ארצות הברית הזהירה את ישראל כי העברת הסמכויות ביהודה ושומרון לידי בצלאל סמוטריץ' תחשב כצעד של סיפוח, כך דיווח הערב (חמישי) ברק רביד בוואלה! מפי שני בכירים ישראלים ואמריקאים שמעורים במגעים בין הצדדים.
פרשן בכיר מסביר: יחס הממשל בארה"ב כלפי סמוטריץ' ובן גביר יחריף?
האתגר של גלנט: שר הביטחון צפוי להיות מאותגר בידי ההסכם הקואליציוני | טל לב רם
על פי הדיווח, ראש הממשלה בנימין נתניהו צפוי להכריע בקרוב האם וכיצד ליישם את ההסכם הקואליציוני, שקובע כי סמוטריץ' יקבל לידיו את הסמכות על מתאם הפעולות בשטחים והמנהל האזרחי בכל הנוגע לסוגיות אזרחיות ביהודה ושומרון. סמכויות אלה נוגעות בעיקר ליישובים היהודים ביו"ש ולמעמדן.
בשבוע שעבר ביקרה בישראל עוזרת שר החוץ האמריקאי ברברה ליף וקיימה שיחות בירושלים עם היועץ לביטחון לאומי צחי הנגבי ועם בכירים ישראלים נוספים, בניסיון לקדם צעדים לבלימת ההסלמה ביהודה ושומרון. בכירים ישראלים ואמריקאים אמרו כי ליף אמרה להנגבי ולבכירים ישראלים אחרים כי ממשל ביידן מודאג מהאפשרות שחלק מהסמכויות ביו"ש יעברו משר הביטחון יואב גלנט לידיו של השר סמוטריץ', שמכהן בנוסף לתפקידו כשר אוצר גם כשר במשרד הביטחון.
ליף אמרה להנגבי ולשאר הבכירים הישראלים כי צעד כזה יסבך עוד יותר את המצב בזמן שבו יש לפעול להרגעת השטח, וייחשב בעיני ממשל ביידן כצעד בכיוון של סיפוח הגדה המערבית מצידה של ממשלת ישראל. בכירים במשרד הביטחון ובצה"ל אמרו לעוזרת שר החוץ ולגורמים אחרים בממשל האמריקאי כי הם מתנגדים מאוד לכל העברת סמכויות לידי סמוטריץ', ומודאגים מההשלכות של מהלך כזה.
לפי ההסכם הקואליציוני, סמוטריץ' אמור לקבל את הסמכות על מתאם הפעולות בשטחים והמנהל האזרחי, שאחראים על המדיניות האזרחית ביהודה ושומרון. סמכויות אלה, שנמצאות כיום בידי שר הביטחון, יתנו לו השפעה עצומה על היישובים היהודים ועל המדיניות האזרחית כלפי הפלסטינים שחיים בשטח C, שמהווה 60% מיו"ש.
שר הביטחון גלנט מתנגד בצורה חריפה לכל העברה של סמכויות ממשרד הביטחון לידיו של סמוטריץ'. כמה פגישות שהתקיימו בין גלמט לסמוטריץ' בנושא ופגישות נוספות בהן השתתף גם נתניהו הסתיימו ללא תוצאות. נתניהו ביקש משני השרים להגיש לו את הצעותיהם ועמדותיהם לגבי יישום ההסכם הקואליציוני וסוגיית הסמכויות כדי שהוא יקבל הכרעה בנושא. סמוטריץ' מחזיק במנופי לחץ רבים על נתניהו וגלנט, גם בשל שליטתו על התקציב וגם בשל יכולתו להפיל את הממשלה במידה ודרישותיו לא יתקבלו.
דובר מטעם משרד החוץ האמריקאי אמר כי ממשל ביידן סבור שזה קריטי עבור ישראל והפלסטינים להימנע מצעדים חד צדדיים שיחריפו את המתיחות ויחתרו תחת המאמצים לקדם מו"מ על פתרון שתי המדינות, כמו צעדים לכיוון סיפוח של השטחים. "החלה נוספת של החוק האזרחי הישראלי ביהודה ושומרון הוא בהחלט צעד מהסוג הזה", אמר הדובר מטעם משרד החוץ האמריקאי. בלשכת ראש הממשלה סירבו להתייחס לדברים.