אחרי אזהרת בכירי האוצר מפני השלכותיה הכלכליות של הרפורמה המשפטית: שר האוצר יו"ר ׳הציונות הדתית׳ בצלאל סמוטריץ' ויו"ר ועדת חוקה ח"כ שמחה רוטמן קיימו הערב (שלישי) מסיבת עיתונאים במהלכה טען סמוטריץ' כי "החלטנו להאט ולהושיט יד להידברות", וקרא להגיע למתווה מוסכם ביחד. עם זאת, סמוטריץ' לא ציין באיזו "האטה" מדובר והבהיר כי "קיבלנו מנדט דמוקרטי ברור מהציבור כדי להוביל את התיקון הזה ואנחנו מחויבים לו".
פורום המילואים מחריף את המאבק: "אם הרפורמה תושלם, לא נתגייס למילואים"
התנועה לאיכות השלטון מסרו בתגובה לדברי סמוטריץ': "מי ששורף את המדינה ונוהג בחוסר אחריות הם אלו שמביאים את חוקי ההפיכה המשטרית, למרות אזהרות כל גורמי המקצוע - לא מאות אלפי המוחות המוחים שיוצאים שבוע אחר שבוע להפגנות ושומרים בגופם ונפשם על הדמוקרטיה הישראלית".
ראש האופוזיציה ויו״ר יש עתיד יאיר לפיד מסר: "למי שלא הבין את האמת בין כל השקרים של סמוטריץ׳ ורוטמן: הם ממשיכים את החקיקה. ממשיכים להרוס את הכלכלה, ממשיכים לפרק את צה״ל, ממשיכים לאיים שלא יצייתו לפסקי דין של בית המשפט, הורסים את הדמוקרטיה, קורעים את העם, אבל מסרבים לקחת אחריות על מעשיהם ורק מאשימים אחרים. הם לא רק מסוכנים, הם גם פחדנים".
יו״ר המחנה הממלכתי ח״כ בני גנץ הוסיף: "״אין קץ לצביעות - בזמן שהם מנהלים את הרס מערכת המשפט בוועדת החוקה, סמוטריץ׳ ורוטמן קוראים לעצור ולדבר. החורבן על ראשכם. החורבן על ראשו של נתניהו. עיצרו הכל ונדבר עוד הערב״.
סמוטריץ' פתח ואמר: "היום כולם כבר מסכימים שמערכת המשפט במדינת ישראל זקוקה לתיקון ולרפורמה אמיתית. אבל זה לא היה כך מעולם. אני עוסק בתיקון מערכת המשפט הרבה מאוד שנים. אין מי שמחויב לתיקון הזה יותר מחברי היושב כאן לצידי, יו"ר ועדת החוקה ח"כ שמחה רוטמן, וממני. שנים של עיסוק בלמידה ופעילות מעשית לגיבוש תפיסה רעיונית דמוקרטית מסודרת ובדרישת התיקון ההכרחית הזו לחיזוקה של מדינת ישראל היהודית והדמוקרטית".
"במערכת הבחירות האחרונה השקנו תכנית אחת בלבד – תכנית חוק וצדק לתיקון מערכת המשפט. קיבלנו מנדט דמוקרטי ברור מהציבור כדי להוביל את התיקון הזה ואנחנו מחויבים לו. המחנה הלאומי הלך אל הקלפי פעם אחר פעם, מסר מנדט לנבחריו, אבל הרגיש שקולו מושתק. שהמדיניות בה הוא מאמין נמנעת ממנו. וכך, צלל אמון הציבור בבית המשפט העליון צלילה אדירה. מדינה דמוקרטית חייבת מערכת משפטית איתנה שעושה את תפקידה, וזוכה לאמון רחב מציבור רחב".
"משבר האמון בבית המשפט מסוכן לדמוקרטיה הישראלית. הוא גרם לקהלים הולכים וגדלים להרגיש שאין בידם את הזכות לבחור. שיש מי שמזלזל ברצונם, ומעקר את בחירתם הדמוקרטית ואת החירות שלהם. כיום אנו, נבחרי הציבור של המחנה הלאומי, מאוחדים לתקן. בדיוק כפי שהבטחנו לכם אזרחי ישראל. אבל חשוב לנו להקפיד לעשות זאת באחריות, במתכונת מאוזנת שלוקחת בחשבון את עמדותיהם של האחים שלנו שחולקים על העמדות שלנו. אנו לא מזלזלים בעמדות ובחששות שלהם. אנחנו מקשיבים להם וצריכים לתת להם מענה".
