לאחר אישור שניים מסעיפי הרפורמה המשפטית הלילה (שלישי) בקריאה ראשונה עולה השאלה כיצד, אם בכלל, ניתן יהיה לפנות להידברות בין הצדדים, ומהי הדרך למגר מעט את התלהטות השיח. שר התרבות והספורט מיקי זוהר התייחס לדברים הבוקר (שלישי) בתוכניתם של ענת דוידוב וגדעון אוקו ב-103FM.

שני הסעיפים בחוק הראשון של הרפורמה המשפטית אושרו במליאה

"אני רואה את הקרע הגדול הזה שמיום ליום הולך וגדל במדינת ישראל, זה דבר שמאוד מטריד אותנו", אמר זוהר בפתח הראיון. "אנחנו רוצים לעשות רפורמה שהיא טובה לישראל אבל אנחנו רואים שכל הזמן מסיתים נגד הרפורמה ואומרים שהיא תהרוס את הדמוקרטיה הישראלית ותהפוך את מדינת ישראל לדיקטטורה ואלו שקרים גסים שמנותקים כל קשר של המציאות עצמה והרפורמה עצמה" .

עוד אמר  השר: "אני בהחלט מבין את הצד שמוחה כי הצד שמוחה חד משמעית קיבל אינפורמציה שקרית ולא נכונה ממתנגדי הרפורמה בכנסת שיושבים היום באופוזיציה. הציגו למוחים נתונים שהם לא נכונים בעליל ושאינם קשורים באמת למציאות. אנחנו רואים שהרבה מאוד אנשים חושבים שהמדינה הולכת לשנות את פניה ושהדמוקרטיה שיש לנו בישראל הופכת למשהו אחר. זה לא פחות משקר גס שאין לו שום קשר למציאות, הרפורמה מאוד מאוזנת".

"מי שקרא את הרפורמה מבין דבר אחד, אין פה שום דבר קיצוני, ברפורמה עצמה יש עדיין כמובן לבית המשפט העליון לפסול חוקים מבלי שתהיה עליהם פסקת התגברות ובלבד שהוא יעשה את זה בהרכב מורחב של בית המשפט העליון", הוסיף.

בהמשך, התייחס להאשמות כי הקואליציה לא מוכנה להגיע להדיברות: "אמרנו מיד אחרי שהנשיא פרסם את המתווה שאנחנו מעוניינים להיכנס להדברות ולבחון אפשרות לשינויים. מיד כשהודענו שאנחנו רוצים להיכנס להדברות, מיהר יאיר לפיד ואמר למפגינים 'ניצחנו אותם, הם נכנעו, הם פחדו מההפגנות, והנה תראו שמה שרצינו לעשות קורה'. זו באמת מבחינתי אמירה לא מנהיגותית, לא אחראית ,שהראתה לנו שאין כאן עניין להדברות אמיתית, אלא רצון בעיקר לקפל אותנו ולעצור את הרפורמה".

"סיימנו קריאה ראשונה, מי שחושב שתהליך חקיקה כזה קורה ביומיים טועה, זה תהליך שלוקח חודשים ארוכים. אנחנו נמצאים בדיוק בזמן המתאים להתחיל לעשות את השיחות, את ההידברות וגם את התיקונים כי אם כבר מתקנים חקיקה, מתקנים בין קריאה ראשונה לשנייה, זה בדיוק הזמן מבחינת פרלמנטרית. מה שברור, שאנחנו רוצים להיכנס להידברות וברור שאנחנו מוכנים כמובן לשינויים מסוימים", אמר.

כשנשאל על אילו חוקים לדעתו רצוי לקיים דיון, השיב זוהר כי הוא "חושב שבכל מה שקשור להרכב בית המשפט העליון שיכול לפסול חוק שאין עליו פסקת הידברות, ברגע שבית המשפט מתכנס בהרכב מורחב צריך לדון בכמה שופטים. צריך שיקבעו שהחוק נפסל כדי שלא תהיה עליו פסקת התגברות, זה דיון שצריך להיכנס אליו. הרכב הוועדה למינוי שופטים כן צריך לדון".

על שינוי הרכב הוועדה למינוי שופטים אמר השר: "אני חייב לומר שלאורך השנים היו כל מיני שרי משפטים, חלק משמאל וחלק מהימין. מה שקרה זה שבשנים שהיו שרי משפטים מהשמאל, השופטים שהתמנו היו שופטים עם עמדות ליברליות, אקטיביסטיות יש לומר, וכשאנחנו היינו בשלטון, עדיין אותם שופטים מונו, לא היה שום שנוי בבחירה. תמיד השופטים החזיקו ברוב המובנה בוועדה לבחירת שופטים יחד עם לשכת עורכי הדין שנמצאת בניגוד עניינים מובנה. לכן אני אומר את הדבר הזה - צריך לשנות. מי שחושב שאם שופט מתמנה על ידי מחנה מסוים הוא הופך להיות מחויב רק למחנה הזה, אז הוא כנראה לא יודע איך מערכת המשפט עובדת. פעם אחת מונית להיות שופט, הסיפור נגמר, אתה לא זקוק יותר לאף אחד, אתה הופך להיות עצמאי ואתה שופט איך שאתה רואה לנכון".

הרפורמה במערכת המשפט (הוועדה למינוי שופטים) אושרה בקריאה ראשונה. צילום: ערוץ הכנסת

לסיום התייחס זוהר לדרישתו לתוספת תקציב למשרד התרבות והספורט ברשותו: "נחכה ונראה מה תהיה ההחלטה, נדע בקרוב אם תהיה התוספת שביקשתי. צריך לזכור שגם יש אילוצים תקציביים מאוד מאוד גדולים לאוצר ועושים דיונים כאלה ואחרים אבל אין שאלה שמצב הספורט והתרבות בישראל הוא לא מצב טוב. אני חשוב ששר האוצר מבין את זה, הסברתי לו שבישראל תקציב הספורט הוא 0.4 אחוז מתקציב מדינת ישראל, כנראה אחד הנמוכים בעולם, וזה דבר שהוא לא הגיוני".

סייעה בעריכת הכתבה: נויה חסון, 103FM