הוושינגטון פוסט דיווח הלילה (בין שלישי לרביעי) כי בכיר אמריקאי טוען שהקמת כוח פלסטיני מאומן על ידי ארה"ב הוא "ההסדר הסביר ביותר לאבטחת הגבולות בין עזה למצרים". כמו כן, באיחוד האירופי הביעו נכונות לחזור למעקב אחר מעבר רפיח בשיתוף עם הרשות הפלסטינית, כאשר קהיר תתמוך בנוכחות האיחוד האירופי באזור, כך לפי הבכיר המצרי לשעבר.
"אנו יכולים למצוא פתרונות למניעת הברחות נשק על ידי חמאס, המבוססים על הסכמות עם האמריקאים והמצרים," אמר אייל חולתה, ראש המועצה לביטחון לאומי לשעבר. עם זאת, חברי צוות המשא ומתן מדוחים כי התקדמות בעסקה אינה נראית באופק. "אם נתניהו היה מסכים להצעה, זה היה קורה כבר," הוסיף חולתה.
צה"ל יצר לראשונה תפקיד שיעסוק בנושא האזרחי הומניטארי - זו המשמעות | דעה
בעוד ארצות הברית מתקרבת למאמץ אחרון באשר להצעת הפסקת אש ועסקת חטופים, ראש הממשלה בנימין נתניהו מתעקש על דרישותיו בנוגע לגבול הרצועה. על פי דיווחים בוושינגטון פוסט, עמדתו של נתניהו לגבי נוכחות צה"ל בציר פילדלפי מהווה מכשול משמעותי להסכמות.
לאחר חודשים של שיחות בלתי פוסקות, נשיא ארה"ב ג'ו ביידן וסגניתו קמלה האריס שוקלים להניח הצעה סופית ואחרונה בפני ישראל וחמאס, אולי כבר השבוע.
גורמים רשמיים לשעבר ובהווה מציינים ל"פוסט" כי הנושא המרכזי הוא דרישתו של נתניהו להותיר את כוחות צה"ל בציר פילדלפי, מה שמעורר מתחים עם מצרים ומוביל להתנגדות גם בקרב גורמים בישראל שטוענים כי יש להעדיף את החזרת החטופים. בני גנץ וגדי איזנקוט תקפו את נתניהו במסיבת העיתונאים, וטוענים כי הוא מתמקד בהישרדות פוליטית על חשבון יחסי ישראל עם ארה"ב ויכולת ההגנה על המדינה. "יש להחזיר את החטופים, גם במחיר גבוה מאוד," אמר גנץ.
מצרים, המתנגדת לכל נוכחות ישראלית בציר פילדלפי, מזהירה כי הדבר מפר את הסכמי קמפ דיוויד. במקביל, גורמים צבאיים בישראל טוענים כי עמדתו של נתניהו בנושא הגבול נובעת משיקולים פוליטיים ולא ביטחוניים. שר הביטחון יואב גלנט טוען כי צה"ל מוכן לשלם כל מחיר מבצעי הנדרש לשחרור החטופים.
כעת, אם ישראל וחמאס לא יסכימו להצעת האמריקאים, זה עשוי לסמן את סוף המשא ומתן בהובלת ארה"ב. מצרים סירבה להעביר את ההצעה האחרונה של ישראל לחמאס בשל התנגדות נחרצת להוראות הגבול, אך תהיה מוכנה לנסיגה ישראלית מדורגת, כך נמסר מהבכיר המצרי לשעבר.
בינתיים, התגובות ממצרים על מנהרות הברחה מעזה היו בעייתיות, כשהמדינה טענה שהשמידה יותר מ-1,500 מנהרות בעשור האחרון. עם זאת, גישה עצמאית לעזה ולסיני נמנעת מעיתונאים זרים, מה שמקשה על אימות הטענות.
לפי גרשון בסקין, פעיל שלום ישראלי, אין משא ומתן אמיתי עם חמאס, והפעולות שנעשו מאחורי הקלעים אינן משקפות את התמונה המלאה. מלשכת ראש הממשלה נמסר כי נתניהו לא היה מעורב במשא ומתן האחורי או הרשמי מאז ה-7 באוקטובר.