בסוף השבוע האחרון חטף יו"ר ועדת חוקה, חוק ומשפט, חבר הכנסת שמחה רוטמן, מגפון ממפגינה בניו יורק, וזאת לאחר שהאחרונה השתמשה לטענתו במגפון בצורה בלתי הולמת, כאשר צעקה מטווח קצר באוזנו באמצעות המגפון. להגנתו, הסביר רוטמן כי צעקות באמצעות מגפון מטווח קצר, מהוות תקיפה לכל דבר ועניין. האם אכן כך? בשביל לקבל תשובה לשאלה זו פנינו לעורך דין עדי ארבל, העוסק בתחום המשפט הפלילי.
"איך הם מסתובבים חופשי?": אשתו של רוטמן זועמת לאחר תקרית המגפון
"אתה האחרון שיקרא לי שקרן": כך הסתיים הריאיון המתוח של רוטמן אצל עודד בן עמי | צפו
"חוק העונשין מגדיר, בין היתר, כי תקיפה היא 'הפעלת כוח' כלפי אדם", מסביר ארבל. "הפעלת כוח כזו, יכולה להיות גם 'הפעלת חום, אור, חשמל, גז, ריח או כל דבר או חומר אחר, אם הפעילו אותם במידה שיש בה כדי לגרום נזק או אי נוחות'. ניתן להבין מלשון החוק, כי קריאת צעקות כלפי אדם, תוך שימוש במגפון מטווח קצר, בהחלט עשויה לענות להגדרה הפלילית של תקיפה – אם יש בצעקות אלה כדי לגרום נזק או אי-נוחות".
כלומר?
"התשובה לשאלה האם רוטמן הגן על עצמו תלויה בעובדות המקרה. אם אכן הצעקות באמצעות המגפון גרמו לרוטמן אי-נוחות קשה, או אפילו נזק (לעור התוף למשל), נטילה בכוח של המגפון בהחלט עשויה לענות להגדרה של הגנה עצמית. במקרה כזה, הפעולה של רוטמן הייתה מיידית וסבירה, ונועדה למנוע את המשך התקיפה".