"לכל אורך הדרך בחודשים האחרונים ביקשנו להידבר והגענו לכל פורום אפשרי. לצערנו, עד כה יד מושטת לא פגשה יד אחות. אך כמי שקיבלו לידיהם את הנהגת המדינה האחריות היא על כתפינו לפעול בשום שכל ולהיות האם האמיתית במשפט שלמה. אנחנו אוהבים את המדינה שלנו ואת העם שלנו ואת הצבא שלנו ואת הכלכלה שלנו ללא תנאי, ויש לנו אחריות לשמור על היחד הזה, למרות המחלוקות.
"אז אנחנו מתקנים באחריות! אנחנו מקדמים גיוון חשוב והכרחי בהרכב שופטי בית המשפט כדי להבטיח ייצוג לכל חלקי העם. זאת נעשה כבר בשבועיים הקרובים. הצעת החוק שתובא בשבוע הבא למליאת הכנסת עושה תיקון חשוב. לא עוד שופטים שממנים את עצמם. לא עוד מיעוט לנבחרי ציבור ו-וטו של שופטים ומשפטנים. העם על כל חלקיו ישפיע באופן ראוי ומאוזן על דמות השופטים הבאים. זה תיקון טוב והכרחי לכל חלקי העם".
"נמשיך בעזרת השם בתיקון החשוב הזה בחודשים הבאים. נעשה את זה לאט, בזהירות, בהקשבה, ותוך שנקיים שיח מלא עם כל מי שירצה להיות חלק מהתהליך כדי להשפיע על התוצאה. אנחנו קשובים ואחראים לכל חלקי העם היקר הזה. אנחנו אוהבים את כולם וכולם אחינו. ועם אחים מדברים, אחים לא מנצחים".
"בשבועות האחרונים, ובמקביל לעומס הגדול של הכנת התקציב וחוק ההסדרים, פגשתי מאות אנשים טובים ומסורים בעשרות רבות של שעות ודיונים. הקשבתי, שמעתי והשמעתי, ולקחתי לתשומת ליבי הרבה מאוד הערות. כך עשו גם חבריי להובלת הרפורמה. מתווה הוועדה לבחירת שופטים שגיבשנו מהווה מחד תיקון חשוב שכאמור יגוון את הרכבו של בית המשפט, ומאידך נותן מענה ומפיג חששות רבים ששמענו. לא צריך להסכים איתו לכתחילה כדי להודות ביושר שהוא אינו "סוף הדמוקרטיה". הוא רחוק מאוד מזה. מי שטוען אחרת לא עושה זאת ממניעים ענייניים. גם בדמיון היצירתי ביותר לא ניתן להפוך אותו לסיפורה של שפחה".
"זה לא סוד שיש קולות במחנה שלנו שרצו לראות כבר בשלב הזה רפורמה מקיפה יותר בכל התחומים שנמצאים על סדר היום. הסדרת היחסים בין היועצים המשפטיים לנבחרי הציבור, ביטול עילת הסבירות, קיבוע מעמדם של חוקי היסוד והסדרת אופן הביקורת החוקתית על חוקים. יש קולות שדורשים מאיתנו הכל כאן ועכשיו, ללא שום פשרה. אבל זה לא תהליך נכון. בשל האחריות שלנו לאחדות העם וכדי להוביל את התהליך הזה מתוך הסכמות רחבות החלטנו להאט ולהושיט יד לשיח והידברות".
"אנו עומדים עכשיו לפני חג הפסח ולפני הימים הנוראים והקדושים של יום השואה, יום הזיכרון ויום העצמאות, ימים של אחדות ושותפות גורל שבבסיס קיומנו כאן. כידוע, במשך התקופה הזו, אין חקיקה בכנסת. אני פונה מכאן באופן אישי לציבור שלא הצביע לנו בבחירות וחושש מהרפורמה הזו: בואו נדבר ונגבש מתווה שכולנו נוכל לחיות איתו. מתווה שיקדם תיקון אבל יאפשר לכולנו להמשיך להרגיש כאן בבית ביחד. שאף אחד לא ירגיש מודר או שערכיו נרמסים.
