רגע לפני: על רקע המחאות ההולכות וגוברות על טקס יום העצמאות שיתקיים השבוע, שרת התחבורה מירי רגב ("הליכוד") התראיינה ל"מעריב" על רקע החזרות לטקס, בריאיון שפורסם היום (שבת). כשנשאלה כיצד סוגיית החטופים תבוא לידי ביטוי, לאחר שדווח על כך שתודלק משואה שתייצג אותם, שיתפה: "סוגיית החטופים תבוא לידי ביטוי במהלך כל הטקס באופן רגיש ומרגש".

בלינקן נתן לישראל כרטיס צהוב: משמעויות הדו"ח של משרד החוץ האמריקאי
טקס כיבוי משואות והדלקת התקווה: יום העצמאות של משפחות החטופים

עם יד על הלב, לדעתך היה מקום לחגוג השנה?
"אני שומעת את הקולות, אני לא מתעלמת מהן ואני בהחלט קשובה למה שנאמר. נכון, היה אירוע קשה, היה אסון, היה מחדל גדול, אבל לא ניתן פרס לטרור ולא נשאיר את הדגל בחצי התורן, נניף את הדגל ונציין את יום עצמאותה ה-76 של מדינת ישראל בגאון. לא נחגוג כמו בכל שנה, אבל בהחלט נציין את יום העצמאות, נצדיע לגבורה הישראלית, כפי שהיא באה לידי ביטוי ב-7 באוקטובר, כפי שהיא ביטוי בגבורה האזרחית, כפי שהיא באה לידי ביטוי בטכנולוגיה הישראלית שבלמה , לגבורתם של החיילות והחיילים שלנו וכן יש לנו במה להתגאות".

מירי רגב בחזרות לטקס הדלקת המשואות (צילום: ללא קרדיט)
מירי רגב בחזרות לטקס הדלקת המשואות (צילום: ללא קרדיט)

"טקס המשואות יפתח בפרק הזיכרון. בפעם הראשונה הוא יצא מההר ויכלול 12 אבוקות זיכרון במוקדים שבהם התרחשה התקפת הטרור האכזרית. בערים, בעיירות, בקיבוצים, במושבים ובמוקדי המסיבות. הטקס ייתן ביטוי מקום מכובד לזיכרון ולכאב של המשפחות שספגו אבדות כבדות ב-7 באוקטובר. בנוסף, הנחתי לבטל את הזיקוקים. הטקס יהיה שונה ומותאם למצב הרוח הלאומי, של מכאוב עמוק וציפייה לחטופים שלנו לצד הערכה וכבוד לגבורה הישראלית, שהתגלתה במלוא עוצמתה בעת הזאת".

"החלטתי לראשונה להוציא הזיכרון מההר ולקיים הדלקת 12 אבוקות זיכרון, משום שהשנה הזו היא שנה שונה והטקס נערך בצל המלחמה ואירועי ה-7 לאוקטובר, ועדיין יש 132 חטופים בשבי החמאס. לכן חשבתי שנכון יהיה לשנות את מתכונת הטקס", שיתפה על ההחלטה.

אנחנו רואים פעילות רבה על ההר ואותך באמצע מפעילה את כולם.
"אני רואה אחריות רבה בהובלת טקס המשואות. כל שנה מזה שמונה שנים אני מתרגשת מהאחריות שניתנה לי להובלת הטקס ומתייחסת לטקס הזה בחרדת קודש.  השנה, האחריות היא כפולה ומכופלת ואני פועלת ברגישות רבה. אני מזה חצי שנה עובדת על טקס המשואות עם מערך הטקסים וההפקה, יורדת לפרטי פרטים, מוודא שהטקס ייתן ביטוי מצד אחד לכאב, לזיכרון, לשכול ומצד שני לגבורה ולאופטימיות וכמובן לחטופים".

החזרות לטקס המשואות (צילום: ללא קרדיט)
החזרות לטקס המשואות (צילום: ללא קרדיט)

על בחירת המשיאים, שגם היא הייתה שנויה במחלוקת, שיתפה: "השנה יותר מתמיד הייתה זאת משימה כמעט בלתי אפשרית לבחור במשיאים. הומלצו מעל ששת אלפים ומאה סיפורים של גיבורים וגיבורות שכולם ראויים, יש כל כך הרבה ראויות וראויים שניתן היה לתת להם את הכבוד, שתיים עשרה המשואות יודלקו בקבוצות של גיבורות וגיבורים. לכל אחת ואחד ממשיאי המשואות סיפור מעורר השראה. כלל הסיפורים יחד בכל קבוצה מייצגים מכנה משותף וביחד הם מביאים את הפנים המגוונות של העוצמה והגבורה בחברה הישראלית והעם היהודי".

