הממשלה עומדת בפני טלטלה נוספת: גוברים הקולות בקואליציה ובקרב אנשי הימין נגד הסיעות החרדיות ובדרישה לחוקק חוק גיוס שיביא לשילוב בני הישיבות ואלו שאינם בני ישיבות בצבא ההגנה לישראל. התגובות הגיעו בהמשך לסערה שעורר שר הבינוי והשיכון, יצחק גולקנופף לאחר שדרש לקדם חוק פטור לגיוס חרדים, לפני ההבעה על תקציב המדינה.

החוק שלא מקודם בעקבות הסערה בקואליציה הוא חוק המעונות, המאפשר הנחה במעונות לנשות אברכים ללא קשר לעבודה של הבעל. 

ח"כ יולי אדלשטיין, יושב ראש ועדת חוץ וביטחון אמר אמש (שלישי) ל-103FM שהועדה בראשותו תיתן העדפה ברורהרק  "למי ששירת לעומת מי שלא, וחוק ששם לעצמו יעדים לעתיד הקרוב - איך אנחנו כל הזמן מעלים את מספר המשרתים בצה"ל, מתגייסים יותר אנשים, גם מתוך החברה החרדית." וקרא לסקנציות מוסדיות.

מי שהצטרף אליו לקריאה, הוא ח"כ דן אילוז מהליכוד שכינה את חוק המעונות "תרגילים" וקרא גם הוא לסנקציות: "לשחרר קבוצה כה גדולה מחובת השירות בצה”ל בתקופה כה קריטית הוא מעשה שאינו ציוני ואינו ראוי לנו כעם – בין אם זה נקרא 'חוק הגיוס' או 'חוק המעונות', שמטרתו לבטל את סנקציית המעונות ולהחזיר את המימון."

גיוס חרדים, ארכיון (צילום: פלאש 90)
גיוס חרדים, ארכיון (צילום: פלאש 90)


מהממשלה הצטרפו גם לקריאות שר החקלאות, אבי דיכטר שאמר: "לא ניתן לקבל עוד מציאות שבה רק חלק מהאוכלוסייה מתגייס ונושא על כתפיו את עול הביטחון והמלחמה. אחינו החרדים מבינים שמה שהיה, בכל הקשור לשירות בצה״ל, חייב להשתנות ומיד. כשאמרנו, יום אחד זה יקרה, היום הזה קורה לנגד עינינו. זעקת האמהות, האלמנות והיתומים, הינה אמיתית ומחייבת מעשה. כן, מעשה של כל מרכיבי החברה בישראל של הממשלה, של הצבא, של החרדים ליהדות ושל החרדים למדינה."

שר האנרגיה, אלי כהן גם הוא קרא להעיבר חוק גיוס "שיענה על צורכי הביטחון של ישראל, על רקע ה-7 באוקטובר". 

מי שהיה פחות עדין הוא שר העלייה והקליטה, אופיר סופר שתקף: "קיבלנו יריקה בפרצוף מההנהגה החרדית בתהליך הגיוס. אנשים פה מדממים למוות, בני תורה ושאינם בני תורה. האמירה הקטגורית שיש כאן ציבור שלא נושא בנטל ברגעים ההיסטוריים לא מתקבלת על הדעת. חוק מעונות לא יקודם לפני שתהיה התקדמות בנושא הגיוס. נקודה".