"כשר האוצר אני פונה אל ראשי המשק והמגזר העסקי שמובילים את הקריאה להידברות: נפגשתי עם רבים מכם ואני יודע עד כמה העם הזה חשוב לכם ועד כמה המדינה הזו חשובה לכם. השמיעו את קולכם. אנחנו גילינו אחריות וקיבלנו החלטות לא קלות - עכשיו תורכם! כפי שאנו ידענו לנהוג באחריות כדי למנוע את הקרע אני קורא לכם להצטרף, לקרוא להרגעת הרוחות ולאמץ את הצעת ההידברות. השמיעו את קולכם להפסקת הפגיעה בצה"ל באמצעות איומים בסרבנות, להפסקת הפגיעה בביטחון, בכלכלה ובאחדות העם".
"הימים הקרובים ייצרו הבחנה ברורה בין גורמי אופוזיציה חסרי אחריות שמוכנים לשרוף כאן הכל ממניעים פוליטיים והרפורמה עבורם היתה רק תירוץ לזריעת כאוס ובהלה, לבין רוב רובם של המוחים, שיצאו מהבית מתוך כאב וחשש אמיתי ויכולים עכשיו להיות רגועים ולהיכנס לחג הפסח והימים הלאומיים שלנו בשמחה ובאחדות, בידיעה ברורה שהדמוקרטיה נשמרת ושיתר סעיפי הרפורמה יקודמו לאט יותר ותוך שיח והקשבה".
"זו שעת מבחן לאזרחי ישראל כולם, ימין ומשמאל. עלינו להתעלות מעל הפוליטיקה, מעל החשדנות והחששות, מעל השנאה והקיטוב ולפעול יחד כאיש אחד כדי להחזיר את האחדות לעם ישראל ולקדם מהלכים לתיקון אמיתי במערכת המשפט לטובת כל אזרחי ישראל", טען סמוטריץ'.
רוטמן דיבר אחריו ואמר: "המתווה שמונח היום ויונח בימים הקרובים על שולחן מליאת הכנסת לקריאה השנייה והשלישית עונה חד וברור על שלושת היעדים שהצבנו לעצמנו בתחילת הדרך, ושלושת היעדים הללו, תתפלאו, לא כללו השתלטות על בית המשפט העליון", טען.
"היעד הראשון שהצבנו לעצמנו והפך להיות כמעט לקונצנזוס מלא, כל מי שהציע מתווה, מעל דפי העיתונות, בכתב, בפניות אישיות, הבין שהווטו של השופטים חייב לעבור מן העולם. מדינה דמוקרטית לא יכולה להכיל מציאות של רשות שלטונית שמשכפלת את עצמה ושולטת בשער הכניסה אליה. זה העיקרון הראשון".
"העיקרון השני שההצעה נותנת לו מענה הוא הפסקת הסיטואציה שאין לה אח ורע בעולם שבה הציבור כולו, קואליציה ואופוזיציה מהווים מיעוט. בוועדה בהרכב הנוכחי ניתן למנות שופט בוודאי לערכאות הנמוכות ניתן לקבל החלטות גם אם כל נבחרי הציבור אומרים, זו החלטה רעה, זה שופט שאיננו מתאים לתפקידו".
"חכמינו זיכרונם לברכה לימדו שאין מעמידים פרנס על הציבור אלא אם כן נמלכים בציבור. במדינת ישראל ניתן למנות שופט גם אם כל נבחר הציבור מתנגדים לו. גם המציאות הזו חלפה מן העולם בהצעה שמונחת על שולחן וועדת החוקה. מתוך אחד עשר חברים בוועדה יהיו שישה חברי קואליציה ושני חברי אופוזיציה סך הכל שמונה נבחרי ציבור שייצגו את הציבור ששלח אותם".
"המחויבות שלנו בהצעה הזו היא לא רק לקואליציה ולא רק לאופוזיציה ולא רק להרכבו של בית המשפט העליון אלא לכל הצדדים הנוגעים בעניין ולכל הציבור במדינת ישראל. ממילא גם נדרש שהעם יבחר את השופטים. והנציגים של הרוב הקואליציוני במדינת ישראל הם לא רק הנציגים של ראש הממשלה של שר זה או אחר. הם נציגי הציבור שנבחרו באופן דמוקרטי. ולכן דרוש שהעם יבחר את השופטים והרוב שנמצא בוועדה יוכל לתת ביטוי גם בבית המשפט העליון וגם הערכאות הנמוכות. ולכן ההצעה מגשימה גם את היעד השני הזה".
