היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב מיארה, הגישה היום (ראשון) חוות דעת בנוגע להצעת החוק של ח"כ אביחי בוארון, שתאפשר את פתיחת תקציב תאגיד השידור הישראלי (כאן) לקיצוצים. היועמ"שית הבהירה: "השתלטות פוליטית על תאגיד השידור היא פסולה ולא דמוקרטית. הצעה זו מצטרפת למהלכים נוספים שמשמעותם מתן אפשרות לשלטון להשתלט על אמצעי התקשורת ושוק התקשורת".

"לעמדתנו הצעת החוק פוגעת באופן קשה בעצמאותו של תאגיד השידור הציבורי, שלתפקודו התקין והעצמאי נודע תפקיד מרכזי בדמוקרטיה הישראלית. ההצעה נותנת בידי הממשלה שליטה ישירה בכלי תקשורת מרכזי, ויוצרת תשתית להשפעה פוליטית ישירה על התכנים שישודרו. כל אלה כרוכים בפגיעה חמורה בזכויות החוקתיות לחופש הביטוי וחופש העיתונות, בדגש על חופש הביטוי הפוליטי, המהווים עקרונות יסוד במשטר דמוקרטי".

אביחי בוארון  (צילום: מרק ישראל סלם)
אביחי בוארון (צילום: מרק ישראל סלם)

בדיון בוועדת השרים לחקיקה נוצר שיח סביב חוק התאגיד בו שר המשפטים, יריב לוין, הציע להצמיד את התקצוב לרייטינג: "יביאו תוצאות יקבלו כסף". לוין הוסיף כי התאגיד תמיד אחרון בטבלאות הרייטינג אך ציין כי לרדיו יש הצדקה. שר התפוצות, עמיחי שיקלי הוסיף על דבריו של לוין: "ערוץ כאן עודד לא להתגייס לצה"ל, זה נראה לך סביר במדינה דמוקרטית שנממן את זה?", לוין השיב: "שידור ציבורי זה גם פלורליזם, זה לא קורה שם בשום צורה ואופן".

שר התקשורת, שלמה קרעי אמר בדיון: ״התאגיד מפר את החוק, הוא אקס טריטוריה והחלטנו לחתוך בתאגיד. צריך להפריט״. המשנה ליועמ"שית השיבה: ״זה פגיעה בחופש העיתונות ובביטוי״,  לוין תקף: ״האם יש מניעה משפטית לבטל את השידור הציבורי? שידור ציבורי מחייב פלורליזם זה לא מתקיים בשום צורה ולא שמעתי אתכם נזעקים. השידור הציבורי הוא לא ציבורי אין לו צופים - במקום האחרון בטבלאות״.

קרעי הוסיף: "מדיניות ממשלה וכנסת יכולה להיות כזו שתעמיד את התקציב לחדשות והאקטואליה על סכום מינימלי, נניח 25 מיליון כמו ערוץ הכנסת, וכל השאר יהיה רק להפקות מקור".  לדבריו יש מספיק חדשות ואקטואליה בשוק החופשי ולכן המדינה לא צריכה לממן את זה במאות מיליונים. לוין השיב: "אפשר לתקצב בסכום קבוע הפקות מקור ואת החדשות והאקטואליה לתקצב לפי הרייטינג, כי אף אחד לא צופה בהם".

יריב לוין (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
יריב לוין (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)

בנימוקי הצעת החוק, שעולה השבוע לדיון, נכתב כי "מדינת ישראל נמצאת בעיצומה של מלחמת חרבות ברזל מאז יום כ"ב בתשרי התשפ"ד (7 באוקטובר 2023). בחודש ינואר 2024, פרסם נגיד בנק ישראל הודעה לעיתונות לפיה הסך הכולל של הוצאות המלחמה בשנים 2023 ועד 2025 צפוי לעמוד על כ-220 מיליארד שקלים חדשים. הממשלה אישרה קיצוצים רוחביים בתקציבי כל משרדי הממשלה על מנת לעמוד בהתחייבויות הנדרשות עקב המלחמה". 

כאן, תאגיד השידור הישראלי, מסר בתגובה: "פתיחת התקציב עתה, היא ניסיון נוסף לפגוע בעצמאות התאגיד ומשמעותו - קיצוץ מאסיבי בהפקות הפופולאריות שלו, פגיעה בחדשות התאגיד, פגיעה בעובדי ועובדות התאגיד, ופגיעה באלפי משפחות של נותני שירות חיצוניים להפקות התאגיד - ובהם צלמים, עובדי במה, מקליטים ועוד, שפרנסתם תיפגע משמעותית תוך כדי המלחמה. 

"בימים אלה גורמים שונים מובילים קמפיין של ממש נגד התאגיד לא בהכרח מטעמי קיצוץ, וראוי להזכיר בהקשר זה שוב - התאגיד צבר בשנה החולפת מאות מליוני צפיות בליניאר ובדיגיטל לתכניו. בסקרי ההאזנה לרדיו - התאגיד שובר בשנים האחרונות פעם אחר פעם שיאי האזנה, ותחנותיו הן המובילות בישראל. בכל סקר חיצוני - חדשות כאן נתפסות על ידי הציבור בישראל, גם במרוצת המלחמה, כמאוזנות והאמינות ביותר בישראל".