בימים אלה עומדת ועדת הרווחה של הכנסת להתחיל בהכנות לקריאה שנייה ושלישית של חוק הקמת הרשות למאבק בעוני. מדובר בהבטחת בחירות של ש"ס וביוזמה ותיקה של ארגוני רווחה. אולם נוסח הצעת החוק המקודם על ידי הקואליציה סופג ביקורת מרבים מהתומכים בקיומה של רשות כזאת.
הביקורת העיקרית שהושמעה נגד החוק עוסקת בכוונה לבטל את המועצה הלאומית לביטחון תזונתי ולהפוך אותה מגוף מנחה חיצוני לאגף הכפוף לשר הרווחה, כלומר כר פורה למינויים פוליטיים ולאובדן עצמאותה ומקצועיותה.
"ידינו כבולות": אהוד יערי חושף - אלו הסיבות שאיראן לא תוקפת את ישראל
פריצת דרך ענקית: ה-FDA אישר תרופה לטיפול באלצהיימר
לטענת המבקרים, הרשות החדשה צריכה לשים בראש מעייניה את צמצום ממדי העוני בישראל, שבמשך שנים עומדים על כחמישית מהאוכלוסייה.
הצעת החוק הנוכחית, ביוזמת חברי כנסת מהקואליציה והאופוזיציה, הוגשה כהצעות חוק פרטיות של הח"כים ינון אזולאי (ש"ס) מהקואליציה ושל נעמה לזימי (העבודה) ועאידה תומא סלימאן (חד"ש) מהאופוזיציה, ומטרתה לרכז את המאבק הממשלתי בעוני תחת גוף אחד שיגבש מדיניות ותוכניות פעולה.
בפורום למאבק בעוני טוענים כי צעד זה עלול לפגוע בעצמאות המועצה. לדברי חברת הפורום עו"ד בקי כהן־קשת, "אחרי תקופה ארוכה שבה אנחנו רואים רק עליות מחירים בתקופת המלחמה, סוף־סוף יש עיסוק בכנסת ברמת המאקרו בתחום העוני. כבר שנים אנחנו מדברים על הצורך ברשות למאבק בעוני, ויחד עם זאת מאוד מודאגים אם היא תבוא על חשבון המועצה לביטחון תזונתי שאסור כי תבוטל. צריך שהרשות תקום ותפעל ברמת המדיניות הכוללת, ותשאיר תוכניות ספציפיות ועשייה לגופים המקצועיים".
בפורום למאבק בעוני מציעים להעביר את המועצה לביטחון תזונתי לאחריותו של משרד ראש הממשלה, כך שיוכל לעסוק בסוגיית הביטחון התזונתי ברמה הארצית ולאו דווקא בהקשר של העוני.
סעיף נוסף השנוי במחלוקת בחוק החדש הוא הקביעה כי לרשות תפקיד בקידום עמותות למאבק בעוני ובחלוקת סלי מזון. סעיף זה הוא פתח להעדפת עמותות מגזריות ומקורבים. הסעיף קובע כי הרשות תקבע מדיניות באשר לשאלת מיקור חוץ של שירותי רווחה "לרבות מתן תקציבים ותמיכה כספית לצורך פעילותם".
בפורום למאבק בעוני מזהירים כי "מדובר בתעודת כשרות להפרטה של נושא העוני. זהו חוסר הבנה של הקונספט שעומד מאחורי הקמתה, ואנו מצפים שסעיפים אלה ישונו בטרם ההצבעות בקריאה השנייה והשלישית". יו"ר איגוד העובדות והעובדים הסוציאליים ענבל חרמוני הוסיפה: "ביטול המועצה הארצית לביטחון תזונתי בשל שיקולים פוליטיים צרים יפגע בביטחון התזונתי של תושבי ישראל ובמשאבים הנדרשים לכך. אין להפוך את הרשות למאבק בעוני מגורם חשוב בתכלול מדיניות - לצינור להזרמת כספים לגמ"חים".
ח"כ לזימי, מיוזמי החוק המקורי: "לצערי, במהלך הדיון לקריאה הראשונה בחוק ההיסטורי הזה הוכנסו בחוק כשלים ועיוותים רבים, בהם ביטול המועצה לביטחון תזונתי כגוף חשוב ועצמאי שאינו כפוף פוליטית, לצד פרצה מסוכנת שעלולה ליצור רשות שכל כולה מתן גמ״חים וסיוע לעמותות, שתייצר רק עוד מאגר ג׳ובים, שימור עוני ותו לא".
"הצעת החוק במתכונתה המקורית אמורה לייצר רשות עצמאית שתהיה מחויבת לייעץ למשרדי ממשלה ולהציג עמדה מקצועית שמתייחסת להיבטי העוני בכל הליכי החקיקה והמדיניות. אפעל בכל הכוח בדיונים הבאים כדי לבטל את השינויים שהוכנסו בחוק ולהגיע להסכמות".
מח"כ ינון אזולאי, המקדם את הצעת החוק בנוסח הבעייתי שלה, לא נמסרה תגובה.