יממה אחרי הדרמה של פסילת השר אריה דרעי לכהן כשר, והרוחות עדיין סוערות. מקורבי דרעי דוחים את הטענות שהוא השלים עם מצבו. להפך, הם זועמים על כך שלא הולכים על הפתרון של אי־אמון קונסטרוקטיבי, כדי למנות את דרעי לראש ממשלה חליפי. הם טוענים כי הסיבה האמיתית שבגללה נתניהו ויתר על האפשרות הזו היא כי הוא חושש מתגובת בג"ץ לגביו, אם יעשה את הצעד הזה. למשל, הוראה לנתניהו לצאת לנבצרות.
עושים לכם סדר: מה האפשרויות של נתניהו ומי יקבל את תיקי הבריאות והפנים?
"חוסר סבירות קיצוני": אלו הנימוקים של בג"ץ לפסילת מינוי דרעי לשר
לדברי מקורבי יו"ר ש"ס, דרעי במצב רוח ירוד. הוא מדוכדך, ויש בסביבתו תחושה כי מפלגת הליכוד הפקירה אותו ללא פתרון. גורם פוליטי ותיק המקורב לדרעי הוסיף כי "כשאריה דרעי בדיכאון, הוא הכי מסוכן, ובמצב כזה עלולות להיות תגובות לא צפויות. אם נתניהו חושב שהמצב ייפתר מעצמו, גם אם לא יעשו דבר לתיקון המצב הזה, יש לו טעות גדולה".
לפי מקורביו, דרעי יודע בדיוק מה הוא רוצה, לא קונה את ההסברים לכך שאי אפשר לקדם את אי־האמון ומינויו לראש ממשלה חליפי, ועומד על כך שזה הפתרון. לדבריהם, גם אם המינוי יפסל בהמשך הדרך בבג"ץ, כפי שלדבריהם טוענים בסביבת נתניהו, זו לא סיבה לא למנותו לראש ממשלה חליפי כעת. דברי מקורבי דרעי באו לאחר שלפי בכירים בליכוד, ירד מהפרק התרחיש שנידון רבות בימים האחרונים, של הצעת אי־אמון קונסטרוקטיבי, כדי למנות את דרעי לראש ממשלה חליפי.
אחרי שהסוגיה נידונה ונלמדה מהבחינה המשפטית, התבררו קשיים משמעותיים. על כן, לפי בכירים בליכוד, הרעיון הורד מהשולחן ולא נשקל עוד. בינתיים, בעקבות פסיקת בג”ץ, היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב מיארה פנתה אתמול במכתב לראש הממשלה בנימין נתניהו וקראה לו לפטר את דרעי ולמנות שרים אחרים במקומו.
“על פי פסק הדין שניתן בהליך שבנדון, חה”כ דרעי אינו יכול להמשיך לכהן כשר בממשלת ישראל”, כתבה. “אשר על כן, ועל פי סמכותך הקבועה בסעיף 22(ב) לחוק יסוד: הממשלה, עליך לפעול בהתאם לפסק הדין ולהעביר אותו מתפקידיו בממשלה. נוכח המגבלות בדין שחלות בעניינך, יש למנות גורם אחר לכהן בתפקידי שר הבריאות ושר הפנים”.
בסביבתו של נתניהו מדגישים כי חשוב לו לקיים את הליך פיטוריו של דרעי מתוך כבוד לשר בכיר ובהסכמה מלאה. שלשום, במהלך שיחה ארוכה בין נתניהו ודרעי בביתו של יו"ר ש"ס, סוכם כי נתניהו יעלה את הנושא של פיטורי דרעי ביום ראשון בישיבת הממשלה. על פי חוק, על ראש הממשלה להודיע לממשלה על כוונתו להעביר שר מכהונתו לפני שהוא שולח לו מכתב פיטורים. כהונת השר נפסקת 48 שעות לאחר מסירת המכתב לידיו.
לפי רעיון נוסף שהועלה בפני דרעי, הוצע למנותו ליו"ר הכנסת, ושהיו"ר המכהן אמיר אוחנה יקבל אחד משני התיקים של דרעי. "מי שלא רצה את דרעי כשר, יקבל אותו כאזרח מספר 2, שפותח את טקס המשואות ביום העצמאות וממלא את מקומו של הנשיא כאשר הוא בחו"ל. זה יעניק לדרעי מעמד ברמה הלאומית וגם כוח בזירה הפרלמנטרית", אומרים בכירים בקואליציה התומכים ברעיון זה.
עם זאת, בסביבת דרעי טוענים כי הוא אינו מעוניין בתפקיד יו"ר הכנסת. "דרעי נחוש להמשיך בעשייה, יש לו כמה וכמה תוכניות לממש בכמה זירות. עוד לא התקבלו ההחלטות, אך הכיוון כרגע - להמשיך להוביל מהלכים, להמשיך בעשייה, גם ללא תואר שר", מבהירים הגורמים המקורבים ליו"ר ש"ס.
דרעי יצטרך לקבל החלטות באשר למחליפיו בשני התפקידים המיניסטריאליים. בין הרעיונות שעלו ונשקלו בימים האחרונים: מינוי משה בר סימן טוב, מנכ"ל משרד הבריאות, לשר הבריאות. לפי רעיון נוסף, נשקל להעביר את שני התיקים לידי שר מכהן אחר. על לפי גורמים בש"ס, דרעי טרם קיבל החלטות בנושא. עם זאת, דרעי דלה על הסף הצעה שעלתה בקרב פעילי ש"ס להקים מחאה המונית ולארגן הפגנת המיליון מול בית המשפט העליון.
בתוך כך, העורך הפוליטי של האתר כיכר השבת, ישי כהן, שוחח הבוקר (שישי) עם ניסים משעל ב-103FM וחשף כי "דרעי אומר, 'אצליח להעביר חוק עוקף בג"ץ'. הוא כבר נפגש עם בכירים כדי לנסות ולקדם חקיקה כזו שתאפשר לנתניהו למנות אותו מחדש לשר הפנים והבריאות. נתניהו אומר לו, 'אין לזה הרבה סיכויים'".
לפי ההערכות, דרעי לא צפוי להגיע לישיבת הממשלה, שבה ידונו בפיטוריו. ההסבר להיעדרותו האפשרית: עצם נוכחותו בישיבת הממשלה עלולה להיתפס כהפרת פסיקת בג"ץ. לגבי זהותם של אלה שיחליפו אותו במשרדים: ההחלטה צריכה להתקבל עד יום ראשון.