ראשי ערים שונות בישראל חתמו היום (ראשון) על מסמך שקורא להידברות בנושא הרפורמה המתוכננת במערכת המשפט. בין ראשי הרשויות החתומים נמצא גם ראש עיריית דימונה, בני ביטון, תומך ידוע בראש הממשלה בנימין נתניהו.
במכתב נרשם: "אנו, ראשי וראשות הרשויות, נבחרי ונבחרות ציבור בשלטון המקומי ואזורי, אשר נבחרו בבחירה ישירה על ידי תושבינו, קשובים היטב לרחשי הלב של הציבור ועוקבים בדאגה אחר המתרחש כיום במדינה. הרפורמה ובתוכה הצעות החוק, נוגעות בלב האיזון והיחס שבין שלוש רשויות הממשל במדינה - המבצעת (הממשלה), המחוקקת (הכנסת) והשופטת (ובעיקר בית המשפט העליון). כידוע לכל, בתקופה האחרונה ניכר כי ישנה מחלוקת עמוקה בחברה הישראלית בנוגע להצעות חוק אלו. גם בינינו, נבחרי ונבחרות הציבור בשלטון המקומי ואזורי, ישנן מחלוקות ודעות שונות לגבי האיזון הראוי בין הרשויות והאופן לממש שינויים אפשריים. חלקינו סבור שהן חיוניות ונדרשות על מנת להשיב את האיזון שהופר בעשורים האחרונים בין הרשויות (לטובת הרשות השופטת), וחלקינו סבור שיש בהצעות אלו חשש לפגיעה בעקרון יסוד במשטר הדמוקרטי, בכך שהרשות השופטת 'תוחלש' יתרה ותושפע מעבר לרצוי מהרשות המבצעת והמחוקקת. אנו עוקבים ורואים את נבחרי הציבור בשלטון המרכזי (חברי כנסת ושרים בממשלה), והן ראשי מערכת המשפט הבכירים ביותר, מתבטאים, מגיבים ומגבשים את עמדתם לגבי הצעות אלו. אולם, דומה כי שיח זה הינו בעיקרו שיח של אחד מול השני, וכמעט ולא מתקיים ונערך שיח האחד עם השני".
"אנו ראשי וראשות הרשויות החתומים מטה, פעלנו יחדיו - בתקופה מאתגרת ומורכבת של מגפת הקורנה, בימים הסוערים של מאי 2021 (בו נערך מבצע 'שומר חומות') - המשכנו להוביל, לנהל ולהנהיג את הרשויות אשר בראשן אנו עומדים בכל השנים האחרונות בהן בשלטון המרכזי נערכו מערכות בחירות מרובות ודחופות שהתאפיינו בחוסר יציבות הממשלות בישראל. אנו ערים גם להערכות השונות על אתגרים כלכליים שעלולים להיווצר כתוצאה מהרפורמה ומבקשים למצוא את הדרכים לשלב זרועות יחד כדי למנוע משבר שכזה למען אזרחי ישראל והחוסן האזרחי".
"אנו ממשיכים ופועלים גם כיום, יום יום, שעה שעה, יחדיו ובשיתוף פעולה חוצה מגזרים, חברות ומחלוקות, למען וטובת כלל תושבינו וכלל האזרחים והאזרחיות במדינה".
"לאור כל זאת, אנו קוראים לכל הצדדים, אלו אשר מקדמים ותומכים בהצעות החקיקה הנדונות, ואלו אשר מתנגדים להן, לשבת יחדיו, לברר לעומק את העמדות של כל צד, ולפעול ככל האפשר כדי להגיע להסכמות רחבות בנושאים בהם הצעות החקיקה נוגעות, בטרם תושלם".
"האחדות והסולידריות במדינה ובין כלל האזרחים, חיים משותפים בהבנות והסכמות נרחבות של כלל החברות והמגזרים במדינה, שמירה על חוקי המדינה, כיבוד החלטות שיפוטיות ועריכת שינויים מהותיים במערך היחסים והאיזונים בין שלושת רשויות השלטון המרכזיות במדינה בהסכמה רחבה ככל האפשר, הינם חיוניים, נדרשים ואף גורליים לטובת ועתיד המדינה, והחיים המשותפים של כולנו".
"אנו נבחרי ונבחרות הציבור בשלטון המקומי והאזורי, המייצגים את כל חלקי הציבור והמגזרים במדינה, קוראים, כי טרם יושלם הליך החקיקה בנושאים חשובים אלו, יעשה כל מאמץ להגיע להבנות והסכמות רחבות ככל האפשר, מתוך אמונה עמוקה כי למחבר ביננו יש ערך זהותי, חברתי ולאומי הנמצא בבסיס קיומנו בארץ הזאת".
חשיפת מעריב: הסיבה להחלטת הליכוד לדחות את ההצבעה על הרפורמה המשפטית
אחת ולתמיד: המומחים קובעים האם הרפורמה המשפטית תועיל או תיפגע בישראל?
בתוך כך, שבעה מתוך תשעה זוכי פרס נובל ישראלים שלחו גם הם מכתב לנשיא המדינה, ראש הממשלה, חברי הכנסת ונשיאי מוסדות ההשכלה הגבוהה בישראל כנגד הרפורמה המשפטית. "מביעים את דאגתנו העמוקה מהשינויים המוצעים במערכת המשפט. לשינויים משטריים אלו השלכות שליליות ברורות על מערכי המחקר ומסודות ההשלכה הגבוהה המדינה, המהווית את מנועה הכלכלי והביטחוני של המדינה", נכתב.
בהמשך מכתבם פנו לנשיא המדינה יצחק הרצוג וביקשו ממנו "להשמיע קול צרור וברור כנגד השינויים המוצעים, לראש הממשלה לחזור לעמדות בהן הוא עצמו דגל עד לעת האחרונה ולחברי הכנסת לשמוע את קולנו ולבלום את המפנה".
במקביל, 148 רופאות ורופאים, בהם בכירים בתחום הטיפול בסרטן בארץ, העבירו מכתב ובו טענו כי לחקיקה המקודמת בכנסת יש השפעה על הטיפול בחולי סרטן בישראל. "הרפואה המודרנית מושתת על ערכי השוויון, קדושת החיים וחתירה לשיפור חייהם של בני האדם באשר הם. אנו מבקשים להדגיש, כי פגיעה במעמד חוקי יסוד כמו חוק יסוד כבוד האדם וחירותו פוגעת ביסודות עליהם מושתת האונקולוגיה המודרנית. אנו פונים ומתריעים ומבקשים לעצור, לחשוב ולהימנע מצעדים העלולים לפגוע בכלל אזרחי ישראל", נכתב.