מליאת הכנסת אישרה הלילה (שלישי) בקריאה שנייה ושלישית את הצעת החוק של המשרד לשוויון חברתי להפיכת ההנחה בארנונה הניתנת לאזרחים ותיקים הזכאים עקב מצבם הכלכלי - לאוטומטית לכל החיים, החל מגיל 70.
כיום, על מנת לקבל את ההנחה, נדרשים האזרחים הוותיקים לעמוד במבחני הכנסות ולהגיש בקשה ודיווח על הכנסותיהם בכל שנה מחדש לרשות המקומית. דרישה זו מובילה לירידה באחוזי מיצוי הזכות להנחה בשל קשיים פיזיים ובירוקרטיים, הגורמים במקרים רבים לאזרח הוותיק לוותר על קבלת ההנחה.
על פי חוק האזרחים הוותיקים, זכאי להנחה בארנונה כל אזרח ותיק שסך הכנסותיו לא עולה על השכר הממוצע במשק, שעמד על מעט פחות מ- 12 אלף ₪ בשנת 2021. במקרה בו מתגוררים בדירה אחת יותר מאזרח ותיק אחד, תינתן ההנחה רק אם סך כל ההכנסות של המתגוררים באותה דירה, אינו עולה על 150% מהשכר הממוצע. אזרחים ותיקים אשר עונים על הקריטריונים, זכאים להנחה בתשלומי ארנונה בגובה 30%, ואזרחים אשר מקבלים קצבת הבטחת הכנסה זכאים להנחה בשיעור של 100%.
מבדיקה שערכה רשות המיסים לבקשת המשרד לשוויון חברתי, עלה כי רק אצל 4% בלבד מהאזרחים הוותיקים חל שינוי לטובה במצב ההכנסה שלהם משנה אחת לשנה שאחריה, באופן אשר שולל את זכאותם להנחה.
כלומר, עד היום, בגלל החשש כי חל שינוי אצל כ- 4% מהאזרחים הוותיקים, רובם המכריע של האזרחים הוותיקים- 96%, נדרש בהגשת בקשות כל שנה מחדש על אף שלא חל שינוי לטובה בהכנסותיהם, באופן שהיה מביא לשלילת ההנחה.
במסגרת תיקון החוק, כך שההנחה תימשך באופן אוטומטי כאמור, מוטלת חובה על האזרח הוותיק לדווח לרשות המקומית, תוך חודשיים, על כל שינוי בהכנסותיו המוביל לשלילת זכאותו להטבה.
השרה לשוויון חברתי, מירב כהן (יש עתיד): "אנו נתקלים באזרחים ותיקים רבים, שפשוט מתוך רתיעה מהתמודדות עם בירוקרטיה מסובכת, מעדיפים לוותר על זכויותיהם להנחה בארנונה למגורים, המגיעה להם על פי חוק. לרוב המוחלט של האזרחים הוותיקים אין גידול של ההכנסות משנה לשנה, באופן ששולל מהם את ההנחה, ועל כן הצורך בהגשת הניירת כל שנה מחדש, הוא מיותר ומסרבל. התיקון שהכנסנו היום לספר החוקים הוא בשורה משמעותית למאות אלפי בתי אב".
"אני מודה לשרת הפנים איילת שקד, ליו"ר מרכז השלטון המקומי, חיים ביבס, ליו"ר ועדת העבודה, רווחה ובריאות חה"כ אפרת רייטן, למנכ"ל הביטוח הלאומי, מאיר שפיגלר ולצוותים המקצועיים במשרדים על העבודה המשותפת והיעילה אשר מפירותיה תהנה האוכלוסייה הוותיקה בישראל. אנו ממשיכים לפעול כל העת על מנת להקל על חיי האוכלוסייה הוותיקה גם בתחומים נוספים".