חוק החמץ אושר היום (שלישי) במליאת הכנסת בקריאה שנייה ושלישית ברוב של 48 תומכים לעומת 41 מתנגדים. זאת ברקע הצהרתו של ראש הממשלה בנימין נתניהו אמש על עצירת חקיקת הרפורמה המשפטית ופנייה להידברות וברקע המחאה הנמשכת. שידור חי מהמליאה:
למרות הצהרת נתניהו: הצעת חוק בנושא הרפורמה הונחה לדיון; האופוזיציה תקפה
בדיקת 'מעריב': כך ינהגו בתי החולים לאחר אישור חוק החמץ
חי: ההצבעה על "חוק החמץ" החלה https://t.co/y5AlCBHEHv
— ערוץ כנסת (@KnessetT) March 28, 2023
הצעת החוק קובעת כי מנהל בתי חולים יהיה רשאי לקבוע ההוראות בדבר הגבלה או איסור של הכנסת חמץ למבנה בית החולים, כולו או חלקו, הנדרשות לשם שמירת כשרות בחג הפסח. זאת לאחר ששקל חלופות אחרות ובהתחשב בזכויות המטופלים ובצורכיהם".
עוד קובע החוק כי "ההוראות יפורסמו באופן קבוע באתר האינטרנט של בית החולים וכי בבית החולים יוצבו שלטים בנושא. מנהל בית החולים יהיה רשאי להסמיך עובד לשם יידוע על ההוראות. מוצע להבהיר כי הוראות הסדר זה אינן גורעות מהוראות כל דין הנוגע לכשרות המזון".
את החוק הציגה בכנסת השרה עידית סילמן, שכזכור פירקה את ממשלת השינוי בגלל אותו חוק בדיוק.
בדברי ההסבר להצעה נכתב כי "ההסדר המוצע נועד לתת מענה על פסיקת בית המשפט העליון מאפריל 2020 לפיה מגבלות שהוטלו על הכנסת מזון לבתי החולים בפסח הוטלו ללא מקור הסמכה בדין, ועל כן הורה על בטלותן. בפסק הדין נקבע כי האיסור הגורף להכניס מזון לשטח בית החולים בימות הפסח שולל ממאושפז הנמצא בעל כורחו בבית החולים ואינו מקיים את מצוות הדת היהודית לסעוד את ליבו בדל"ת אמות המרחב האישי שהוקצה לו, בהתאם לרצונו החופשי, וכך גורם לפגיעה באוטונומיה האישית שלו כפרט, שנגזרת מכבוד האדם ומההכרה בערך האדם ובהיותו בן חורין, ומאחר שמדובר במגבלות שביסודן טעמים דתיים – גם בחופש מדת".
"עוד נפסק כי על בתי החולים לאפשר הכנסת מזון (לרבות חמץ) לשטחיהם בתקופת חג הפסח, תוך קביעת הסדרים מתאימים אשר יאפשרו שמירה על כשרות המזון המוגש מטעם בית החולים. בית המשפט השעה את מתן הסעד בעשרה חודשים כדי לאפשר לבתי החולים, למשרד הבריאות ולרבנות הראשית לישראל להיערך למציאת פתרון שיהלום את הקביעות בפסק הדין ולקבוע תיקוני חקיקה ככל שהדבר יידרש".
יו"ר וועדת הבריאות ח"כ אוריאל בוסו: 'לאחר שבועות של דיונים וניסיונות לצייר את החוק כחטטני ולא שיוויוני אני שמח שהיום החוק עבר, כפי שאמרנו לאורך כל הדיונים בוועדות, לצערינו הרב בג"ץ הוא זה שביטל את הסטטוס קוו שנהגו בפסח עשרות שנים בבתי החולים והוא זה שחייב אותנו בהתייחסות לנושא שתגובתו הגיעה באמצעות חקיקה".
עוד טען ח"כ בוסו: "אין פה חיפושים בתיקים והפחדות שמנסים לצייר לכם בצד השני יש פה כבוד הדדי סמכות מלאה ושיקול דעת למנהלי בתי החולים שהם הגורם המרכזי האמון על התחום, הם אלו שדחפו לחוק הזה הם ציינו את היתרונות וחשיבות החוק מהמבט המקצועי שלהם לקחו חלק מרכזי בכל הדיונים, הגיעו יחד איתנו לנוסחה של שמירה על הסטטוס קוו והכבוד של בין אדם לחברו".
ח"כ גלעד קריב (העבודה) מסר בתגובה לאישור החוק: "חוק החמץ הוא הסנונית ראשונה של גל חקיקה דתית חסר תקדים. כמו כל יתר החוקים הפוגעים בחופש הדת והמצפון, גם החוק הזה לא יגביר את הכבוד כלפי מסורת ישראל ולא יעודד סבלנות והתחשבות הדדית. הממסד הרבני עובר בעשורים האחרונים תהליכי הקצנה והתחרדות. המציאות העגומה הזו היא שמחייבת את התערבות בתי המשפט לטובת ההגנה על זכויות הפרט במרחב הציבורי והפרטי כאחד".
"העברת חוק החמץ היא דוגמה מובהקת לתנועת המלקחים של הקואליציה הקיצונית: מהפכה משטרית להחלשת בתי המשפט וחקיקה דתית רחבת היקף. תנועת מלקחים זו תפגע בצורה קשה ברוב הציבור הישראלי המגדיר עצמו כחילוני ומסורתי", הוסיף.
מרכז עדאלה, שהיה מבין מגישי העתירות לבג״ץ נגד איסור הכנסת חמץ לבתי חולים בפסח, מסר: ״הכנסת אישרה חוק שנועד לעקוף את הכרעת בג״ץ, כדי למצוא נתיב שיאפשר למנהלי בתי חולים להנהיג כפייה דתית. מאחר שהפגיעה בחופש הדת ובחופש מדת מנוגדות לזכויות יסוד שפסק הדין ניסה להגן עליהן, אין פלא שיוזמי החוק גם עומדים על קידום פסקת ההתגברות".
"יש לקוות שמנהלי בתי החולים יקפידו שלא לקבוע הסדרים שימנעו מחולים, מבקרים ועובדי בתי החולים מכל קבוצות האוכלוסייה לבחור באופן חופשי מה הם יאכלו בהתאם לרצונם החופשי ועל פי אמונתם", הוסיפו.
הפורום החילוני שגם הוא עתר לבג"צ בנושא הכנסת חמץ לבתי החולים נמסר: "הכנסת חוקקה היום חוק אומלל והזוי שכולו כפיה דתית אלימה הדורסת את ציבור המאושפזים חסרי הישע. אנחנו סומכים על מנהלי בתי החולים שיפעלו על פי מחויבותם המוסרית והמקצועית למטופלים ולצוותים הרפואיים, ועל הציבור החילוני שידע לעמוד על זכויותיו ולא יאפשר פגיעה בכבודו ובחירותו.
"החוק הלא חוקתי ולא אנושי הזה הוא הוכחה לכך שההפיכה המשטרית היא הפיכה דתית, היא לא נעצרה, והמטרה שלה היא מדינת הלכה. הממשלה הכריזה היום מלחמה גם על בג"ץ וגם על הציבור החילוני, אבל הציבור הזה לא יישב בחיבוק ידיים אלא יאבק וגם ינצח".