למצוא, ואני אומר את זה בכאב לב עצום, קצין כזה או אחר שחושב על עתידו ואומר 'אני כדי להתקדם צריך להשפיל מבט, או לקרוץ למי שצריך, או לענות לשיחת טלפון של מישהו כזה או אחר ולהגיד נעשה ונשמע', זה נורא וזה קיים וזה לא צריך להיות. אבל זה לא המטרה, זה קצינים בודדים. המשטרה היא הכי לא פוליטי שיכולה להיות, והשוטרים שמים את דעותיהם האישיות לגמרי בצד".

נו באמת, אתה תמים?
"ממש לא".

מאפסנים דעות פוליטיות?
"השוטרים? בוודאי איזו שאלה. שוטרים שיש להם דעות שמאל חטפו משמאלנים, ושוטרים עם דעות ימניות חטפו מאנשי ימין. כדאי להפסיק את הפאניקה הגדולה מההפגנות האלה, כי היו הפגנות פי אלף יותר קשות ומסוכנות בהיסטורית מדינת ישראל. אגב, ההפגנות היותר קשות ואלימות ובהן נפצעו יותר שוטרים היו הפגנות הימין בתקופת הסכמי אוסלו ורבין. הייתי מפקד המחוז, לא אשכח את ההפגנה באותו מקום בכיכר צרפת, שמפגיני הימין תלשו פרש מהסוס וריסקו אותו עם מקלות ועם ברזלים, ריסקו אותו. אני מכיר את הכול, גם מימין וגם משמאל והבעיה היא, בראיה שלי, זה שאם המוטיבציה של אנשי המשטרה תמשיך להיות מוכית כל הזמן על ידי ביקורות ועליהום - אנחנו נשלם על זה מחיר מאוד יקר. שוטר שרואה דבר עבירה ומסיר עיניו ואומר 'לא מעניין אותי' זו סכנה שאין כדוגמתה".

אי אפשר להימנע מביקורת, כששומעים את מפקד מחוז ירושלים דורון ידיד אומר לאוחנה שעושים אכיפה יותר חזקה בהפגנות מסוימות. אז איך אפשר להגיד שהמשטרה לא מונעת משיקולי פוליטיים?
"ביקורת זה דבר חשוב ובסדר גמור אבל לא עליהום, אני לא מייחס באופן אישי מה שאמר ידיד, המשטרה לא פוליטית, יש אנשים בתוכה, חלקם קצינים וחלקם אפילו בכירים מעטים, שקצת מכופפים את היושרה שלהם בשביל שיקול אישי. אי אפשר להימנע מזה אבל אני לא מתכוון לידיד, ממש לא".

לסיכום, אתה בטוח שהאפשרות של רצח או פגיעה קשה במפגין תקרה?
"חד משמעי, אם אנחנו ממשיכים בכיוון הזה זה יקרה".

ומצד שני, המשטרה לא נגועה בשיקולים פוליטיים ואם צריך להכביד את היד, להפעיל הרבה כוח – שיפעילו?
"בהחלט, עשית סיכום נכון לשיחה שלנו".

אני מכיר אותך הרבה שנים, היית חוזר משטרה?
"חודש הבא אני מציין 70, נראה לך שזה עולה בדעתי? ממש לא".