על רקע אובדן תחושת הביטחון האישי של האזרחים, חיים ביבס, יו״ר מרכז השלטון המקומי, שלח מכתב דחוף לראש הממשלה בנימין נתניהו והשרים בממשלה, מטעמו ומטעם מעל 200 ראשי רשויות נוספים, בו הציג תוכנית ביטחונית מקיפה של השלטון המקומי. התוכנית, בהיקף של מיליארד שקלים, קוראת לטיפול בכל צרכי הביטחון של כל רשות.
ישביתו את המשק? בהסתדרות שוקלים להצטרף ליוזמת משפחות החטופים
במכתב, שנשלח לראש הממשלה ושרי הביטחון, אוצר, פנים וביטחון לאומי, נכתב כי "אירועי ה-7.10 הביאו לאובדן תחושת הביטחון האישי בקרב כלל תושבי מדינת ישראל וכי לא ניתן לאפשר חזרה לתפיסה הביטחונית הקודמת". במכתב הדגיש יו"ר מרכז השלטון המקומי כי ראשי הרשויות מצפים שהממשלה תאמץ בהקדם את התוכנית.
במכתב הוסבר כי "התוכנית הביטחונית של השלטון המקומי, שעלותה כמיליארד שקלים, מקיפה ומותאמת לכלל הרשויות המקומיות וכוללת מספר מרכיבים עיקריים שנותנים מענה להגברת הביטחון האישי ולשיפור השגרה ברשויות המקומיות וכוללת: הקמת סיירות עירוניות, שיפור מערך אבטחת מוסדות חינוך, הרחבת שיטור עירוני, שיטור וחיזוק כיתות הכוננות, מצלמות ומוקדים, השלמת פערי מיגון מוסדות חינוך, נטרול ארגוני פשיעה וחיזוק ההרתעה והגנה על מערכות סייבר".
עוד הובהר כי התוכנית כוללת שינוי בתפיסת האבטחה במוסדות החינוך ומשלבת תמהיל כוח אדם ייחודי, באמצעות תמריצים למשוחררי יחידות קרביות. בנוסף, התוכנית תעניק למשתתפיה עבודה מלאה במוסדות החינוך במשך שישה ימים בשבוע לחודשים ספטמבר עד יולי, עם שכר שעתי של 45 שקלים ומענק שנתי של 15,000 שקלים.
כמו כן התוכנית מציעה הרחבה משמעותית של השיטור העירוני מ- 89 רשויות ל52 רשויות נוספות, זאת במטרה להעניק מענה מהיר לתושבים בעבירות איכות חיים, תוך הגדלת הבולטות בשטח של כוחות השיטור. בנוסף יחוזקו כיתות הכוננות, תוך שיפור בפריסת סיירות הביטחון בכלל הרשויות, ופריסת מצלמות במרחבים ציבוריים.
בנוסף לעיבוי כוחות הביטחון המקומיים, התוכנית כוללת גישור על פערי מיגון. עלות השלמת פערי המיגון במוסדות חינוך נאמדת בכ-12.8 מיליארד ש"ח בכלל הארץ ו-3.67 מיליארד ש"ח ביישובים ופריפריה עד 40 ק"מ מגבול רצועת עזה.
לבסוף, התוכנית מפרטת על צעדים משלימים להשקעה במערכות הגנה מפני מתקפות סייבר, עם תקציב של 20 מיליון ש"ח לשנה לחדשנות במערכות הגנת סייבר לרשויות המקומיות, תוך סבסוד של 80-90% מעלות המערכת.
חיים ביבס, יו"ר מרכז השלטון המקומי: "השבת הארורה גרמה לפגיעה משמעותית בתחושת הביטחון האישי של התושבים ועל המדינה מוטלת החובה והאחריות לפעול כדי לשנות בדחיפות את המצב. היום אנחנו מציגים את המתווה להחזרת הביטחון האישי לתושבים ואנו מצפים מהממשלה לאמץ אותה בהקדם. המתווה הוא תוצאה של ניתוח מעמיק והתאמה לצרכים של כלל הרשויות ומטפל בצורה מקיפה בכל ממשקי היומיום של התושב בכל רחבי המדינה".