נערכתם לכך שמפגינים לא יפריעו למהלך הצילומים הערב?
"אני מקווה מאוד שטקס המשואות יהיה מחוץ לוויכוח הפוליטי. זה הטקס של כולם והשנה יותר מתמיד הוא נותן ביטוי לאלה שנפגעו בטבח הנורא של ה-7 באוקטובר. במידה ויהיו כאלה שיחליטו לעבור על החוק ולנהוג באלימות, כוחות אבטחה ושיטור שנמצאים במקום יטפלו באירוע ברגישות הנדרשת".

מתגברים הקולות שאומרות שזה הטקס הפוליטי האישי של מירי רגב. השנה אף הגדלת לעשות וביטלת את נאום יו"ר הכנסת.
"באף שלב לא נאמר ליו"ר הכנסת כי נאומו בוטל, יו"ר הכנסת נואם בטקס. מתכונת הטקס השתנתה על מנת לתת יותר מקום לשכול, לגיבורות ולגיבורים, גם מתכונת נאומו של יו"ר הכנסת השתנתה. הוא נואם בטקס ומשיא משואה. במקום שני נאומים, הוא התבקש לאחד לנאום אחד בכדי לתת מקום נרחב יותר למשיאות ולמשיאים".

אמיר אוחנה בטקס המשואות (צילום: יונתן זינדל פלאש 90)
אמיר אוחנה בטקס המשואות (צילום: יונתן זינדל פלאש 90)

אז אמיר אוחנה עשה עליך סיבוב פוליטי?
"אמיר אוחנה ידע שהוא נואם בטקס, אין לי מושג מדוע תדרך אחרת".

הביקורת על מהלך הטקס

רגב הסבירה כי הטקס משלב, "כמו בכל שנה", לדבריה - את הפנים השונות והמגוון של החברה הישראלית. היא שיתפה כי לאורך הטקס משולבים זמרים וותיקים וזמרים צעירים מכל גווני הקשת המוזיקלית: "הם מופיעים ושרים יחד עם הקהילות השונות, עם ילדי המפונים, עם המילואימניקים, עם משפחות נרצחי הנובה ועוד".

היא פירטה: "גם התוכנית האמנותית מותאמת לרוח התקופה, הטקס הזה משלב בפעם הראשונה, אמנים יחד עם קהילות רבות: עומר אדם יחד עם משפחות שכולות מקהילת המסיבות, יובל דיין עם דפנה אליקים שנחטפה מניר עוז ושבה אלינו, אברהם טל וגלי עטרי עם ילדי מפונים מהדרום, עדן חסון עם גיבורות וגיבורי ישראל – משיאות ומשיאים, עמרי גליקמן סולן התקווה 6 עם חיילי וחיילות המילואים, אליאנה תדהר וליבי רן עם מפונים מהצפון. יהיה גם הלוחם עמרי שנוולד שנפצע בקרבות העזים בעזה ינגן על הכינור".

עברי לידר (צילום: באדיבות חברת ההפקה ״דה גרופ״)
עברי לידר (צילום: באדיבות חברת ההפקה ״דה גרופ״)

למה עברי לידר נבחר להשיא משואה? היו הרבה אומנים שלקחו חלק בלשמח את הציבור, ליאור נרקיס, אייל גולן ועוד.
"ראשית, אני רוצה להודות לכל האומנים שלקחו חלק בלשמח את הציבור הישראלי, את החיילים, את הפצועים והפצועות, את המפונים... זה מרגש אותי עד מאוד. אך עם זאת יש ועדת משיאים, ועדה מייעצת שמביאה את המלצותיה לגבי משיאי המשואות, והמלצתה התקבלה בהתאם למועמדים שהומלצו – אני חושבת שהחיבור של עברי לידר, רביב כנר וחיים אוליאל הוא שילוב שמבטא את השילוב של החברה הישראלית".

"כל אחד מהם מייצג משהו אחר", הסבירה. "עברי לידר מייצג את אמני ישראל הרבים והצוותים הטכניים שהתגייסו להופיע ולרומם את הרוח באלפי הופעות בפני לוחמים בקו האש ובשטחי הכינוס, ליד מיטות הפצועים, במלונות התושבים המפונים, בבתי הקברות, ולהבדיל בשמחות שנערכו בצל המלחמה. עברי איבד במלחמה את מנהל הבמה שלו אביב ברעם ז"ל, חבר כיתת הכוננות של כפר עזה שנפל בקרב". 

