"החלב נשפך ואנו בוכים על כך": אתמול (שלישי) התקיים בכנסת כנס חקלאות בצל המלחמה - במטרה להציף את אתגרי החקלאים במהלך מלחמת ״חרבות ברזל״. את הכנס המיוחד יזם ח״כ אלון שוסטר, ואליו הגיעו חברי כנסת, בכירי ענף החקלאות, חקלאים וחקלאיות שממשיכים לעבוד גם תחת אש בגבול הצפון ובעוטף עזה.
מזכיר ארגון מגדלי העופות, מוטי אלקבץ אמר בכנס כי ״מתוך 3000 משפחות העוסקות בענף ההטלה, אלף מפונים לא נמצאים בביתם. לולני הצפון מייצרים 70 אחוז מהביצים במדינה. תוך כדי המלחמה והאש הכבדה, השגנו שיא בייצור ביצים בישראל, זה לא קרה סתם - אלא כי כל יום, כמו היום בבוקר, הלולנים מדוב״ב, אביבים, מרגליות וגורן יצאו מבית המלון אליו הם מפונים - וסיכנו את חייהם כדי לעבוד ולספק לאזרחים ביצים. יש לשמור על ענף ההטלה ולא לאיים על קיומו כפי שמשרד האוצר עדיין מאיים״.
כרם בצפון נשרף כתוצאה מכטב"ם: "עבודה של שנים ירדה לטימיון"
דובי אמיתי, נשיא התאחדות האיכרים, התייחס גם הוא למצב בצפון: ״בשנות ה-20, טרומפלדור כתב כי ״התחילו יריות על מטולה, ובכל יום נהיה קשה יותר״. בסוף כתבו, הוא ביקש ״תשתדלו לעזור לנו״. כיום, 100 שנה אחרי, אני אומר: העזרה לא מספיקה לנו. הגליל במלחמה, חקלאים חווים תופת איומה, והדבר הזה לא חלחל עדיין עד למשכן הכנסת. החקלאים הם חזקים ואנו לא נוותר על מטר אחד של אדמה - מאחר שאנו יודעים מה המשמעות של החקלאות. כדי שיפנימו זאת גם בכנסת״, ביקש.
אילנית דדוש קלפון, תושבת המושב גורן בגבול הצפון ומנכ״לית ארגון ״עזיזה״, שמייצג את ענף הצאן ומגדלי העיזים וגם נוקדת בעצמה - נאמה ותיארה את קשיי החקלאים בתקופה האחרונה: ״במשך שנים רבות, אנחנו החקלאים, אמרנו והתרענו על המצב. הכתובת הייתה על הקיר - אם אין חקלאות אין ביטחון, ולאחר ה-7 באוקטבור עוד יותר הבנו את זה. המשק החקלאי שלי ממוקם בגורן, ולצערי, כתוצאה מייבוא החלב מחו״ל, נוצר מצב שבו אנחנו חולבים כל יום את העיזים ונאלצים לשפוך חמישים אלף ליטר חלב עיזים. ייבוא הגבינות מחו"ל גורם לחקלאים בצפון לחלוב תחת אש ואין קונה לחלב. החלב נשפך - ואנחנו כן בוכים על כך״.
היא הוסיפה: ״אני מרגישה שאני במלחמת הכוכבים, בכל יום יש מעלינו כטב״מים, והפחד שלנו מוחשי מאוד. המציאות שלנו מורכבת, ולכן הגעתי כדי לצעוק את זעקתם של החקלאים בנטועה, שתולה או גורן - בכל הגליל. אנו חולבים כל יום עם מאות חיילים מסביבנו, מתעוררים עם נגמ״שים בחניות - אבל ממשיכים לחלוב תחת אש. יש חקלאי במושב זרעית שאומר לי 'אני לא יודע אם במהלך החליבה - אני לא איהרג'. הייבוא של החלב מחו״ל - גומר אותנו״, תיארה את הקושי בענף. ״צריכה לצאת מכאן זעקה - הייבוא גומר אותנו וגורם לנו נזק כלכלי עצום״.
נועם לויט, חקלאי מהמושבה מטולה אמר כי ״מאז אוקטובר, אנו נמצאים בתקופה שקשה לתאר במילים - כאוס אחד גדול. בשנת 2023, כלל לא סיימנו את הקטיפים. אבוקדואים, קיוויים ותפוחים נפלו על הרצפה, עובדים לא תמיד יכולים להגיע בגלל הוראות של הצבא, קשה לתפקד בצורה הזו״, תיאר בצער. ״למרות הכול, אנו מגיעים כל בוקר לשטחי החקלאות, ומנסים לעשות מה שאפשר כדי להחזיק את המטעים חיים״.