צרפת ממשיכה להתבצר בעמדתה בניסיון להרחיק חברות ישראליות מתערוכות נשק חשובות. אתמול (ראשון) הודיע שר החוץ כי הוא שוקל להניע הליכים משפטיים נגד מדיניות צרפת בנושא, לאחר שהודיע כי תמנע השתתפות של חברות ישראליות שהשתתפו במלחמה בתערוכת הנשק הימי יורונייבל. היום פורסמה תגובה מיתממת מצד ארמון האליזה, שטוענת כי אין איסור על השתתפות חברות ישראליות בתערוכה, במידה והן "תואמות את עמדת צרפת" ולא "משתתפות במלחמה בעזה ובלבנון" - דרישה שהיא כמובן לא אפשרית ומופרכת.
בתגובה נכתב: "מעולם לא הייתה כוונה לאסור על חברות ישראליות להשתתף (לאפשר גישה, לבקר, לקיים פגישות) בתערוכות מסחריות בצרפת. חברות ישראליות המעוניינות בכך יוכלו כמובן להיכנס לתערוכת יורונבל. אין בעמדת הממשלה הצרפתית דבר שניתן לפרשו כחרם על חברות ישראליות ביורונבל. תמיכתנו בישראל ובזכותה להגן על עצמה הייתה תמיד חד-משמעית וללא יוצא מן הכלל. עדות לכך היא ההחלטה להמשיך בייצוא רכיבים עבור כיפת ברזל".
עוד נכתב: "עם זאת, בשעה שהדיפלומטיה הצרפתית קוראת באופן ברור להפסקת אש בעזה ובלבנון - הדרך היחידה לבלום את ההסלמה ולהשיג שלום ויציבות באזור - יהיה זה בלתי עקבי לאפשר קידום כלשהו של נשק המשמש בעזה ובלבנון, ושגורם לנזק בלתי מתקבל על הדעת לאוכלוסייה האזרחית".
"לפיכך, הבהרנו לרשויות הישראליות כי על השתתפותן של החברות המציבות דוכנים לשקף איזון זה, התואם את עמדתה של צרפת. כמו כן, חברות שהציוד שלהן אינו משמש לפעולות התקפיות בעזה ובלבנון יוכלו כמובן להציב דוכנים בתערוכה", נכתב בסיום.
בתוך כך, נשיא צרפת מקרון שוחח עם ראש הממשלה נתניהו בעקבות תקיפת ביתו בקיסריה באמצעות כטב"ם והבהיר: "צרפת מחויבת לביטחונה של ישראל". עוד אמר מקרון כי חיסולו של סינוואר מהווה הזדמנות לקיום עסקת חטופים, ואף גינה את תקיפת מוצבי יוניפ"יל בלבנון שמיוחסת על ידי הארגון לצה"ל.
כזכור, לאחר שספגה צרפת ביקורת נוקבת על ההחלטה לאסור על חברות ישראליות להציג את מוצריהן בתערוכת הנשק הגדולה בעולם - יורוסיטי, היא הודיעה שלא תאפשר לחברות ישראליות להציג את תוצריהן בתערוכת הנשק הימי החשובה יורונייבל - Euronaval, שתתקיים בתחילת נובמבר, כך דווח אתמול ב"ג'רוזלם פוסט".
הפעם, טוענת צרפת שהיא לא אוסרת על חברות ישראליות להשתתף בתחרות. אך למעשה, היא משתמשת במחסום חדש - האיסור הוא לא על כל החברות הישראליות אלא על חברות ישראליות שכלי הנשק שלהן לקחו חלק במלחמה בעזה או בלבנון. מובן שנשקים של כלל החברות הישראליות נמצאים בשימוש במלחמה וכך למעשה נאסרה שוב השתתפותן של כלל החברות הישראליות.
נדגיש, לא נאסרה השתתפות של חברות זרות שכלי הנשק שלהם היו בשימוש במלחמה בעזה או בלבנון. כך ששוב מדובר למעשה בהפליה מכוונת כלפי החברות הישראליות בלבד. לפי דיווחים שונים, לפחות 12 חברות ישראליות הביעו עניין בהשתתפות בתערוכה. כעת נראה שלא יוכלו לעשות זאת.
בהודעה שפורסמה באתר התערוכה נכתב: "מארגני התערוכה מכירים בהחלטת המועצה הלאומית להגנה וביטחון, הקובעת כי חברות ישראליות המעוניינות להשתתף בתערוכת Euronaval רשאיות לעשות כן. ייתכן שיהיה להן דוכן בתערוכה, בתנאי שהמוצרים שלהן לא שימשו במבצע הצבאי בעזה ובלבנון".
התפתחויות אלו באות על רקע התקררות ביחסי ישראל-צרפת, ביחס לאמירות שונות של נשיא צרפת עמנואל מקרון, ביניהן תזכורת לישראל שאת עצמאותה קיבלה מהאו"ם.
שר הביטחון יואב גלנט כתב בחשבון ה-X (לשעבר טוויטר) שלו בשבוע שעבר: "התנהגותו של נשיא צרפת מקרון היא בושה לעם הצרפתי ולערכים שהוא מתיימר לקיים - ההחלטה להדיר תעשיות ביטחוניות ישראליות מצרפת פירושה סיוע לאויבי ישראל בשעת מלחמה. צרפת מאמצת מדיניות עוינת כלפי העם היהודי ולא בפעם הראשונה בהיסטוריה. נמשיך להלחם על קיומנו ועתידנו, איתם או בלעדיהם".
שר החוץ ישראל כ"ץ כתב בחשבון ה-X (לשעבר טוויטר) שלו בנושא אתמול: "הוריתי לאנשי משרד החוץ לסייע בנקיטת הליכים משפטיים ובפעילות מדינית נגד החלטת נשיא צרפת מקרון שלא לאפשר לחברות ישראליות להציג את מוצריהם בתערוכת הנשק הימי יורונייבל שתיפתח בפריז בחודש הבא".
עוד הוסיף כ"ץ: "החרמת החברות הישראליות זו הפעם השנייה, או התניית תנאי סף בלתי קבילים, הם צעדים בלתי דמוקרטים שלא מקובלים בין מדינות ידידות ואני קורא לנשיא צרפת מקרון לבטל אותם לחלוטין. ישראל עומדת לבדה בחזית המאבק מול ציר הרשע האיראני והאיסלאם הקיצוני ועל צרפת וכל העולם החופשי להתייצב לצידה - ולא לפעול נגדה".