"רביב כנר, לוחם ביחידת אגוז שגם התמודד עם הלם קרב בעקבות שירותו הצבאי, התגייס עם פרוץ המלחמה למילואים ושירת בגבול הצפון ובעזה. רביב מייצג את האמנים הרבים שמשרתים במילואים כלוחמים וכתומכי לחימה, ונותנים השראה לכולנו, ואת אלפי המתמודדים בכל יום עם מחירה הנפשי של המלחמה".

מירי רגב ורביב כנר (צילום: ללא קרדיט)
מירי רגב ורביב כנר (צילום: ללא קרדיט)

"חיים אוליאל, בן שדרות, יוצר מוסיקה בעיר הדרומית כבר שנים רבות. יחד עם בני עירו הוא מתמודד כבר שנים עם אתגרי החיים בעיר תחת האיום התמידי מעזה. בשבעה באוקטובר הוא פונה מהעיר ולאחרונה שב אליה, מתוך החלטה נחושה להתמודד ולצמוח גם מתוך השבר הגדול. הוא מייצג את יוצרי התרבות ביישובי הנגב המערבי, שממשיכים ליצור למרות הכול".

חלק מהרקטה שיורטה בשדרות (צילום: כבאות והצלה)
חלק מהרקטה שיורטה בשדרות (צילום: כבאות והצלה)

מה את אומרת לאלו הקוראים לביטול הטקס?
"כפי שאמרתי בתחילת דברי, השנה זה אתגר שלא התמודדנו אתו מעולם, השנה אנחנו נציין את יום העצמאות, האויבים שלנו היו שמחים לראות את הדגל בחצי התורן, ואנחנו אף פעם לא נשאיר את הדגל בחצי התורן. מאידך הטקס השנה שונה ומותאם. יש לנו מדינה אחת, צבא אחד, משטרה אחת, עם אחד ואנחנו בעזרת השם ננצח, נחזיר את החטופים ונחסל את החמאס. השנה אנחנו לא חוגגים כמו בכל שנה, אנחנו מציינים ומצדיעים לגבורה שבאה לידי ביטוי. המדינה ממשיכה להתקיים. יש לנו מדינה שאנחנו צריכים לחזק ולשמור עליה, אנחנו אוהבים את המדינה שלנו, אנחנו גאים במעשי הגבורה שלנו".

"הטקס השנה משקף את התחושה של כולנו, אנחנו לא חוגגים כבכל שנה, אנחנו מציינים, אנחנו מצדיעים לגיבורים שלנו, מרימים את הדגל. ולכן החלטתי שאופי הטקס השנה יהיה מותאם לתקופה ולאווירה הציבורית. הוא מביא לידי ביטוי גם את הגבורה הישראלית והתקווה ויתייחס גם לשכול, לחטופים, למילואימניקים ולצפונים וייתן ביטוי למציאות שבה אנחנו נמצאים".

''חייבים להבטיח שהעסקה הנוכחית תצא לפועל''. משפחות החטופים בהפגנה בתל אביב (צילום: אבשלום ששוני)
''חייבים להבטיח שהעסקה הנוכחית תצא לפועל''. משפחות החטופים בהפגנה בתל אביב (צילום: אבשלום ששוני)

"קיימתי עשרות פגישות עם נציגות של משפחות החטופים, משפחות חללים, משפחות שבים, משפחות מקהילת המסיבות ומשפחות מפונים. הנחיתי את ההפקה לנהוג ברגישות מוגברת ולקיים  שיתוף פעולה עם הנציגים של כל מי שספג אבדות כבדות בשבעה באוקטובר ובמלחמה שאנו בעיצומה. מטרתנו לקיים טקס, שיכבד את המכאוב הענק שלנו, את הציפיה והפעולה להשבת החטופים ואת הגבורה של היחידים והקהילות בעת הקשה הזאת".

תדליק משואה. מירי רגב ואיריס חיים, שבנה החטוף נהרג על ידי ירי שוגג של חיילים בעזה (צילום: ללא קרדיט)
תדליק משואה. מירי רגב ואיריס חיים, שבנה החטוף נהרג על ידי ירי שוגג של חיילים בעזה (צילום: ללא קרדיט)

מדוע הטקס מצולם מראש ומתקיים ללא קהל?
"אין ספק שטקס משואות עם קהל ובשידור חי זה הדבר שנכון לעשות, עם זאת במציאות שבה אנו נמצאים במלחמה ולאחר שהתייעצתי עם גורמי הביטחון שאף אחד מהם לא יכל לתת לנו וודאות, שהטקס לא יתקיים ללא הפרעות ואף יתכן שיבוטל, קיבלתי החלטה שהטקס יתקיים ללא קהל ולא בשידור חי, משום שלי היה הכי חשוב קיום הטקס ושמיליוני אנשים בארץ ובעולם יצפו בטקס מכובד שמציין את עצמאותה של מדינת ישראל".