"היעד השלישי שהלך והתגבש שבעיני מדובר בחשד רחוק, אנחנו לא מחוקקים רק לקואליציה הזו, אנחנו מחוקקים משהו שיהיה לא רק לקואליציה הזו ולא רק לשנה הבאה, אנחנו מחוקקים משהו שיהיה גם לדורות הבאים. וזה מניעת השתלטות של קואליציה נקודתית, מקרית על בית המשפט העליון באמצעות הצפה של בית המשפט העליון. ולכן נקבעו מנגנונים שימנעו הצפה של בית המשפט על ידי קואליציה זו או אחרת. אתם יכולים לקורא את הצעת החוק".
"בנוסף לפרטי הצעת החוק, כל מי שעוקב אחרי דיוני הוועדה יודע שביליתי בחודשיים האחרונים שעות רבות, רבות מאוד בחדר וועדת החוקה. על כל שעה שהייתי בחדר הוועדה הייתי בחדרי משא ונתן שונים במטרה להגיע להסכמות רחבות, הן על הרכב הוועדה לבחירת שופטים והן לשאר חלקי הרפורמה במערכת המשפט, ציון במשפט תיפדה, תיקון מערכת המשפט והשבת הצדק".
"לצערי, כמו שאמר יו"ר המפלגה, יד המושטת לא פגשה יד אחות. אני מאוד מאוד מקווה ואני קורא לחברי, לאופוזיציה לאנשים ששוחחתי איתם, מהאקדמיה מהיי-טק מהכלכלה מכל חלקי החברה הישראלית, תושיטו יד חסרה, ניתן להגיע להסדר בהסכמה רחבה. אין שום מניעה. הפערים בין הצדדים הם ממש ממש לא גדולים. כל מה שנדרש הוא רצון טוב והבנה שזוהי שעת רצון שצריכה להישאר כשעת רצון ולא להפוך לשעת חירום".
"אני מצטרף לקריאתו של חברי סמוטריץ לבוא להידבר בתקופת הפגרה ולחזור אחרי חג הפסח והחגים הלאומיים כאשר כולנו נצעד ביחד לעבר הסדרה ים טובים לכלל מדינת ישראל כולם, קואליציה ואופוזיציה.".
כזכור, אמש בכירים במשרד האוצר הציגו לסמוטריץ' מסמך אזהרה חמור על ההשלכות הכלכליות של הרפורמה המשפטית. בדיון של הבכירים עם שר האוצר, הוצגו נתוני המאקרו של ישראל וצוינו הסיכונים וההזדמנויות האפשריות של הרפורמה והמחאה נגדה. על פי המסמך, במקרה של הורדת דירוג האשראי כתוצאה מחקיקת הרפורמה המשפטית, המשק צפוי להפסיד בין 15 ל-30 מיליארד שקלים בשנה.
מסמך האזהרה מתייחס לפרסום של חברות דירוג האשראי Moody’s ו-Fitch, שהזהירו בדבר ההשלכות האפשרויות של הליך החקיקה על דירוג האשראי ומצבה הכלכלי של ישראל. "להתייחסות חברות הדירוג משמעות רבה שכן הערכתן המקצועית מספקת למשקיעים מידע אודות הסיכונים והסיכויים הגלומים.
גם ללא הורדת דירוג אשראי, די בציפיות להורדתו בכדי לגרום להשלכות שליליות על רמת ההשקעה במדינה כבר בטווח הזמן המיידי. פרסום סקירה חריגה שלא מן המניין, כפי שנעשה על ידי חברת Moody’s, מאותת למשקיעים שמצב הכלכלה מחייב התייחסות ויוצר ציפיות שליליות בדבר כדאיות ההשקעה במדינה".
"נכון לעת הזו, ניכר כי השינויים המוצעים במערכת המשפט נתפשים על-ידי הגופים הבין-לאומיים הרלוונטיים ככאלה אשר עלולים להחליש את מוסדות המדינה. איתנותם של המוסדות מהווה שיקול מרכזי בקביעת דירוג האשראי של ישראל ושל חברות ישראליות. לכן, ככל שחברות דירוג האשראי אכן יסברו כי צעדי החקיקה יגרמו להחלשת המוסדות, אישורם עלול לגרור הורדת דירוג, על כל המשמעויות הכלכליות הכרוכות בכך כפי שנסקרו מעלה", הודגש במסמך.