שרת החדשנות, המדע והטכנולוגיה, גילה גמליאל ערכה ביקור ברומניה לחיזוק הקשרים הבינלאומיים, במהלכו סוכם כי המדינות ישלבו כוחות לקידום חדשנות וצמיחה כלכלית במגוון תחומים.

הביקור נערך בהמשך לביקורו של ראש ממשלת רומניה בישראל לפני כשבועיים, במהלכו הביעו שתי המדינות רצון משותף להעמיק את שיתופי הפעולה במגוון תחומים. בפגישה עם שר המחקר, החדשנות והדיגיטליזציה של רומניה, בוגדן-גרויה איוון, סוכם על התנעת הסכם שיתוף פעולה בחקר החלל עם סוכנות החלל הישראלית. השרים הסכימו לקדם מחקרים משותפים בתחומי עדיפות לאומית כמו בינה מלאכותית, אנרגיה, פודטק וקוונטום.

השר הרומני הביע עניין במודל הישראלי של השקעות בחברות היי-טק, ורצון להקים מודל דומה ברומניה. השרה גמליאל הזמינה אותו לביקור בישראל, והוא נענה בחיוב.

בנוסף, נפגשה השרה עם אדריאן קאצ'יו, שר ההשקעות והפרויקטים האירופיים, וסילביו וקסלר, נשיא הפדרציה של הקהילות היהודיות ברומניה. בפגישתה עם השר קאצ'יו, הודתה השרה על תמיכת רומניה מאז ה-7 באוקטובר, ודנה בפוטנציאל לשיתוף פעולה בתחומי חדשנות כגון אנרגיה, בינה מלאכותית, חקלאות ובריאות. השר קאצ'יו הביע עניין רב בחיזוק הקשרים הכלכליים בין המדינות, במיוחד בתחומי ההיי-טק והחדשנות.

באוניברסיטת טיטו מאיורסקו, סיכמה השרה על קידום שיתופי פעולה בין אוניברסיטאות ישראליות ורומניות, ביניהן אוניברסיטת אריאל שבשומרון, והדגישה את חשיבות המאבק בחרמות ואנטישמיות בקמפוסים.

בסיכום ביקורה, ציינה השרה גמליאל: "אני מודה למקביליי ולממשלת רומניה על תמיכתם המלאה בישראל מאז תחילת מלחמת 'חרבות ברזל'. שתי המדינות נהנות ממאגר כישרונות היוצר הזדמנויות רבות לפרויקטים משותפים. הפוטנציאל לייצוא ישראלי לרומניה בתחום ההיי-טק הוא עצום, כולל בתחומי ערים חכמות, בריאות דיגיטלית, אגרו-טכנולוגיה, מים, אנרגיה, סייבר וביטחון המולדת. ישראל, המתגאה ביותר מ-6,500 סטארט-אפים פעילים, יכולה להפיק תועלת ממיקור החוץ המתקדם של רומניה בתחום המו"פ, בעוד חברות רומניות יכולות לנצל את המומחיות הישראלית בהרחבת סטארט-אפים וטכנולוגיות מתקדמות".