מלשכת שר החוץ של האיחוד האירופי, ג'וזף בורל, יצאה הבוקר (רביעי) קריאה לישראל לחדול את פעילותה הצבאית ברפיח. נמסר, כי אם לא תענה ישראל לדרישה, יפגעו יחסיה עם האיחוד האירופי. אלון פנקס, דיפלומט ויועץ פוליטי ישראלי, ששירת בין השנים 2000-2004 כקונסול הכללי של ישראל בניו יורק, שוחח עם "מעריב" על המשמעויות וההשלכות האפשריות של הדברים. 

גנץ תומך בגלנט: "אומר דברי אמת"; נתניהו: "אין תירוצים לגבי חיסול חמאס"  
נתניהו בריאיון בארצות הברית: "המבצע ברפיח יימשך שבועות"

פנקס מסב את תשומת הלב לכך שלאיחוד האירופי אין מדיניות חוץ אחידה: "צרפת ובריטניה זה לא אותו דבר. הסקנדינביות שומרות על העצמאות המדינית ועל מדיניות החוץ שלהן, החלק המזרח-אירופי שומר על הייחודיות שלו". הוא מסביר שכשמגיעים להחלטות קונצנזוס שהופכות למדיניות, הן בעצם "פשרה על פשרה".

אלון פנקס (צילום: צילום פרטי)
אלון פנקס (צילום: צילום פרטי)

לפי פנקס משום ש-66% מסחר החוץ של ישראל הוא מהאיחוד האירופי, ברמה התיאורטית יש לאיחוד מגוון שלם של סנקציות שהוא יכול להטיל עלינו. אם תתקיים על כך הצבעה בפרלמנט האירופי, אף מדינה לא תוכל לחרוג ממנה. יש ברשות האיחוד גם סנקציות פחות חמורות לדבריו, כמו כינוסים מדעיים למשל, שהדרת ישראל מהם היא פגיעה ממשית, אך לא פגיעה אסטרטגית. 

פנקס אומר: "תאר לעצמך, שהאיחוד האירופי מחליט שהישראלים צריכים ויזות. אתה לא יכול לנסוע לכדורגל באנגליה, או בפריז, בלי ויזה. נצטרך להוציא ויזה נפרדת לצרפת, לאיטליה וכו". הוא מרגיע - "זה כמובן מקרה קיצון" והוא לא מעריך שזה יקרה.

הפגנה פרו-פלסטינית בבריטניה (צילום: רויטרס)

"מה שקורה בעזה", מסביר פנקס, "זאת הסחת דעת מבחינתם. הם עסוקים מעל הראש באוקראינה". פעילות צה"ל בעזה טורדנית עבורם, "היא עולה להם על העצבים ומייצרת להם אי שקט פוליטי". אי השקט הזה משמעותי יותר במדינות אירופאיות בהן חיה אוכלוסייה מוסלמית או ערבית גדולה, כמו איטליה, צרפת וגרמניה. 

פנקס מאיר את האופן שבו הממשל האמריקאי ודרך פעולתו משפיעים על האיחוד האירופי. הוא אומר שבאירופה "מחכים לראות מה האמריקאים עושים". הוא מבהיר: "הם לא עובדים אצל האמריקאים ולא מקבלים מהם הנחיות. הם לא עושים מה שהאמריקאים עושים, אבל ברגע שהאמריקאים מסירים רסן בנושא מסוים, האיחוד האירופי מקבל את זה כאור ירוק. למשל סימון מוצרים שמיוצרים מעבר לקו הירוק". 

הריסות ברפיח (צילום: עבד רחים חטיב פלאש 90 )
הריסות ברפיח (צילום: עבד רחים חטיב פלאש 90 )

להערכתו של פנקס, האיחוד לא ינקוט פעולה רצינית נגד ישראל בנקודת הזמן הזו. אבל אם דברים יסלימו, ברפיח או בלבנון, זה יתכן. על התמשכות המלחמה אומר פנקס: "אחד עקרונות היסוד של הביטחון הלאומי של ישראל, הוא מלחמה קצרה ומהירה או חתירה להכרעה מהירה. זה לא קרה". הוא טוען שהמלחמה נמשכת מסיבות פוליטיות. נתניהו, לדבריו "מעדיף שהיא תימשך בתדירות יחסית נמוכה, כל זמן שארה"ב מאפשרת זאת, מפני שזה טוב לו פוליטית".

בסיכום דבריו אמר: "אנחנו תקועים בעזה, גם בצפון, גם בדרום, גם במרכז. חמאס לא באמת מוטט, משום שהוא לא מוטט פוליטית". פנקס סבור שכל זה קורה "כי ישראל מסרבת כבר שבעה חודשים לדון ביום שאחרי".