משרד החוץ הודיע היום (שני) לאו״ם על ביטול ההסכם בין מדינת ישראל לסוכנות אונר״א לפליטים פלסטיניים, שנחתם בשנת 1967, בהנחייתו של שר החוץ, ישראל כ"ץ. הסכם זה היווה את הבסיס המשפטי ליחסים בין מדינת ישראל לאונר״א.

השר כ"ץ מסר: ״אונר״א – הארגון שעובדיו השתתפו בטבח ה־7 באוקטובר ושרבים מעובדיו הם פעילי חמאס – הוא חלק מהבעיה ברצועת עזה ולא חלק מהפתרון. לאו״ם הוצגו אינספור ראיות אודות פעילי חמאס העובדים באונר״א ואודות שימוש במתקני אונר״א למטרות ודבר לא נעשה בעניין. יתרה מזאת, גם את ההמלצות של האו״ם עצמו, שנכתבו בדו״ח קולונה, אונר״א בחר לא ליישם".

מנהרה מתחת למטה אונר''א בעזה (צילום: REUTERS/Dylan Martinez)
מנהרה מתחת למטה אונר''א בעזה (צילום: REUTERS/Dylan Martinez)

"אל תאמינו למי שאומר לכם שאין תחליף לאונר״א: כבר עכשיו הרוב המכריע של הסיוע ההומניטרי מועבר דרך ארגונים אחרים, ורק 13 אחוזים ממנו מועבר דרך אונר״א. מדינת ישראל מחויבת לדין הבינ״ל ותמשיך לאפשר הכנסת סיוע הומניטרי לרצועת עזה באופן שלא יפגע בביטחון אזרחי ישראל״.

בהודעת משרד החוץ נכתב כי ישראל העבירה לידי האו"ם חומרים רבים בנושא, כגון רשימה של 100 פעילי חמאס מהזרוע הצבאית העובדים באונר"א כבר ביולי האחרון, אבל אונר"א לא נקט שום פעולה מולם. רק לפני עשרה ימים פורסם אודות עובד אונר״א שהופיע ברשימה זו אשר השתתף בטבח במיגונית בכפר רעים, מחמד אלעטיווי, אשר נהרג בפעולת צה״ל, ומזכ״ל האו״ם אנטוניו גוטרש בחר להביע צער על מותו.

בהתאם ללשון החוק, החקיקה בנושא אונר״א תיכנס לתוקפה בעוד כשלושה חודשים, שבמהלכם תורחב הפעילות העניפה ממילא מול ארגונים בינ״ל אחרים שאינם נגועים בטרור, ותתבצע היערכות להפסקת הקשר עם אונר״א ולביסוס האלטרנטיבות לאונר״א, והכל בהתאם לדין הבינ״ל.

שגריר ישראל לאו"ם דני דנון בתגובה: "בהמשך לחקיקה בנושא אונר"א הודענו לנשיא העצרת הכללית באופן רשמי על הפסקת שיתוף הפעולה עם הארגון. למרות ההוכחות הרבות שהעברנו לאו"ם שמראות את השתלטות חמאס על ארגון אונר"א, האו"ם לא עשה דבר כדי להכיר ולשנות את המציאות. כפי שהדגשתי מספר פעמים, ארגון אונר"א נשלט על ידי חמאס בעזה. מדינת ישראל תמשיך לשתף פעולה עם ארגונים הומניטריים אך לא עם ארגונים שמשרתים את הטרור נגד מדינת ישראל".