המשרד לשוויון חברתי וקידום מעמד האישה, בשיתוף הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, חשפו מיזם חדשני שמטרתו לקדם את השוויון בין המינים ברמה המקומית והלאומית – "מדד שוויון בין המינים". המדד נועד לשמש כלי להערכה, מעקב, וקידום שוויון מגדרי בכל תחומי החיים ברשויות המקומיות.
בפיתוח המדד, נבחנו תשובות לשאלון ציבורי ממנו עלה כי כ-90% מהמשיבים מסכימים ששוויון מגדרי הוא משימה משותפת לנשים ולגברים. בין הנושאים המרכזיים שהוגדרו כחשובים היו תעסוקה ואבטלה, פערי שכר, עמדות השפעה והשקעה בחינוך צעירים.
המדד, המבוסס על גישת "Bottom-up", יאפשר לרשויות המקומיות לקבל תמונת מצב על השוויון המגדרי בתחומים כמו דמוגרפיה, רווחה, בריאות, חינוך, תעסוקה, תחבורה, דיור, ופעילות ציבורית. כך, הרשויות יוכלו לזהות פערים קיימים ולקדם מדיניות ממוקדת לפתרונם.
מנכ"לית המשרד, מירב שטרן, ציינה כי המדד אינו רק כלי מדידה אלא גם כלי אסטרטגי שתפקידו לזהות פערים ולכוון מדיניות מבוססת נתונים. לדבריה, המדד יהווה "מפת דרכים עבור המגזר הציבורי, השלטון המקומי וכלי עבור היועצות לקידום מעמד האישה".
פרופ' ירון פלוס, הסטטיסטיקן הלאומי, הדגיש את חשיבות המדד גם מבחינה ערכית, ואמר כי למרות שישראל מובילה בתחומים כמו חינוך ושוק העבודה, יש צורך לשפר את השוויון בעמדות השפעה ובפערי השכר. "אני מקווה שהמדד יסייע למקבלי ההחלטות להוביל אותנו למקומות טובים יותר", הוסיף.
המדד החדש מתיישב עם יעדי האו"ם לפיתוח בר-קיימא לשנת 2030, ובפרט עם יעד מספר 5, העוסק בשוויון מגדרי והעצמת נשים. המדד מבטא את מחויבותה של ישראל לעקרונות הצהרת בייג'ינג משנת 1995 לקידום השוויון המגדרי.
במהלך החודשים הקרובים המדד יהיה זמין לרשויות המקומיות בישראל, ויכלול כלים ויזואליים ומרחביים כדי להקל על הרשויות בשימוש בו לטובת קידום השוויון.