"פורום הביתה", המייצג את 11 הישוביים האדומים שספגו את הפגיעה המשמעותית ביותר בטבח ה-7 באוקטובר, הגיב היום (ראשון) על אישור הממשלה לפיצויים בלתי תלויים לנפגעים מהאירועים שהתרחשו ב-7 באוקטובר: "ממשלת ישראל ומשרד האוצר דחקו היום בכוח חבל ארץ שלם להפוך לנזקק. המשך שיטת הנגיסות בתקציבים לשיקום החבל הוא המשך המגמה של קשיחות ואטימות מוסדות המדינה מול העוטף".
ממשלת ישראל קיבלה היום את הצעת האוצר לאישור מענק כספי חד פעמי שאינו מותנה בהוכחת נזקים לתושבים ולמשפחות בעוטף. אלא שלדברי "פורום הביתה" מדובר בלעג בהשוואה למתן פיצויים בלתי תלויים באסונות שאירעו בעבר. חמור מכך, מדגישים חברי הפורום כי "הכסף שאמור להיות העזרה הראשונה לתושבים שתסייע להם להתאושש ולשוב לשוק העבודה, הוא כמעט אפסי אל מול האתגרים, והופך את ההכרה בנכות למשתלמת במסגרת החוק הקיים, במחיר של הפיכת חבל ארץ שלם לנכה".
מח"ט פיזר על דעת עצמו כרוזים לפינוי אוכלוסיה בלבנון ואז התחיל הכאוס
צה"ל אישר: החטופים רון שרמן, ניק בייזר ואליה טולדנו ז"ל נהרגו כתוצאה מתקיפה ישראלית
בפורום ציינו למשל כי "בחוק נפגעי איבה, מי שיש לו הכרה ב-20% נכות יהיה זכאי ללמעלה מ-200 אלף ש"ח, בעוד המדינה החליטה הבוקר לתת למי שלא בוחר להיכנס לגדרי החוק כנכה פחות מ-30 אלף ש"ח . בצעד שעשתה היום הממשלה היא דחקה את כלל התושבים לסניפי הביטוח הלאומי ולהכרה בהיותם נכים ונזקקים".
בפורום מביעים דאגה שהכרה שכזו בנכות אליה דוחקת המדינה, תפגע בעתיד ביכולת התעסוקתית של תושבי העוטף ובחופש הבחירה שלהם לשירות משמעותי בצה"ל, בפרט כשמדובר באוכלוסיה של ילדים ונוער שהשפעות ה-7 באוקטובר ניכרות עליהם, אך הוריהם רוצים לשמור עליהם מפני פגיעה פוטנציאלית בעתידם.
בפתח ההמלצות כתבה הוועדה עד כמה בלתי נתפס היה אירוע ה-7 באוקטובר, ואולם, לדברי חברי הפורום, "ההצעות לא באו בהלימה לעוצמת האירועים. יש למישהו בישראל ספק שמי שחווה את אירועי ה-7 באוקטובר צריך עזרה? חווה טראומה? צריך זמן להתאושש כדי לשוב ולעמוד על הרגליים?".
עוד ציינו בפורום כי המימון למענקים נלקח מתוך תקציב מנהלת תקומה, שייעודו הוא לייצר במרחב העוטף שיקום ועוגני צמיחה. הממשלה מצידה החליטה בוקר "לנגוס" שוב בתקציב תקומה ולקחת ממנו 200 מיליון ש"ח כדי לחלק את אותם מענקים עליהם המליצה. הצעד הזה מצטרף ל"נגיסות" נוספות בתקציב, שיועדו במקור ליעדים ברורים בעוטף, ופעם אחר פעם מצטמצמים ונחתכים על ידי הממשלה, שמצידה פועלת שלא בהליך חקיקה בכנסת אלא בציר של אישור הסכם על מנת למנוע ביקורת פרלמנטרית על הפגיעה בתושבים ובתקציבים שהועמדו לטובתם.
בנוסף פורסמה תגובתה של הילה אביר, מוועד משפחות נרצחי מסיבות 7.10 ושאחיה לוטן אביר ז"ל נרצח במיגונית בבארי: "אני מרגישה שרצחו לי את הנפש היום שוב. במשך כמעט 12 חודשים אנחנו במאבק מתמשך על השפיות שלנו, על הקושי שלנו בהתמודדות עם האבל והקושי שלנו לחזור לחיות. אנחנו משפחות שכולות של ה-7 באוקטובר כבר כמעט 12 חודשים נאבקים בהכרה ומבקשים סיוע".
"משפחות שכולות בטראומה שקורסות ומבצעות חקירה בעצמן לאירועים, מתמודדות לבד מול הרשויות", המשיכה אביר. "סוף סוף, אחרי כמעט שנה, ממשלת ישראל מכירה בסבלנו ובייחודיות הצרכים שנוצרו לנו, אך לצערנו המענים שאושרו כעת בהצבעה בממשלה לא מספקים ולא מספיקים כדי שנוכל, לצד האובדן הקשה והאבל הגדול, לחזור למסלול החיים, מבלי להיתמך בעתיד על ידי המדינה".
עוד נכתב כי: "המענק שאושר בסך 14,360 לכל קרבה ראשונה של הנרצח/ת אינו מתקרב לסיוע הנחוץ לנו כדי להמשיך להתקיים ולהשתקם, מה גם שאם נתבע לדוגמה את ביטוח לאומי להכרה ויקבעו אחוזי נכות, נדרש להחזיר 60% מהמענק. איך מצד אחד יו"ר הועדה פרופסור אביעד הכהן פותח את הדוח (בכך) שהסכום אינו מספיק ומצד שני חותם על המסמך עם הסיוע המעליב הזה".
"זו תעודת עניות למדינה שלא מבינה שאנחנו מבקשים סיוע כדי שנוכל להשתקם", סיכמה, "על מנת לחזור בהקדם לשוק העבודה ולחיים נורמטיביים, כי כרגע אני לא רואה איך זה יקרה ובסוף יהיו כאלה שיצטרכו להיתמך על ידי מוסדות המדינה. הצעד הבא שלנו הוא להוביל חקיקה 'חוק השבעה באוקטובר' שיעשה סדר בהכרה בנו ובזכויות שלנו".