נאומו המיוחד של נשיא המדינה יצחק הרצוג לאומה הערב (ראשון) עורר תגובות רבות, ביניהן ביקורת סוערות, לאחר שקרא להידברות בין הצדדים לפני העברת הרפורמה במערכת המשפט שמקדמת ממשלת נתניהו, הזהיר מ"קריסה חוקית וחברתית" והציג את "חמשת העקרונות למשא ומתן להסכמה".
"אפשר להגיע להסכמה רחבה": הנשיא הרצוג קרא להידברות בנאום מיוחד לאומה
בין התגובות הסוערות בלטה תגובתו של שר התקשורת שלמה קרעי, שזעם: "בזמן ממשלת ההונאה, כאשר חירפו וגידפו מערכות אלוקים חיים, לא שמעתי אף אחד מציע פשרה. כאשר רדפו אברכים ולומדי תורה, כאשר רמסו ליכודניקים באשר הם, את המסורת, את הציונות, לא היתה שום קריאה להידברות. צביעות היא שם המשחק ואנחנו מזמן סיימנו להשתתף בו. להמשיך עם הרפורמות בכל הכח".
סגן ראש המשלה ושר המשפטים יריבלוין הגיב: "נאום נשיא המדינה התקיים בשעה שהשתתפתי בדיון בקבינט המדיני-ביטחוני. רק לאחר הדיון יכולתי לשמוע בקשב רב את דבריו. יש בהצעתו מרכיבים חיוביים, ויש בה גם מרכיבים שמנציחים את המצב הלא תקין הקיים".
הוא הוסיף: "כפי שאמרתי לכל אורך הדרך, אני מוכן ומעוניין לקיים הידברות אמיתית עם חברי אופוזיציה שיסכימו לכך, וכדאי להתחיל בהידברות זו מיד, על מנת שההידברות לא תהפוך לאמצעי לגרירת רגליים כדי לעכב ולמנוע רפורמה מהותית ומשמעותית במערכת המשפט, אין לקשור בין ההידברות והתקדמות הליכי החקיקה. לצד קידום החקיקה יש לכולנו מספיק זמן כדי שנוכל להידבר ולהגיע להבנות טרם הקריאה השנייה".
שר ירושלים ומסורת ישראל, מאיר פרוש, הגיב גם כן: "כאשר הרצוג מוטרד רק כשאין שופטים ממוצא מזרחי, ואינו מוטרד מהעובדה שאין ייצוג של שופטים חרדים בביהמ"ש, למרות שלפני שלושה חודשים הצביעו יותר מ-700 אלף אזרחים כאלה, שהם מעל גיל 18, אז אנחנו מוטרדים".
ראש האופוזיציה יאיר לפיד הגיב למתווה הפשרה שהציע נשיא המדינה יצחק הרצוג, ואמר: "הנשיא הציב מתווה ראוי: עצירה מיידית של החקיקה לפני הקריאה הראשונה כתנאי לכל הידברות; הדיון במתווה יתקיים במשכן הנשיא, במסגרת ועדה נשיאותית; מסגרת חמשת העקרונות שהציב הנשיא תשמש כבסיס למתווה. עד אז - המאבק לא ייפסק, המחאה לא תיעצר. אנחנו נלחמים על ערכי מגילת העצמאות, ועל עצם הרעיון של חיים משותפים והיותנו עם אחד".
יו״ר המחנה הממלכתי בני גנץ חיזק את דברי הנשיא, ואמר: ״מחזק את הנשיא על דבריו החשובים. חבריי למחנה הממלכתי ואני נכונים, כפי שהודענו, לשיח של הסכמות על רפורמה אמיתית שבבסיסה אי פוליטיזציה ושמירה על עצמאות הרשות השופטת ומערך הייעוץ המשפטי, חקיקת חוק יסוד: החקיקה רחב וטיפול בסוגיות שיתנו מענה לצורכי האזרחים ולא לגחמות הפוליטיקאים. אם תיעצר החקיקה ונוזמן כולנו לבית הנשיא לשיח אמיתי נהיה מראשוני המתייצבים״.
חבר הכנסת גדעון סער ניסע להרגיע את הרוחות, וקרא: "לא צריך להסכים לכל ניואנס בדברי הנשיא הרצוג כדי לקבוע שזהו בסיס הגון להדברות. כפי שעמד על כך גם הנשיא - תנאי להדברות כנה ואמיתית הוא עצירה מיידית של החקיקה".
חבר הכנסת חילי טרופר מהמחנה הממלכתי חיזק: ״כל מי שיש בו אחריות לאומית ורוצה למנוע את הקרע בעם ולשמור על הדמוקרטיה, צריך לענות הערב לעקרונות הנשיא בצורה ברורה: כן. שר המשפטים ויו"ר ועדת חוקה ומשפט, תקפיאו את החקיקה ותיכנסו להידברות״.
שגריר ארה"ב בישראל תום נידס כתב בטוויטר: "נאום נהדר הערב של מנהיג גדול, תודה לך הנשיא הרצוג".
יו"ר ההסתדרות ארנון בר-דוד מסר: "אני קורא לכל אזרחי ישראל להתאחד מאחורי דברי הנשיא. אין כאן מנצחים או מפסידים. בואו נעצור לפני שהשסע הפוליטי יפרק את החברה הישראלית לגורמים".
הוא הוסיף: "סיפור חיינו במדינה שאליה ייחלנו אלפיים שנה נכתב בעמל, ביזע, בכאב ובנחישות, אולם יותר מהכול – הוא התאפשר בזכות האחדות שלנו כחברה. אין כאן מנצחים או מפסידים. בואו נעצור לפני שהשסע הפוליטי יפרק את החברה הישראלית לגורמים. נפגשתי הערב עם הנשיא הרצוג, העמדתי את עצמי ואת ההסתדרות לרשות כבוד הנשיא וסיכמנו על שיתוף פעולה לטיפול במשבר. אעשה כל שביכולתי כדי להביא לשיח בין הצדדים למען שלמות מדינתו והחברה הישראלית. אין לנו ארץ אחרת".
גם המכון למחקרי ביטחון לאומי (ה- INSS) פרסם הערב הודעת תמיכה בעקרונות ובמתווה הפשרה שהציג הרצוג להידברות מיידית בין הצדדים שתוביל להסכמות רחבות ולהורדת המתח בחברה הישראלית. ראש המכון, פרופ׳ מנואל טרכטנברג, ומנהל המכון, אלוף (במיל') תמיר הימן, מסרו: ״החברה הישראלית משוסעת וקרועה - על כל הצדדים לבוא בהידברות מיידית מתוך רצון אמיתי לשמר את האתוס המשותף לכולנו, שהוא מדינת ישראל היהודית והדמוקרטית. קריאת הנשיא היא אולי ההזדמנות האחרונה למנוע את הרחבת הקרע בחברה הישראלית לממדים שלא ידענו כמותם ופגיעה אנושה בחוסן הלאומי שתפגע בביטחון הלאומי של מדינת ישראל".
התנועה לאיכות השלטון הגיבה לדברי הנשיא, ומסרה כי "אסור לנהל משא ומתן על שינוי המבנה המשטרי והרס שלטון החוק, בוודאי שלא שינוי הנעשה על ידי נאשם בפלילים וחבריו שריו המורשעים. הנושא היחידי עליו ניתן להתחיל לנהל שיח הוא כינון חוקה למדינת ישראל וקבלת מגילת זכויות אדם. זו המטרה האסטרטגית החשובה ביותר, דרכה ניתן לחזק ולבצר את היסודות הדמוקרטיים והליברליים של מדינת ישראל".