השגרירות הסעודית בירדן מינתה, זו הפעם הראשונה, שגריר ברשות הפלסטינית, שישמש גם כקונסול כללי בירושלים. כיצד ישפיע המהלך על המגעים בין ארצות הברית לסעודיה, שישפיע עם על יחסי הסעודים עם ישראל? שר החוץ אלי כהן שוחח הבוקר (ראשון) עם אודי סגל וענת דוידוב ברדיו 103fm והגיב על הדברים. 

רה"מ צפוי להתארח בכפר הנופש רמות - וזו ההפתעה שמכינים לו התושבים
ברקע הדיווחים על התקדמות במו"מ עם איראן: לשכת רה"מ במסר ביקורתי לארה"ב
 
"אני לא חושב שנכון להיכנס לכל הפרטים, למו"מ שמתנהל בין ארה"ב לסעודיה", אמר. "ישראל היא חלק מאותו הסכם שלום. דרום קוריאה זו המדינה שנמצאת במרחק הקרוב ביותר לאיום גרעיני, ארה"ב החליטה לתת לה מטריית הגנה מצפון קוריאה. אני חושב שברית הגנה זה הדבר הנכון ביותר. אני חושב שכל מה שקורה במזרח התיכון, גם מול איראן וגם מול ערב הסעודית, נובע בראש ובראשונה מאינטרסים אמריקאים". 

"דרום קוריאה היא מדינה מאוד מפותחת, שיכולה לרכוש לעצמה יכולות גרעיניות. חרף זאת היא בחרה בהסכמה מול ארה"ב ללכת לברית הגנה. יש שם נושא של אורניום אזרחי. הדבר המרכזי שעומד לנגד עינינו בקידום הסכמי שלום בכלל ועם סעודיה בפרט הוא ביטחון מדינת ישראל. את המו"מ לא ננהל כאן. הדרך הנכונה שצריך לקדם את זה לטעמי זה באמצעות ברית הגנה, הדבר הנכון מבחינה אזורית. סוגיית המו"מ כוללת בתוכה מגוון גדול של מרכיבים. יש את הדרך לדבר עם ארה"ב". 

עוד התייחס כהן למינוי שגריר ברשות הפלסטינית: "הם לא צריכים לבקש אישור מאיתנו. הם לא תיאמו איתנו ולא צריכים לתאם איתנו, לא נאפשר שום פתיחה של נציגות דיפלומטית כזו או אחרת. מה שעומד מאחורי הדברים על רקע התקדמות השיחות, הסעודים רוצים להעביר מסר לפלסטינים שהם לא שכחו אותם. אנחנו לא מאפשרים למדינות לפתוח קונסוליות. זה לא תואם איתנו". 

"הסוגיה הפלסטינית היא לא הסוגיה המרכזית במסגרת השיחות", המשיך ואמר. "מכיוון שהליכוד בראשות נתניהו, אנחנו הבאנו את הסכמי השלום הקודמים, הוכחנו שהפלסטינים הם לא מחסום לשלום. זה לא הדבר שימנע. אפשר להגיע להסכמות, זה מורכב אבל זה אפשרי. מה שקובע בסופו של דבר הם האינטרסים. האינטרס של ערב הסעודית לא פחות מזה של ישראל. מדובר בחלון זמנים של 9-12 חודשים, מאחר שלאחר התקופה הזאת ארה"ב נשאבת למערכת בחירות. הסכמי אברהם זה בדיוק מודל של איך הסכמי שלום צריכים להיראות".

על הרוטציה מול ישראל כ"ץ אמר: "בעיניי צריך לעשות את הרוטציה באמצע הקדנציה, זה הרבה יותר פרקטי, אבל אני הגעתי ממקום בו מכבדים הסכמים. הייתי מסכים ללכת לתיק האוצר על מנת לקדם את יוקר המחיה. סמוטריץ' הוא שר שעובד קשה מאוד". 

"אנחנו מחזיקים ברוב של 64 מנדטים, פעלנו באחריות גדולה מאוד", הוסיף. "הלכנו לבית הנשיא למרות שיכולנו לחוקק את הכל באופן חד צדדי. אנחנו רוצים לקדם את הרפורמה, אבל בהחלט חתרנו להסכמה. הציבור לא מטומטם ומכיר את העובדות. הציבור יודע שמי שנטש את השיחות בבית הנשיא היו כמובן חברי האופוזיציה. זה נתון עובדתי. אומר רה"מ שעל אף שהכנסת חוזרת באמצע אוקטובר, 'בואו נשב עכשיו ונגיע להסכמות'. אנחנו חותרים להגיע להסכמה". 

סייעה בהכנת הכתבה: מיכל קדוש, 103fm