האלוף (מיל') דן הראל, סגן הרמטכ"ל ואלוף פיקוד דרום לשעבר, התראיין היום (חמישי) והתייחס לדברי הרמטכ"ל על כך כי הלחץ הצבאי הוא זה שיביא להשבת החטופים ופרש את משנתו בנושא.

סהר בת ה-16: "חששתי להיאנס בשבי, אני חיה - אבל בנפש נרצחתי"
"שחררו את החטופים עכשיו!": המחווה המרגשת בפרלמנט הבריטי

לדבריו: "אני חושב שזה לא אפס או אחד, זה די ברור שלחץ צבאי לבדו לא יביא את החטופים. אבל גם לא תהיה עסקה בלי לחץ צבאי. לכן מדובר בשילוב של השניים, צריך להפעיל לחץ צבאי אם אפשר הולך וגובר על החמאס, לרדוף אותם במנהרות בחאן יונס, בתקווה שהם עדיין שם, ובמקביל על הדרג המדיני ושליחיו לנהל מו"מ. אני מבין שההצעה של חמאס לא כל כך נראית לנו, שבו, תעשו מו"מ ותביאו את התוצאה הטובה ביותר. לצערי הרב מאוד סוגיית החטופים הפכה פתאום להיות איזשהו אישיו פוליטי, מחלקים את המדינה לכאלה שרוצים להביא את החטופים חזרה, כאלה שמתנגדים לזה כי המחיר של זה יהיה גבוה מדי".

לטענה כי ישנה הסכמה מקצה אל קצה שהצעה כזו של החמאס לא ניתנת לבדיקה רצינית השיב: "לא, אני לא מסכים. מי שציפה שחמאס יציע הצעה שתהיה מקובלת עלינו פשוט לא מבין את האידיאולוגיה של החמאס. הוא הגיש הצעה, אני לא חושב שזה סוף פסוק, אני חושב שזה אמצע פסוק, בואו ננהל מו"מ. הדבר הז הלא מקובל גם עליי, לא חושב שיש ישראלי שכל התנאים שהם הציבו מקובלים עליו, אבל בואו ננהל מו"מ. במקביל ללחוץ ולנסות להגיע להנהגה שלהם ולחטופים עצמם".

"אתה חושב שהמשך הלחימה העיקשת הזו יכולה להביא לפירוק כל התשתית של חמאס?", נשאל. "כל מיני מילים שפוליטיקאים משמיעים כמו 'ניצחון מוחלט', חסרת כל מובן מבחינת הצבא. הרי זה מה שחסר לנו, הצבא נלחם בלי תכלית אסטרטגית, אין לו מצב קצה שהוא צריך להביא אליו אז הלחימה הזו לעולם לא תסתיים".

בנושא הגדרות הקבינט, לפירוק היכולות הצבאיות והשלטוניות של חמאס ובכך השבת החטופים אמר: "אני חושב שהצבא עשה את רוב העבודה. מה בעצם הדרג המדיני אמר לצבא? הוא אמר לו 'מבחינה צבאית תפגע קשות', זו ההגדרה המילולית המדוייקת, 'תפגע קשות ביכולות הארגוניות וביכולות השלטוניות'. אני חושב שאנחנו די קרובים להשלמה של העניין הזה".

בהמשך, התייחס לטענה כי הלחץ היה אמור להביא לשחרור החטופים וטען: "מי קבע את זה? אני אמרתי בשבוע הראשון אחרי העסקה הקודמת שהשלב הבא יהיה עסקה כוללת. הלחץ הצבאי, התכלית העיקרית שלו זה לפגוע קשות ביכולות הצבאיות, הארגוניות והשלטוניות של חמאס, הצבא עושה את זה. כל השרשרת הפיקודית שלהם נהרסה, הגענו למפעלי הרקטות ולמפעלי התחמושת, אנחנו פגענו קשות ביכולות השלטוניות שלו פשוט כי הגענו לכל משרדי הממשלה, לקחנו מהם את כל המחשבים".

"ההישגים של הצבא נהדרים, אבל אל תצפו שהצבא יפרק את חמאס וגם לא ירו אף רקטה אחרי זה. זה לא יקרה, וזו לא תכלית אסטרטגית. זה לא ריאלי, זה קשקוש של פוליטיקאי שמפחד להתעמת עם השאלה מה צריך להיות ברצועה אחרי זה. הדיון הזה, לא ההחלטה, מספיק דיון על זה, יכול לפרק את הקואליציה", המשיך.

"לכן הממשלה נמנעת מלדון בנושא הזה. אנחנו 125 יום מפתיחת המלחמה. אני טוען בצער רב מאוד שמצד אחד הצבא עשה פה מהלך צבאי שיבואו לכאן מדינות אחרות כדי ללמוד איך אפשר לכבוש שטח בנוי ומבוצר בצורה של רצועת עזה, וכנראה זה הדבר הכי מבוצר בעולם, במיעוט נפגעים כל כך מרשים כמו שצה"ל עשה", אמר.

"אבל מצד שני, אין תכלית לדבר הזה. אני הייתי בין הדרג הצבאי לדרג המדיני בערך 12 שנים בכל מיני תפקידים, לא היה דבר כזה שהדרג המדיני לא אמר לצבא 'זה מצב הסיום, תשיגו אותו עד תאריך כזה וכזה, תוודאו שהפעולה הצבאית שלכם תאפשר לממש את היעד שאני רוצה להגיע אליו והנה זה מצב הסיום ומנגנון היציאה'. אין כלום, תלחמו, בסדר", טען. "אתם חושבים שהגיוס של חמאס ייגמר? מישהו חושב באמת לא תהיה לחימת גרילה? שבאיזשהו תאריך מתישהו בעתיד אף מחבל לא יצא מאף מנהרה ולא ירה אף RPG? ללא קביעת סמכות אזרחית בתוך הרצועה הממשלה הזו מחזקת את חמאס, היא דוחפת את האוכלוסייה לקבל פתרונות מחמאס. אין לנו אפילו רעיון למי צריך להיות ברצועה, כל מה ששמעתי זה מי לא. ממשלה לא מנהלת לפי מי לא, תגידו מי כן", סיכם.

סייעה בהכנת הכתבה: שני רומנו 103fm