ראש עיריית חיפה, יונה יהב, שוחח אתמול (שלישי) עם שר האוצר, בצלאל סמוטריץ', והעלה בפניו את הצורך הדחוף לכלול את העסקים בחיפה במתווה הפיצויים הנרחב, בדומה לערי הקריות השכנות. למעשה, מאז החל סבב הלחימה הנוכחי, לפני כחודשיים, מדיניות ההתגוננות בחיפה אינה מאפשרת למידה ועבודה מלאים, וכן מגבילה את האפשרות להתקהלויות. כתוצאה מכך, בעלי העסקים בחיפה, סובלים מירידה חדה בהכנסות, בכל סוגי העסקים, לרבות מזון, ביגוד, פנאי, בילוי, תיירות, תרבות ועוד.
ראש העיר ציין כי חיפה ״הינה מרכז מטרופוליני של כל אזור הצפון, וישנה ירידה משמעותית בהגעת מבקרים ותושבי הסביבה, וכן מוסדות האקדמיה הרבים בעיר עדיין לא פתחו את שנת הלימודים הנוכחית״. לדבריו, שר האוצר התחייב בפניו שהעסקים בחיפה יכללו במתווה הפיצויים, וציין לחיוב את המוכנות הגבוהה של העיר למצבי החירום השונים.
בתוך כך, ראש העיר כרמיאל משה קונינסקי, כינס אתמול בלשכתו את פורום ראשי רשויות עוטף 30 צפון, שיצא בקריאה לראש הממשלה בנימין נתניהו ולסמוטריץ' להיפגש איתם בדחיפות ולוודא שלא מקדמים הצעת מחליטים המתייחסת לפיתוח ושיקום הצפון שאיננה כוללת מענה לערים וליישובים הממוקמים עד 30 ק"מ מהגבול ונדרשים ל-30 שניות בלבד כזמן הגעה למרחב המוגן. יישובים אלו נפגעו באופן משמעותי כתוצאה מהרחבת אזור שיגור הטילים והרקטות מלבנון.
במכתב שנשלח לראש הממשלה ולשר האוצר, נכתב כי "רשויות הצפון ותושביהן נמצאים בחזית מזה 13 חודשים. חלק מהרשויות פונו ורשויות נוספות שנמצאות בעוטף קו העימות, הן חלק ממעגל ההתגוננות, הספיגה, האבדות בנפש, הנזקים בגוף והנזקים ברכוש הפרטי והציבורי. אמש, נחשפנו להצעת המחליטים בדבר שיקום ופיתוח הצפון ונדהמנו לגלות שהצפון נגמר ב- 9 ק"מ מהגבול ואין כל מענה לתושבים ולרשויות בהצעה לתוכנית זו".
עוד צוין במכתב, "גבול הטילים והאזעקות אינו נגמר ב-9 ק"מ מהגבול, ואנו בטוחים כי נעשתה טעות קשה בכתיבת הצעה במודל הזה ואסור שהיא תעבור במתכונת הזו".
קונינסקי הביע אמון כי נתניהו וסמוטריץ' מודעים לנזק הרב שנגרם לערים וליישובים בטווח 30 ק"מ ויפעלו להכללתם בתוכנית השיקום. "אסור לאבד את הצפון״, אמר. יהודה דואה, ראש המועצה המקומית קצרין, חיזק את דבריו והדגיש את חשיבות התמיכה ברשויות אלו: "אנו כבר למעלה משנה עומדים בחזית וסופגים עבור מדינת ישראל כולה, ואין להתעלם מאיתנו".
יאסר גדבאן, יו"ר פורום ראשי הרשויות הדרוזיות והצ'רקסיות וראש מועצת כסרא-סמיע, הדגיש את תרומתה הייחודית של הקהילה הדרוזית והצ'רקסית, שחבריה משרתים בקו הראשון של המדינה. "הרשויות הדרוזיות בעוטף 30 ק"מ מייצגות חיילים רבים מקרב הקהילה, שמגנים על ישראל ומחויבים לה – לכן מגיע להם יחס הולם".