ראש הממשלה בנימין נתניהו החליט אמש (שלישי) למנות את שר החוץ ישראל כץ לתפקיד שר הביטחון, במקומו של יואב גלנט. המהלך, שהתרחש על רקע הבחירות בארצות הברית, מסמן שינוי משמעותי בצמרת הביטחונית בעיצומה של המלחמה.
על פי דיווח בפייננשל טיימס הבריטי, גורמים דיפלומטיים מעריכים כי המינוי יעניק לראש הממשלה מרחב תמרון גדול יותר בניהול המערכה הצבאית. זאת במיוחד נוכח חזרתו הצפויה של דונלד טראמפ לבית הלבן, הנתפס כבעל ברית אידיאולוגי של ישראל. להערכתם, טראמפ צפוי להפעיל פחות לחץ בסוגיות הומניטריות הקשורות ללחימה, גם אם מדיניותו תהיה פחות צפויה מזו של ממשל ביידן.
המינוי מגיע בעיתוי משמעותי: אתמול שוחחו נתניהו וטראמפ בטלפון, בשיחה שהוגדרה בלשכת ראש הממשלה כ"חמה ולבבית". השניים הסכימו לשתף פעולה למען ביטחון ישראל ודנו באיום האיראני. עם זאת, גורמים דיפלומטיים מתקשים לחזות את השפעת טראמפ על המערכה הכוללת - מול חמאס, חיזבאללה והעימות המתגבר עם איראן.
לדבריהם, אף שטראמפ קרא מספר פעמים להפסקת הלחימה ללא הצעות מעשיות, הוא עשוי לנקוט עמדה תקיפה יותר כלפי ממשלת נתניהו בהשוואה לביידן. "להערכתנו, טראמפ יפעל בנחישות רבה יותר לסיום המלחמה, ללא תלות בתנאים," אמר גורם דיפלומטי. "אמנם התנאים לא צפויים להיטיב עם הפלסטינים, אך את תמרוני נתניהו - הוא לא יקבל".
בחירתו של טראמפ והחלפת שר הביטחון עשויות לסמן שינוי משמעותי במדיניות האזורית. בכהונתו הקודמת, טראמפ הוביל מהלכים דרמטיים במזרח התיכון, בהם הסכמי אברהם ו"תוכנית המאה". עם זאת, המציאות הנוכחית - עם מלחמה בעזה, מתיחות בגבול הצפון ואיום איראני מתגבר - מציבה אתגרים חדשים.
ההערכה היא כי בטווח הקצר, ישראל עשויה לקבל גיבוי אמריקאי נרחב יותר לפעולות צבאיות. עם זאת, בטווח הארוך, הדינמיקה בין טראמפ לנתניהו - שני מנהיגים בעלי אג'נדות פוליטיות מורכבות - עשויה להוביל למתחים, במיוחד סביב סוגיית סיום המלחמה והסדרים אזוריים עתידיים.