שר הביטחון, בני גנץ, ערך היום (חמישי) סבב פגישות במסגרת ביקורו בטורקיה, כשבין היתר נועד עם הנשיא ארדואן ועם שר ההגנה. בסיום ביקורו אמר גנץ: "סיכמנו על חידוש יחסי הביטחון הרשמיים בין המדינות. הודיתי לנשיא ולשר ההגנה על הפעולות הנחושות של טורקיה כנגד הטרור שאיים על ישראלים המבקרים בטורקיה ועל יהודים מהקהילה בטורקיה. שיתוף הפעולה מול הטרור הוא הכרחי".

"למעלה מעשור, שלא התקיימו יחסי ביטחון רשמיים בין המדינות, ולא ביקורים ברמה המדינית של שר הביטחון. היום אנחנו משנים זאת. אנחנו פועלים באחריות, בהדרגה, ובהתאם לאינטרסים של מדינת ישראל. אני מאמין שמהלכים כאלו יכולים לחזק את עוצמתה של ישראל, לחבר עוד ועוד מדינות שיש להן אינטרס בשגשוג ויציבות האזור, ואף לפתור מחלוקות. לטורקיה יש השפעה גם בזירה הפלסטינית – ואני מקווה שהיא תוכל להפעיל אותה באופן שיסייע לשמירה על השקט", הוסיף. 

כמו כן, התייחס להסכם עם לבנון שנתחם היום ואמר כי זו "דוגמא טובה ליכולת לשתף פעולה כשיש אינטרסים זהים אפילו עם מדינה כמו לבנון שאין לנו כל יחסים איתה. צריך להגיד באופן ברור – ההסכם הזה מהווה פגיעה באינטרסים של חיזבאללה, ויש לו פוטנציאל למנוע הסלמה בעתיד על ידי העלאת מחיר ההפסד שלמדינת לבנון. אני מברך על ההסכם, מודה לאמריקאים ובראשם למתווך עמוס הוכשטיין, ובטוח שנמשיך לפעול בדרכים נוספות לשמירה על יציבות האזור".

"יש קשרים שהולכים ומתהדקים עם אזרבייג'אן ומדינות המפרץ"

גורם מדיני בכיר התייחס לביקורו של גנץ ואמר כי "זה במידה מסוימת אולי סופו של אתחול היחסים, היו כבר לאחרונה ברמה המדינית פגישות, גם ברמת המשרדים, הקשר שלנו עם הטורקים וגם העבודה של הנהלת המשרד, שהניחו את התשתית הביא עכשיו לביקור לראשונה אחרי עשר שנים, דבר שהוא בהחלט נכון ואני רואה בו חלק מהקיבוע של קבלת ישראל כחלק מהמזרח התיכון במובן הרחב של העניין".

"יש כאן קשרים שהולכים ומתהדקים עם אזרבייג'אן ומדינות המפרץ, בעיני זו מגמה חיובית והדבר הזה חשוב וכמובן שזה קשור גם למרחב שאנחנו מכנים מזרח הים התיכון, קפריסין ויוון ואנחנו שמחים להיות בקשר עם כל הגורמים בשני הצדדים. בסוף האינטרסים שלנו הם גם משותפים וחופפים, כמו למשל יציבות באגן המזרחי של הים התיכון, ויש גם מוטרדות טורקית מהנושא האיראני ואפשר לנצל את ההשפעה הטורקית בעניין הזה וגם מניעת טרור וקשר ביטחוני כמו שכבר ראינו לא מזמן", הוסיף.

בהמשך, התייחס הגורם לקשר הפלסטיני בביקור ואמר כי הוא לא היה במוקד השיחה אולם ישראל פועלת לחיזוק הקשר בין גורמי הביטחון והמשך הדיאלוג למניעת טרור. "דיברו הרבה על הצורך ביציבות במזרח הים התיכון, יש כאן מתחים. למדינת ישראל מעבר לביטחון יש אינטרסים נוספים שעליהם דובר, המשך הרחבת המסחר, התיירות, לטפח את מקורות האנרגיה, וגם בנושא האוקראיני".

אותו גורם ציין בנוסף שבמהלך הפגישה הוצגה המדיניות הישראלית של שמרנות ביטחונית, נכונות כלכלית ושמירה על סטטוס קוו בהר הבית בפרט ובירושלים בכלל, אך הובהר לטורקים כי השיקולים הביטחוניים  לא ישתנו.