נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן הדגיש היום (רביעי) בשיחתו עם ראש הממשלה יאיר לפיד כי חשוב לסיים את המשא ומתן בין ישראל ללבנון על הגבול הימי בשבועות הקרובים. עוד נמסר מהבית להבן כי הנשיא אמר לראש הממשלה כי הוא מחויב לא לאפשר לעולם לאיראן להשיג נשק גרעיני. מוקדם יותר היום אמר בכיר בבית הלבן לוואלה כי השגת הסכם בין ישראל ללבנון על פתרון המחלוקת סביב הגבול הימי הינה סוגיה בעדיפות גבוהה עבור ביידן.

רה"מ לפיד שוחח עם ג'ו ביידן: "הנשיא מחויב לביטחונה של מדינת ישראל"
 
כאמור, ארה"ב, לבנון וישראל משדרו תחושת דחיפות ומדגישות בשבועות האחרונים כי הן רוצות להגיע להסכם בנושא בהקדם האפשרי. באותו זמן מזכ"ל חיזבאללה חסן נסראללה מגביר את איומיו לפתוח במלחמה אם זכויותיה הכלכליות של לבנון לא יישמרו. במהלך שיחת הטלפון שקיים היום עם ראש הממשלה לפיד העלה הנשיא ביידן את סוגיית הגבול הימי עם לבנון ואמר שהשליח הוכשטיין יגיע לאזור בימים הקרובים, כך אמרו בכירים ישראלים שמעורים בתכני השיחה.

הבכירים הישראלים ציינו כי הוכשטיין צפוי לבקר בלבנון ובישראל בשבוע הבא ולהיפגש עם ההנהגה הלבנונית וההנהגה הישראלית בנסיון להתקדם לכיוון הסכם.

בכירים ישראלים אמרו כי השליח האמריקני הוכשטיין ביקר בפריז השבוע לשיחות עם בכירים בממשלת צרפת לגבי המו"מ בין ישראל ללבנון על הגבול הימי. צרפת היא אחת המדינות המרכזיות במערב להן יש השפעה על ההנהגה הפוליטית בלבנון. במקביל, צרפת מקיימת יחסים קרובים עם ממשלת ישראל. בנוסף, ציינו הבכירים כי הוכשטיין נפגש בלבנון עם בכירים בחברת האנרגיה הצרפתית "טוטל" שמחזיקה בזכויות לחיפושי הגז הטבעי במיים הכלכליים של לבנון ושתצטרך להיות חלק מכל פתרון שיושג במו"מ.
 
בשבועות האחרונים הוכשטיין קיים כמה שיחות טלפון עם ראשי צוותי המו"מ של ישראל ושל לבנון. עם זאת, עדיין לא החל תהליך ניסוח ההסכם בין הצדדים והעלאת ההבנות על הכתב. "אנחנו ממשיכים לצמצם את הפערים בין הצדדים ומאמינים שניתן להשיג פשרה", אמר בכיר בבית הלבן. הוא הוסיף כי הוכשטיין נמצא בקשר יומיומי עם בכירים בישראל ובלבנון. "אנחנו מברכים על הרוח החיובית של שני התדדים והרצון שהם משדרים להגיע להסכם. אנחנו מאמינים שאם תושג עסקה יהיה לה פוטנציאל להגביר את היציבות והשגשוג הכלכלי עבור שתי המדינות", אמר הבכיר בבית הלבן.

כזכור, המחלוקת בין ישראל ללבנון הוא על שטח של כמה מאות קילומטרים רבועים במזרח הים התיכון בו ככל הנראה קיימים מאגרי גז טבעי. פוטנציאל הרווח הכלכלי ממאגרי הגז הללו יכול להגיע למיליארדי דולרים. המו"מ בנושא נמשך כבר למעלה מעשור אבל בחצי השנה האחרונה הוא צבר תאוצה משמעותית. על רקע המשבר הפוליטי והכלכלי בלבנון הסוגיה הפכה קריטית יותר עבור לבנון, מה שגרם לחיזבאללה להתערב בנושא בפעם הראשונה.

מזכ"ל חיזבאללה נסראללה קבע את תחילת הפקת הגז באסדת "כריש" שנמצאת מדרום לשטח המחלוקת כקו אדום. האסדה צפויה להתחיל גז רק בסוף ספטמבר לכל המוקדם מה שמשאיר כמה שבועות נוספים למו"מ.