בחצי השנה האחרונה קודמו כ־13 אלף תהליכי אישורי בנייה בהתיישבות ביהודה ושומרון, בנגב ובגליל. אריה אלדד שוחח על כך היום (שישי) ב־103fm עם שרת ההתיישבות והמשימות הלאומיות אורית סטרוק (הציונות הדתית), אשר שיבחה את פעולות הממשלה בנושא.
סקר חושף: כמחצית מהציבור תומכים במבצע צבאי ביהודה ושומרון
התוכניות יישארו במגירה? במערכת הביטחון החליטו לדחות מבצע נוסף בשומרון
בפתח הראיון אמרה השרה: "אנחנו משתדלים מאוד שכל שבוע יהיה טוב. השבוע היה קשה בגלל הפיגוע, אבל היו בו גם דברים טובים מאוד שקרו. נכון, הלב שלנו כואב מאוד ואתמול הייתי גם בניחומי אבלים, אבל יחד עם זאת בוא לא נשכח שהשבוע הזה נפתח בתיקון החלטה 150, החלטה שלאורך עשרות שנים כבלה את ידנו בפיתוח ההתיישבות ביהודה ושומרון".
"החסמים המדיניים שעצרו אותנו בכל פעם שרצינו להעביר החלטה כלשהי במועצת התכנון והבנייה של יהודה ושומרון הוסרו כמעט לחלוטין", המשיכה. "ההחלטה המדינית הועברה לידיו של השר בצלאל סמוטריץ' - בשורה עצומה להתיישבות. זה פנטסטי בעיניי, בשורה גדולה מאוד. גם פרסמנו ששבוע הבא בעזרת השם נקדם את בנייתן של 4,500 יחידות דיור נוספות, חלק גדול מהן במקומות מאוד אסטרטגיים.
עוד התייחסה לדיווחים של קידום תהליכי אישורי הבנייה הרבים: "מה שמראה את מה שאנחנו טוענים כל השנים - כשיש בישראל ממשלה לאומית הדברים האלה ניכרים לא רק ביו"ש, הם ניכרים בנגב, בגליל. אנחנו מקדמים עכשיו גם בצוות מנכ"לים וגם בחקיקה בכנסת בשורות גדולות מאוד לנגב ולגליל. שנים אני משתתפת במאבק על הנושא של הנגב והסדרת הפזורה, מעולם לא ראיתי תוכנית כל כך רצינית, סדורה, וישיבת וועדת שרים כל כך נחושה ורצינית. רתימה של כל הכוחות להביא פה שינוי משמעותי. יש לשר שיקלי תוכנית בהחלט יפה. אנחנו מתקדמים הרבה בכל מה שקשור להתיישבות. התוכנית של השר שיקלי שאישרנו השבוע בהחלט ברמת ביצוע. אני מאוד אופטימית, ממש".
"אני חושבת שיש מקיר לקיר בממשלה הבנה שאנחנו חייבים לחזק את ההתיישבות בכל רחבי הארץ, במיוחד באזור העדיפות לאומית", הדגישה, "אנחנו מקדמים את היישובים בקו התפר, מכניסים אותם גם לתוך החוק של וועדות הקבלה, החלטת ממשלה על הורדת או הנחות בקרקע שיאפשרו להביא משפחות צעירות. יש לנו באזורי ההתיישבות הכפרית, בעיקר בגליל וגם בקו התפר, יש לנו מצב קשה מאוד של הידלדלות האוכלוסייה והזדקנותה".
"גם נציג השב"כ וגם נציג מג"ב אמרו דברים דומים מאוד, דברים מהדהדים - שניהם אמרו שיש צורך לאומי ביטחוני לחזק את ההתיישבות הכפרית באזורים האלה. הם אמרו 'אנחנו לא מביעים דעה לגבי החוק, אבל אנחנו בהחלט יכולים לומר שאם ההתיישבות הכפרית באזורים האלה של הגליל, גוש משגב וכו', תוסיף להיחלש זו תהיה פגיעה אנושה בביטחון הלאומי וחייבים לחזק ולהצעיר אותה'".
לדבריה של השרה, "בשביל לעשות זאת אנחנו זקוקים לצעדים עליהם אנחנו שוקדים. גם חוק וועדות הקבלה שיאפשר להרחיב את מספר התושבים בכל יישוב כפרי כזה, היום התקרה עומדת על 400 משפחות לאלף. תוך שכל יישוב שומר על מרקם החיים הספציפי שלו. יש לזה כמובן מגבלות, הוועדות הן לא בשליטה של היישובים, אבל תפקידן לוודא שהקהילה ביישוב תהיה מקור כוח לתושבים ולא חלילה מקור של מטרד או אי נעימות".
"כשאנחנו רוצים שתושבים יוכלו לגור באזורים כאלה שהם מאתגרים, מכל בחינה, אנחנו יודעים שבפריפריה הכול יותר קשה, אנחנו צריכים לתת להם את החוסן הקהילתי כדי שיוכלו לעמוד במשימה הזו. אנחנו נחושים לעשות את זה. לא רק הקואליציה תומכת בחקיקה הזו, גם חלקים באופוזיציה. אני מאמינה שאנחנו עושים את זה".