האינטרסים של ישראל וארצות הברית בסכסוך במזרח התיכון מתרחקים, הן בטווח המיידי והן בראייה ארוכת טווח, מה שמקשה על סיום המערכה הצבאית נגד חמאס בעזה, כך דיווח היום (ראשון) ה"וול סטריט ז'ורנל".

"שר הפצצות הגרעיניות": בעולם לא נשארו אדישים לדבריו של עמיחי אליהו
"בניכוי ההרוגים והחטופים היה חודש משמח": הקצין שאמר "נחזור לעזה ולבנון" ועורר סערה

ישראל רואה בחמאס איום קיומי ומעוניינת לחסלו לחלוטין. ארצות הברית מחויבת לעזור לישראל להביס את חמאס, אבל ביידן רואה איום רחב יותר מעבר לחמאס, ורוצה לשמור על בריתות ארה"ב במזרח התיכון.

מחלוקת על "הפוגה הומניטרית"

אחרי ביקור נדיר של ביידן באזור הלחימה בתל אביב, הוא קורא בלחץ מפלגתו לישראל לפעול על פי החוק ההומניטרי ולאפשר הפוגה שתאפשר מעבר סיוע לעזה. ישראל מסרבת להפסקת אש ללא שחרור בני הערובה.

ארה"ב דורשת מישראל למזער נפגעים, אבל ישראל ממשיכה בתקיפות רחבות היקף. הבית הלבן מביע תסכול אבל נמנע מלגנות את ישראל.

נתניהו אמר שימשיך במבצע עד חיסול חמאס, וסירב לאפשר לדלק להיכנס לעזה כפי שדורשות ארה"ב וקבוצות הומניטריות.

עתידה של עזה

בטווח הארוך, ביידן קורא יותר לפתרון שתי מדינות. בלינקן מנסה לתאם עם ישראל את הצעדים בעזה לאחר המבצע.

אבל ישראל אינה בטוחה מה יהיה עתיד עזה. גלנט אמר שהמטרה היא פגיעה ביכולות חמאס, אבל אין כוונה לכיבוש מחדש. יש בישראל הקוראים לסיפוח עזה או גירוש תושביה.

ככל שהלחימה נמשכת, גדלים הלחצים הפוליטיים על נתניהו וביידן בארצותיהם.

פעילות כוחות צה"ל בתוך רצועת עזה. קרדיט: דובר צה"ל (צילום :דובר צה"ל)

הדילמה של ממשל ביידן

בתוך כך, ה"וושינגטון פוסט" דיווח היום כי ממשל ביידן נמצא בדילמה, שכן לטענת העיתון אנשיו רוצים לבלום את המהלכים של ישראל, אך אין להם די השפעה לעשות כן. 

על פי הדיווח, עם העמקת הפלישה הישראלית לעזה, ממשל ביידן נקלע למצב לא נוח: מצד אחד הם אומרים שהתגובה של ישראל להתקפת חמאס הייתה קשה מדי, עם יותר מדי הרוגים אזרחים ובלי אסטרטגיית יציאה ברורה. מצד שני, אין להם השפעה ממשית על בעלת בריתם הקרובה ביותר במזרח התיכון כדי לשנות את מסלולה.

ניסיונות של ארה"ב לשכנע את ישראל לצמצם את התגובה נכשלו או הושגו חלקית בלבד. הם ביקשו מישראל להימנע מפלישה קרקעית, להפגין ריסון בהתקפות, לתת עדיפות להימנע מפגיעה באזרחים, ולאפשר הפוגה הומניטרית - אבל כל הבקשות הללו נדחו או הושתקו על ידי ישראל.

חברי קונגרס דמוקרטים קוראים לממשל ביידן להביע בקול רם את דאגתו למחיר בנפש, גם אם זה ייצור מתח עם ישראל. הם אומרים שזו הדרך למנוע הסלמה ולגייס תמיכה ערבית בשיקום עזה.

אבל נראה שהפערים בין ארה"ב לישראל רק הולכים וגדלים. ממשל ביידן מבין שקשה מאוד להשפיע על החלטותיה הצבאיות של ישראל בעזה, והפתרון למשבר נראה רחוק מתמיד.