השופט יוסף אלרון הודיע אתמול לשר המשפטים יריב לוין ולנשיאת בית המשפט העליון אסתר חיות על כוונתו להגיש מועמדות לתפקיד נשיא בית המשפט העליון. השופט בדימוס פרופ' עודד מודריק, לשעבר סגן נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב וכיום באוניברסיטת אריאל, שוחח היום (חמישי) עם סיון כהן ב־103fm והגיב לידיעה ששברה את מסורת הסניוריטי רבת השנים.
אופי הפיגועים האחרונים אומר דבר אחד: מדובר במגמה שרחוקה מאוד מסיום | לב רם
גיא פלג במסר חד משמעי: "אלרון לא ראוי להיות שופט ביהמ"ש העליון"
"אני לא חושב שזה מפץ, יש פה נוהג, אמנם של 75 שנים, ושופט החליט להגיש את המועמדות שלו. מה לא בסדר בזה? קשה לי להבין", אמר השופט בדימוס בפתח השיחה. "אגב, את אומרת שהרפורמה בעייתית לכל הדעות, אז יש גם דעות שהרפורמה איננה בעייתית. אני לא חשבתי שהיא נחוצה, אבל השתכנעתי שיש קבוצות אוכלוסייה גדולות שעבורן היא נחוצה".
"באותו הרגע שהשתכנעתי בזה כל מה שעניין אותי זה לוודא שאין פה באמת הפיכה משטרית, שאין פה פגיעה בשיטת המשטר שלנו", המשיך. "כיוון שהגעתי למסקנה ששינויים כאלה ואחרים אפשר להבטיח לגמרי את העצמאות של בית המשפט ותקינות היחסים בין שלושת הרשויות אז לא הבעתי התנגדות".
לאור אמירותיו תהתה כהן האם הוא ישן בשקט בלילה, ומודריק השיב בחיוב: "כן, אני ישן בשקט בלילה. יש לנו מציאות, ומה שהוצע מראש על ידי רוטמן לוין היה צריך לעבור איזשהו שידוד מערכות מסוים בעיקר בגלל הנראות שלו לא בגלל המהותיות. אבל זה כבר לא קיים, אנחנו נמצאים היום על מרחב אחר. ההצעות היום הן פשוטות הרבה יותר, נוגעות לסבירות, אולי ינסו להגיע להבנה או לשינוי בלי הבנה של שיטת הבחירה של שופטים, שבוודאי לא תהיה דומה למה שהוצע מראש".
עוד התייחס מודריק להתנגדויות נגד מועמדותו של השופט אלרון. "יכול להיות שההתנגדויות הללו זה חלק מהמניעים שלו להגיש את הבקשה הזו כדי להראות שלא זאת בלבד שאני שופט לגיטימי וכל ההתנגדויות כלפיי היו משוללות יסוד, אני חושב שאני גם יכול לעמוד בראש בית המשפט העליון ולהיות הפנים כלפי חוץ, ולשדר אולי שידור אחר ממה שמשדרת הנשיאה הנוכחית. קודם כל שינוי השיטה הזו זה בטח לא המהפכה, ולא שינוי דפוסי המשטר במדינת ישראל".
"הרעיון המרכזי שהניע את הרפורמה היה תחושה של הקואליציה, של הממשלה, של שר המשפטים, שבית המשפט העליון נותן לעצמו מרחב סמכות ושפיטה גדול מדי, וחותר מתחת לפני הרשות המבצעת. יכול להיות שאם יהיה שינוי ויהיה יותר אמון בשופטים שייבחרו או באלה שמכהנים, שלא יהיה כרסום, שהכרסום ייעצר לשיטתו של שר המשפטים, אז כן, אז לא תהיה סיבה לנסות לכרסם", הדגיש.
לסיום, כאשר נשאל כמה אמת יש בטענות בנוגע לפן העדתי נגד הוועדה לבחירת השופטים, הסביר מודריק: "את יכולה לבדוק את זהות השופטים ואת תראי דפוס סוציואקונומי פחות או יותר דומה לאורך השנים. אבל אני לא מסכים שהמינויים מושפעים מתפיסה עדתית כלשהי. לבוא ולומר שהם סובלים מאפליה או יש איזו אפליה מכוונת, המערכת שבוחרת או בחרה את השופטים עד היום הושפעה גם על ידי פוליטיקאים, השפעה חזקה. אני לפוליטיקה לא נכנס, לא חושב שצריך להכניס את היסוד העדתי לשום ויכוח. צריך לשאוף ליצור מערכות כאלה שכל הזרמים מעורבים בהם".
סייעה בהכנת הכתבה: שני רומנו 103fm