"יש לבחון בקפידה את התועלת לישראל ואת התמורות מצידה של רוסיה לשילובה בהסדרה בגבול הצפוני, נוכח קשריה עם איראן וגורמי הציר הרדיקלי והעמדה העוינת כלפי ישראל מאז פרוץ המלחמה", כך אמר הערב (ראשון) בשיחה עם "מעריב" ד"ר שי הר-צבי, ראש תחום הזירה הבינלאומית והמזרח התיכון במכון למדיניות ואסטרטגיה (IPS) באוניברסיטת רייכמן ולשעבר מנכ"ל בפועל של המשרד לנושאים אסטרטגיים.

דבריו של ד״ר הר-צבי משקפים את המורכבות של המצב הגיאופוליטי באזור, כאשר ישראל נדרשת לנווט בין אינטרסים מנוגדים של מעצמות עולמיות, תוך שמירה על האינטרסים הביטחוניים-מדיניים שלה. 

"מאז ראשית המלחמה גילתה רוסיה גישה מאוד עוינת לישראל", אמר ד"ר הר-צבי. הוא ציין כי "למרות ריסון מסוים בהתבטאויות הרוסיות בשבועות האחרונים, חשוב לזכור את הציר האסטרטגי שיש לרוסיה עם איראן והאפשרות ששתי המדינות יחתמו בקרוב על הסכם אסטרטגי שישקף עליית מדרגה נוספת בקשרים הבילטראליים". רוסיה, לדבריו, "מסייעת לציר הרדיקלי בצורה ישירה, הן בתמיכה מדינית והן בסיוע הביטחוני-צבאי שהיא מעבירה לאיראן, בין היתר בתחומי המודיעין".

ד"ר הר-צבי הדגיש נקודה משמעותית: "מבחינת רוסיה שילוב שלה בהסדרה בסוריה מהווה פרס משמעותי, נותן לה תפקיד במערכת הבינלאומית, אולי התפקיד המשמעותי הראשון מאז שפרצה המלחמה באוקראינה לפני כשלוש שנים".

מלחמת רוסיה-אוקראינה: תקיפת מל"טים מתאבדים בקייב (צילום: רויטרס)

בהתייחסו להקשר האמריקאי, הר-צבי הביע תהיות "האם הדברים מתואמים עם הממשל האמריקאי, ובייחוד עם גורמים הקשורים לטראמפ, שכבר הצהיר על שאיפתו לסיים את המלחמה באוקראינה".

באשר ליכולת הרוסית לערוב ליישום החלטה 1701 משודרגת, הר-צבי מביע ספקות רבים וטוען כי "כל הסדרה עתידית ולא משנה מי ערב למימוש ההסכם, ישראל תהיה חייבת לשמר לעצמה את חופש הפעולה לפעול בלבנון בתרחיש בו חיזבאללה מפר את ההסכם, מתחמש מחדש ומנסה להתפרס מחדש בדרום לבנון". 

לוחמים בדרום לבנון (צילום: דובר צה''ל)
לוחמים בדרום לבנון (צילום: דובר צה''ל)

בנוגע להשפעה הרוסית על חיזבאללה, עמדתו נחרצת: "אני לא רואה את יכולת ההשפעה הרוסית על חיזבאללה, אני לא רואה שיש לרוסיה מנופי לחץ משמעותיים על הארגון", אמר. במקום זאת, הוא מעלה את האפשרות כי "התפקיד הרוסי יכול להיות במה שהוא קורא המעטפת, למשל לנצל את הנוכחות הרוסית בסוריה ואת הקשרים עם משטר אסד כדי להגביר את הפיקוח על העברת נשק מסוריה ללבנון. אפשרות נוספת שרוסיה תפעיל את השפעתה על איראן לקידום הסדרה בלבנון".

הר-צבי הוסיף כי "ישראל צריכה גם לדרוש מרוסיה לנצל את קשריה עם חמאס כדי לנסות ולקדם הסכם להחזרת החטופות והחטופים, שהיא מטרת העל המידית והדחופה ביותר של מדינת ישראל".