עשרות כלכלנים בכירים ומנכ"לים לשעבר בשירות הציבורי הצטרפו היום (שישי) לעצומה נגד מהלכי הממשלה, ושלחו אליה מכתב בו הזהירו מפני הרפורמה המשפטית והאיומים לסגירת תאגיד השידור.
כלכלן בכיר מסביר: אלו הסכנות לכלכלה בהעברת הרפורמה המשפטית
לקראת פשרות? נתניהו מבהיר: "לוין הראה נכונות להידברות על הרפורמה"
בין החותמים על המכתב: נוריאל רוביני, כלכלן בכיר שחזה את המשבר את הכלכלי ב-2008, נשיא אוניברסיטת בן גוריון אבישי ברוורמן, יו"ר ועדת הכלכלה וחתן פרס ישראל ג'יימי ויינבלט, רקטור בן גוריון, נשיא מכללת ספיר, אריאל פייקס, פרופסור לכלכלה בהרווארד, מארק שנקרמן, פרופסור בבית הספר לכלכלה בלונדון, מנכ"ל הרשות להגנת הפרטיות לשעבר יורם הכהן ומנכ"ל משרד הפנים לשעבר גדעון בר-לב.
"אנו, בכירות ובכירים ששירתו בתפקידים בדרג מנכ"ל במשרדים וכלכלנים בכירים מהארץ ומהעולם - מביעים את דאגתנו העמוקה לנוכח מהלכי הממשלה שצפויים לפגוע בעצמאות מערכת המשפט והשירות הציבורי, ושלהערכתנו יגרמו לנזק חסר תקדים לכלכלה הישראלית", ציינו הכלכלנים הבכירים בפתח מכתבם, "הכלכלה הישראלית זוכה להערכה רבה מצד המוסדות וגופי הדירוג הכלכליים הבינלאומיים. הערכה זו הושגה בזכות מאמץ ארוך ומתמשך של ממשלות משני צידי המתרס הפוליטי, ונובעת בין היתר מעצמאות הרשות השופטת והשירות הציבורי".
"הערכה זו והאמון שנלווה אליה חיוניים לתפקודו ולשגשוגו של המשק הישראלי", הוסיפו, "שהוא משק קטן ופתוח המקיים היזון חוזר עם הכלכלות הגדולות בעולם. הפגיעה בעצמאות הרשות השופטת תגביר מאוד את הסבירות לפגיעה בדירוג האשראי של ממשלת ישראל, ובגיוסי ההון של חברות ישראליות. לדוגמא, הורדת דירוג האשראי המפתיעה של אגרות החוב הממשלתיות של פולין בינואר 2016 על ידי סוכנות הדירוג S&P נומקה בפגיעה בעצמאות בית המשפט החוקתי ובשידור הציבורי".
לאחר מכן ציינו כי "הפגיעה ביכולת הממשלה וחברות במגזר העסקי לגייס מקורות מימון תוביל לירידה בהיקף ההשקעות, וזו תפגע בראש ובראשונה בענף ההייטק הישראלי, קטר הצמיחה של המשק. פגיעה זו צפויה להתעצם לנוכח המשבר המסתמן בענף, והאפשרות שחברות הייטק יעתיקו את מרכזיהן אל מחוץ לגבולות המדינה. זאת ועוד, השילוב בין פגיעה בענף ההייטק לבין פגיעה בזכויות הפרט עקב היחלשות מערכת המשפט צפוי גם להוביל לתופעה של 'בריחת מוחות' – הגירה בעלת השלכות על חוסנה הכלכלי של מדינת ישראל".
"מעבר להשפעות המיידיות של מהלכי הממשלה, קיים חשש כבד שהחלשת מערכת המשפט תוביל לפגיעה ארוכת טווח בתוואי הצמיחה של המשק ובאיכות החיים של תושבי ישראל. הערכה זו מבוססת על מחקרים מהמצוטטים ביותר במחקר הכלכלי, ביניהם אלה של זוכה פרס הנובל דגלאס נורת', ושל כלכלנים מהחשובים בעולם. מחקרים אלו הראו שקיומו של כוח פוליטי רב בידי הקבוצה השלטת, בלא איזונים ובלמים חזקים, הוא גורם עיקרי לנחשלות כלכלית", מסרו.