מירי רגב ויוסף חדאד בחזרות לטקס המשואות (צילום: ללא קרדיט)
מירי רגב ויוסף חדאד בחזרות לטקס המשואות (צילום: ללא קרדיט)

"אנחנו עדיין בצל מלחמה, היו מכלול ומגוון השיקולים, עמד לעיניי קודם כל ההבטחה שיתקיים שידור, זה ה-אירוע הממלכתי של מדינת ישראל ואין שני לו, היה חשוב לנו להבטיח את השידור. בדיונים כן דובר על ירי סביר ומכוון במהלך הטקס. אנחנו עדיין בצל המלחמה וכל עוד יכולה להתקיים סיטואציה של זירות כאלה ואחרות ולשים את הטקס בסיכון. ולכן השנה מתוך האחריות והסמכות שלי לא לקחתי אחריות שלא יהיה טקס ולתת פרס לטרור. במגוון ניהול הסיכונים מול גורמי המקצוע".

פחדת ממחאה של משפחות החטופים נגד הממשלה? 
"שמעתי את הטענות לכאורה כי ביטלתי בגלל חשש מהקהל וקריאות, בכדי להסיר ספק, אציין כי שנה שעברה היו הפגנות הרבה יותר אלימות, שריפת כבישים, חסימות ועוד בגלל הרפורמה והתקיים טקס בשידור חי עם קהל".

שרת התחבורה מירי רגב וראש הממשלה בנימין נתניהו בטקס המשואות (צילום: יונתן זינדל)
שרת התחבורה מירי רגב וראש הממשלה בנימין נתניהו בטקס המשואות (צילום: יונתן זינדל)

על התערבות רה"מ בהחלטות לגביי אופן קיום הטקס, ציינה רגב כי "ראש הממשלה עסוק בניהול המלחמה, בניהול המערכת המדינית וזו ההזדמנות לחזק אותו על החלטות שהוא מקבל. מרגע שמוניתי לשרה הממונה על הטקס וקיבלתי את סמכות הממשלה להתאימו למציאות הנוכחית, פעלתי באופן עצמאי וללא התערבות של אף גורם כולל רה"מ".

עוד הסבירה: "כמו בכל שנה, גם השנה יהיה סרטון ברכה קצר של רה"מ".

איך אפשר להגיד לתפארת מדינת ישראל?
"יש כאן מדינה, נכון-היא עוברת שנה קשה, היה כאן אירוע קשה, מחדל נוראי אבל יש לנו כאן מדינה שאי אפשר לוותר עליה. אנחנו עדיין במלחמה, יש לנו חטופים, כאב גדול של משפחות, אזרחים שעדיין מפונים, אנחנו עוברים שנה "מהגיהינום". אבל עם כל הקושי והכאב יש לנו פה מדינה, צבא, טכנולוגיה שהוכיחה את עצמה מול איראן רק לפני חודש וכן יש לנו במה להתגאות,  נכון זאת שנה מאוד קשה אבל יש לנו מדינה שאנחנו צריכים לשמור עליה".

חקלאות בעוטף עזה (צילום: חיים גולדברג)
חקלאות בעוטף עזה (צילום: חיים גולדברג)

"תפארת מדינת ישראל זה הגיבורים של העוטף, זה האזרחים שירדו לעוטף, זה כל הגיבורים שבחצי שנה האחרונה תרמו ועשו, זה הבן שלך החייל, השכן, האבא והדודה. אנחנו מדינה. לתפארת מדינת ישראל זאת לא ממשלת ישראל, זה כל אחד ואחת מאתנו".

את בעד הפסקת לחימה?
"כחברת קבינט, אין ספק שלצה"ל יש 2 משימות שהוא צריך לעמוד בהן, החזרת החטופים וחיסול החמאס. המשימה החשובה היא החזרת החטופים כי כל יום שעובר הוא נצח עבורם. אני מביעה את דעתי בצורה מאוד ברורה בישיבות ואמרתי שאנחנו נשאר בעזה עוד הרבה זמן כדי לחסל את התשתיות ולא לתת ל-6 באוקטובר לחזור. אני נפגשת עם משפחות חטופים, אני מביעה את עמדותיי בישיבות וברגע שתהיה עסקה על השולחן אני אעשה את הכל, חוץ מתנאי אחד שאמרתי גם בעבר, לא מפסיקים את המלחמה. הפסקות או הפוגות יכולות להיות חלק מעסקה אבל הפסקת לחימה לא באה בחשבון".