גורמים ישראלים בכירים אמרו היום (רביעי) ל"מעריב" כי הממשל האמריקאי מאוד פעיל בשני הכיוונים: במאמץ לקדם את המו"מ לעסקת חטופים ולהפסקת האש בעזה, וגם בניסיון להביא להסדר הפסקת האש בצפון. זאת, לדברי הגורמים, מתוך הרצון להביא הישג משמעותי לקראת הבחירות בארה"ב שתתקיימנה בעוד 6 ימים. הגורמים האמריקאים אומרים ל"מעריב" כי הצד הישראלי מראה נכונות ועניין להתקדם להסכם בצפון, אך ספק שפרק זמן כה קצר שנותר עד ה-5 בנובמבר יאפשר להשלים את המלאכה עד הבחירות.
על פי הדיווחים, שליח הבית הלבן, עמוס הוכשטיין, צפוי להגיע לישראל ולבנון כבר בימים הקרובים, בתקווה להגיע להסכמות סופיות לקראת הבחירות בארצות הברית. במסגרת ההסכם המדווח, תושבי הצפון יחזרו לבתיהם, בעוד רוב כוחות צה״ל יצאו מלבנון.
מנגד, גורמים בממשלה משדרים סקפטיות. לטענת אותם גורמים, "ישראל לא תרד מאף אחת מהדרישות שהציבה כתנאי להגעה להסדר . בנקודת הזמן הנוכחית אנחנו לא מזהים נכונות של חיזבאללה להסכים למתווה ולתנאים שהצגנו, עם כל הכבוד להשקעה ולמאמץ של הממשל האמריקאי". כאמור, בישראל מעריכים כי עד הבחירות בארצות הברית ההסדר בצפון לא יהיה, ואחרי הבחירות הממשל צפוי להפעיל לחץ מסיבי על ישראל, כולל צעדים באו"ם ובתחום הספקת הנשק.
ראש עיריית קריית שמונה, אביחי שטרן, פנה בהצהרה נחרצת לתושבי העיר והביע את התנגדותו לחזרה מיידית: "לא יקנו אותנו בכסף שייגמר מהר", אמר שטרן, "אל תחזרו עד שאנחנו נגיד לכם לחזור ולא דקה אחת לפני". משה דוידוביץ', ראש המועצה האזורית מטה אשר ויו"ר פורום "קו העימות", הגיב גם הוא על השיחות המדיניות ואמר: "אני לא מתערב לצה"ל בשיקוליו הצבאיים, אבל ברמה המדינית – האיום הממשי לא הוסר על תושבינו! יש ירי ישיר של טילי נ"ט על יישובי הגדר והוא עדיין קורה".
נזכיר כי לאחר אישור חוקי האונר"א לפני כיומיים (שני), ברוב גורף של חברי הכנסת מהקואליציה והאופוזיציה, בישראל מעריכים כי הממשל האמריקאי לא יסתפק בביקורת ובגינויים נגד הפעולה, אלא צפוי לממש את האיום בנוגע ל"השלכות". הערכה היא כי מה שנשקל בוושינגטון הוא העברת החלטה מחייבת במועצת הביטחון של האו"ם הקוראת להפסקת אש מיידית בין ישראל לחיזבאללה.
נזכיר כי זה תקופה שנשיא צרפת, עמנואל מקרון, מדבר על הצורך ועל הכוונה להעלות החלטה כזאת במועצת הביטחון של האו"ם. בישראל מעריכים כי עד כה היוזמה לא קודמה לבקשת הממשל האמריקאי שלא מעוניין בצעדים חדים לקראת הבחירות.
על פי גורם ישראלי, "ההערכה היא כי את ההשלכות של אישור חוקי האונר"א נראה אחרי 5 בנובמבר. בסבירות לא נמוכה אחרי הבחירות האמריקאים יתנו אור ירוק לקידום הפסקת האש בצפון, כולל החלטה מחייבת במועצת הביטחון. לקראת מהלך זה השליח המיוחד של הנשיא ביידן, עמוס הוכשטיין, שוב הגיע לאזור".
"מה שמקודם ומה שכנראה יעלה זה מה שמכונה 'החלטה 1701+', המעניקה לישראל חופש פעולה מסוים למנוע מחיזבאללה להתחמש מחדש. קיימת הערכה כי זמן קצר אחרי הבחירות ייעשה מאמץ לכפות כל ישראל הפסקת אש בצפון על בסיס החלטה 1701+, כאשר האיום הבא הוא אמברגו נשק".