למרות שאין חדש בקריאה ל"פסגה ערבית-אסלאמית" בסעודיה בחודש הבא, הדיונים במסדרונות הדיפלומטיה המצרית מתמקדים בחיזוק סיכויי ריאד לנורמליזציה עם ישראל, בתמורה להפסקת המלחמה והכרה במדינה פלסטינית, כך דווח הבוקר (חמישי) בעיתון "אל-אח'בר" הלבנוני.

על פי הדיווח, הכינוס של "הברית העולמית לפתרון שתי המדינות", המאגדת 90 מדינות והחל אתמול בסעודיה, מהווה צעד בכיוון שריאד מעוניינת בו. מועד הפסגה הדחופה, אליה קראה סעודיה ללא התייעצות רחבה, נקבע לאחר הבחירות בארה"ב, מה שיאפשר להתבסס על תוצאותיהן. סעודיה מקווה שהפסגה השנייה, לאחר שהראשונה שנערכה בשנה שעברה לא הניבה תוצאות, תהווה הזדמנות להציג הצעה סעודית חדשה לתל אביב, המבוססת על סיום המלחמה והכרה בזכות קיום המדינה הפלסטינית, שבעקבותיה תוכרז נורמליזציה סעודית-ישראלית במהירות.

ללא קשר למנצח בבחירות האמריקאיות שיקדמו לפסגה, לריאד יש את סדר היום שלה שהיא מנסה לקדם באופן שימנע ממנה ביקורת רבה אפשרית, כפי שדנו בכך בכירים סעודים עם עמיתיהם המצריים לאחרונה. נשיא מצרים, עבד אל-פתאח א-סיסי, צפוי להשתתף בפסגה שתוצאותיה יסוכמו מראש כך שיחזרו על עקרונות "פסגת ביירות" מ-2002 - שהציעה נורמליזציה ערבית מלאה בתמורה לנסיגה לקווי 67' והקמת מדינה פלסטינית - ופסגות ערביות קודמות אחרות.

נשיא מצרים א-סיסי (צילום: רויטרס)
נשיא מצרים א-סיסי (צילום: רויטרס)

סעודיה מקווה שהפסגה השנייה, לאחר שהראשונה שנערכה בשנה שעברה לא הניבה תוצאות, תהווה הזדמנות להציג הצעה סעודית חדשה לירושלים. ההצעה תתבסס על סיום המלחמה והכרה בזכות קיום המדינה הפלסטינית, שבעקבותיה תוכרז נורמליזציה סעודית-ישראלית במהירות.

סעודיה מקווה שההכרה בישראל תוביל לשלב חדש שיכלול הזדמנות לשיקום רצועת עזה, גם אם בקצב איטי יותר, במקביל להשגת הפסקת אש בלבנון. המגעים המצריים-קטריים ממשיכים באופן אינטנסיבי במטרה להגיע לניסוח הצעת רגיעה ישימה בשטח. 

לפי מקורות מצריים, סירובו של ראש הממשלה נתניהו ליישם הצעה להפסקת הלחימה בעזה "מהווה את המכשול העיקרי כיום, במיוחד לאור ההסכמה הכמעט מלאה על פרטי ההצעה המצרית והאפשרות להתבסס עליה". המקורות מציינים כי "נתניהו מכשיל כעת הגעה להסכם אמיתי לפני הבחירות האמריקאיות". המקורות מוסיפים כי "מצרים קבעה כעדיפות בחילופי השבויים את שחרור הקשישים הישראלים, בתמורה לעשרות פלסטינים", אך פרטים אלה "עדיין בדיון". הם מדגישים כי קהיר מסרבת "ללחוץ על ההתנגדות לקבל הסכם חלש שמשרת רק את האינטרסים הישראליים".