בראיון מיוחד לפודקאסט "הגורמים המעורים" של מעריב, חושף יוסי הולנדר, יזם הייטק ישראלי ופילנתרופ המתגורר בארה"ב, תמונת מצב מדאיגה על יחסי ישראל-ארה"ב. הולנדר, המקדיש יותר מ-50% מזמנו וכספו למאבק באנטישמיות ולהגנה על ישראל, מזהיר מפני מגמה מסוכנת של ירידה בתמיכה האמריקאית בישראל, במיוחד בקרב הדור הצעיר.
"לפני כשלוש שנים התחלתי להתריע בפני גורמים בכירים בישראל על הירידה בתמיכה האמריקאית," מספר הולנדר. "בהתחלה זה נשמע להם כמו סינית, אבל לאט לאט התחילו להבין שבאמת משתנים דברים".
הולנדר מצביע על שלושה גורמים עיקריים המאיימים על התמיכה בישראל: איראן, קטאר, והתנועה הפרוגרסיבית בארה"ב. "השיח האקדמי בארה"ב היום הוא לא על איזה גבולות נכונים למדינת ישראל. השיח הוא על זכות הקיום של מדינת ישראל", הוא מסביר.
לדבריו, התנועה הפרוגרסיבית השתלטה על מוקדי כוח משמעותיים בארה"ב, כולל האקדמיה, התקשורת, והממשל הדמוקרטי. "99% מהפרופסורים באוניברסיטאות הם מהשמאל", הוא טוען.
מנוף הלחץ של ביידן על א-סיסי? ארה"ב לא תוכל לכופף את המצרים
הולנדר מדגיש את השפעתן של הרשתות החברתיות, במיוחד TikTok, על דעותיהם של צעירים אמריקאים. "על כל פוסט אחד פרו-ישראלי יש 40 פוסטים אנטי-ישראלים", הוא מציין. יתרה מזאת, הוא חושף כי לפני חמש שנים, רוב האמריקאים לא ידעו מהו חמאס, ורבים אף חשבו שמדובר במאכל (חומוס).
בנוגע למערכת הבחירות הקרובה בארה"ב, הולנדר מזהה פיצול בקרב המפלגה הדמוקרטית בנושא התמיכה בישראל. "יש להם מדינות מסוימות שבהן יש הרבה מוסלמים רדיקליים, שהן במקרה גם מדינות חשובות לניצחון בנשיאות," הוא מסביר. "הם לא רוצים להרגיז אותם."
באשר ליהודים האמריקאים, "החלק הגדול פשוט מבולבל," הוא אומר. "הוא מרגיש שבגדו בו, אבל מצד שני הערכים שלו, הוא לא אוהב חלק מהערכים הרפובליקנים".
הולנדר מזהיר מפני תרחיש קיצוני שבו ארה"ב עלולה להימנע מהטלת וטו על הצעת סנקציות נגד ישראל. "אני בהחלט חושש ממצב שניפגע בצורה מאוד רצינית", הוא אומר.
למרות התמונה הקודרת, הולנדר מציין כי ישראל מתחילה להבין את חומרת המצב ולפעול. "מ-0 עלינו ל-20 אחוז", הוא מעריך. "אבל היכולות שלנו המלאות עדיין לא באו לידי ביטוי".
לסיכום, הולנדר קורא לישראל להיערך למציאות החדשה ולפעול בנחישות לחיזוק התמיכה האמריקאית. "ישראל צריכה פשוט להילחם," הוא אומר. "אנחנו בכיוון הנכון, אבל יש עוד הרבה עבודה לעשות".