הבוקר (רביעי) הוכרז דונלד טראמפ כמנצח בבחירות לנשיאות ארה"ב, בהתמודדות מול קמלה האריס. ארבע שנים לאחר הפסדו לג'ו ביידן, יהפוך טראמפ לנשיא ה-47 של ארצות הברית. הניצחון מגיע בנקודת זמן קריטית עבור ישראל והמזרח התיכון, בעת שהאזור כולו נתון בטלטלה היסטורית.

ההשפעה על הפוליטיקה הישראלית הפנימית מיידית. בליכוד רבים משוכנעים כי שובו של טראמפ לבית הלבן יעניק לממשלה "רוח גבית" משמעותית, במיוחד בנוגע לקידום הרפורמה המשפטית. הציפייה היא שטראמפ, בניגוד לביידן שמתח ביקורת חריפה על הרפורמה, יאפשר לממשלה חופש פעולה נרחב בנושאים פנים-ישראליים.

עבור השותפים הקואליציוניים, העיתוי קריטי במיוחד. ההערכה הרווחת היא כי 2025 תהיה שנתה האחרונה של הממשלה הנוכחית, ולפיכך זהו "המאני-טיים" להשגת יעדיהם המרכזיים. הדבר נכון במיוחד לגבי חקיקת חוקי הרפורמה המשפטית במסלול מהיר, ללא חשש מביקורת או לחץ בינלאומי משמעותי מצד הבית הלבן.

נתניהו משוכנע כי ממשל ביידן לא הפעיל לחץ מספק על קטאר. בשונה מהדמוקרטים, הוא מתכוון להפעיל לחץ משמעותי על קטאר במטרה לאלץ את בכירי חמאס להגמיש את עמדותיהם ולהגיע לעסקה בתנאים שישראל תוכל לקבל. אחת הדרישות שנידונו היא גירוש בכירי חמאס מקטאר. קיימת אפשרות שממשל ביידן יחליט גם הוא להגביר את הלחץ על קטאר. 

הניצחון של טראמפ מסמן שינוי דרמטי במדיניות האמריקאית באזור. בכהונתו הקודמת, טראמפ הוביל קו תקיף במיוחד מול איראן, פרש מהסכם הגרעין והטיל סנקציות חסרות תקדים על המשטר בטהרן. במקביל, הוא קידם את הסכמי אברהם שיצרו נורמליזציה היסטורית בין ישראל למדינות ערביות. לעומתו, ממשל ביידן ניסה לחדש את הסכם הגרעין עם איראן והפעיל לחץ על ישראל בסוגיית ההתנחלויות.

המלחמה בעזה והמשבר ההומניטרי המתמשך מציבים אתגר מיידי בפני הממשל החדש. בעוד ביידן תמך בזכותה של ישראל להגן על עצמה אך דרש התחשבות באזרחים, טראמפ צפוי לתת לישראל חופש פעולה נרחב יותר. זאת במיוחד לאור הצהרותיו הקודמות בנושא המאבק בטרור והביקורת שהטיח בגישה ה"רכה" של הדמוקרטים.

דונלד טראמפ, מוחמד בן סלמאן  (צילום:  Bandar Algaloud/Courtesy of Saudi Royal Court/Handout via REUTERS/File Photo)
דונלד טראמפ, מוחמד בן סלמאן (צילום: Bandar Algaloud/Courtesy of Saudi Royal Court/Handout via REUTERS/File Photo)

סוגיית הנורמליזציה עם סעודיה עשויה לקבל תפנית משמעותית. טראמפ, שהתגאה בהישגי הסכמי אברהם, עשוי לנסות להשיג "דיל" היסטורי עם הסעודים, תוך נכונות לתת להם הטבות משמעותיות בתמורה. עם זאת, הסעודים, שהתקרבו לאחרונה לסין ואיראן, עשויים לדרוש מחיר גבוה יותר עבור נורמליזציה, במיוחד בכל הנוגע לסוגיה הפלסטינית. 

המתיחות בגבול הצפון מול חיזבאללה מציבה אתגר נוסף. בעוד ממשל ביידן ניסה לרסן את ההסלמה דרך מתווכים דיפלומטיים, טראמפ עשוי לאמץ גישה תקיפה יותר, כולל איום בפעולה צבאית אמריקאית ישירה מול איראן במקרה של הסלמה משמעותית.

תקופת המעבר הקרובה צפויה להיות רגישה במיוחד. ביידן, בדומה לאובמה ב-2016, עשוי לנסות לקבע עובדות מדיניות בחודשיו האחרונים בתפקיד. זאת במיוחד בנושאים כמו המשא ומתן עם איראן, הסוגיה הפלסטינית והמשך המלחמה בעזה. הדבר מחייב את ישראל לתמרן בזהירות בחודשים הקרובים.

אולם נתניהו בחר להיות מבין המנהיגים הזרים הראשונים שבירך את טראמפ על ניצחונו, ומיהר לצייץ תוך שעות ספורות מההכרזה: "ברכות על החזרה הגדולה ביותר בהיסטוריה! שובך ההיסטורי לבית הלבן מציע התחלה חדשה לאמריקה ומחויבות מחודשת וחזקה לברית הגדולה בין ישראל לאמריקה. זהו ניצחון עצום". העובדה שנתניהו בחר להיות ראשון המברכים, יחד עם הטון האישי והחם של הברכה, ממחישים את הציפיות הגבוהות בירושלים מהנשיא הנבחר, גם במחיר של מתיחת היחסים עם הממשל היוצא.

החזרה הצפויה של טראמפ לבית הלבן מסמנת תקופה של שינויים דרמטיים במזרח התיכון. עבור ישראל, האתגר המרכזי יהיה לנצל את התמיכה האמריקאית המחודשת, תוך איזון זהיר בין האינטרסים המיידיים - כמו המלחמה בעזה והמתיחות בצפון - לבין שיקולים ארוכי טווח של יחסי ישראל-ארה"ב. התקופה הקרובה תדרוש מישראל תמרון עדין במיוחד, כשברקע מרחפות שאלות על עתיד האזור, היחסים עם הפלסטינים, והאפשרות להסדרים אזוריים חדשים.